بورس تکیهگاه بخش خصوصی
فرهاد دژپسند وضعیت این روزهای بورس را دستاورد یک سال اخیر میداند و میگوید اگر بازار بورس، پایداری خود را حفظ کند که اکنون این امید وجود دارد، کمکم بازارهای اختلال زا جمع میشود.
او همچنین میگوید اکنون شرایط بورس به گونهای است که میتوان امیدوار بود به عنوان یک تکیهگاه برای بخش خصوصی در تامین مالی مطرح شود یعنی امروز در دو بخش میتوانیم به بورس تکیه کنیم یکی هدایت نقدینگی و رفع نگرانی درباره نقدینگی است دیگری اینکه اگر تاکنون فعالان اقتصادی از بنگاههای بزرگ برای تامین نقدینگی به بورس مراجعه میکردند اکنون بنگاههای متوسط هم برای رفع مشکل مالی و تامین نقدینگی خود به بورس مراجعه میکنند که بارقه امیدی برای فعالان اقتصادی است.
به گزارش «تعادل»، روز گذشته وزیر امور اقتصادی و دارایی در حاشیه حیاط دولت با اشاره به رشد بیش از ۳۵ درصدی درآمدهای مالیاتی در ۵ ماهه نخست امسال گفت: ما در افزایش و رشد درآمدهای مالیاتی بهشدت دنبال این هستیم که فراریان مالیاتی را در تور بیندازیم که خوشبتخانه تاکنون موفقیت نسبی داشتهایم.
دژپسند افزود: در تحقق درآمدهای مالیاتی، امسال دو شرط را در کنار هم مورد توجه قرار دادیم که نخستین آن افزایش درآمدهای مالیاتی است که خوشبختانه بر اساس آمارها افزایش قابل توجهی دارد و نکته دوم اینکه در این افزایش درآمدهای مالیاتی، شرایط بنگاههای اقتصادی را رعایت کنیم. اکنون بنگاههای اقتصادی شرایطی دارند که اگر خیلی به آنها فشار بیاید ممکن است با مشکل مواجه شوند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه قبول داریم سال گذشته شرایطی وجود داشت که در آن تقریباً اقتصاد رشد مطلوبی را تجربه نکرد، افزود: امسال باید مراقبت کنیم که اهرم کردن مالیات برای پوشش درآمدهای دولت، مزاحمتی برای فعالیتهای اقتصادی بخش خصوصی ایجاد نکند به همین دلیل این دو سیاست را در کنار هم پیش میبریم یعنی هم در پی افزایش درآمدهای مالیاتی هستیم که رشد بیش از 35 درصدی داشته است. این رشد اگر چه حائز اهمیت است، اما توجه میکنیم که به بنگاههای اقتصادی نیز فشار وارد نشود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره میزان فرار مالیاتی گفت: در این باره اعداد متفاوتی برای دورههای زمانی مانند 30 هزار میلیارد تومان، 40 هزار میلیارد تومان و 100 هزار میلیارد تومان گفته میشود البته عدد اصلی را اگر بخواهیم مد نظر قرار دهیم شاید همان 30 هزار میلیارد تومان درست باشد، اما با جریمه و تغییر دوره زمانی، اعداد مختلف به دست میآید.
وی در پاسخ به این سوال که چرا مجازات مالیاتگریزی در کشور ناکافی است افزود: اگر شرایط اجازه دهد که کار را اجرا کنیم این مجازات ناکافی نیست.
او همچنین در پاسخ به سوال «تعادل» مبنی بر اینکه دولت چه راهکاری برای استمرار وضعیت بازار سرمایه دارد، اظهار کرد: یکی از دستاوردهای بسیار خوب یک سال اخیر، عمق بازار سرمایه در کشور است. از آنجا که حجم نقدینگی در اقتصاد بالاست ممکن است این حجم از نقدینگی مشکلزا باشد بنابراین یکی از راههایی که میتواند نقدینگی را به سمت فعالیتهای مولد و صحیح هدایت کند تقویت و توسعه بازار سرمایه و بورس است.
وی افزود: تمرکز روی این سیاست در یک سال اخیر، موفق بوده و شرایط تقریبا پایداری را طی کرده است.
دژپسند گفت: امروز شرایط بورس به گونهای است که میتوان امیدوار بود که به عنوان یک تکیهگاه برای بخش خصوصی در تامین مالی مطرح شود یعنی امروز در دو بخش میتوانیم به بورس تکیه کنیم یکی هدایت نقدینگی و رفع نگرانی درباره نقدینگی است دیگری اینکه اگر تاکنون فعالان اقتصادی از بنگاههای بزرگ برای تامین نقدینگی به بورس مراجعه میکردند اکنون بنگاههای متوسط هم برای رفع مشکل مالی و تامین نقدینگی خود به بورس مراجعه میکنند که بارقه امیدی برای فعالان اقتصادی است. وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: دولت با واگذاری داراییها و شرکتهای خود در کنار بانکها تلاش میکند این زمینه را فراهم کند که فعال بورسی و کسانی که میخواهند در بورس سرمایهگذاری کنند از تنوع در سهام برخوردار باشند تا بتوانند بازدهی خود را تداوم بخشند و پایداری در این بازار ایجاد شود بنابراین فکر میکنم وضع بورس طبیعی، رو به جلو و امیدوارکننده است.
دژپسند در پاسخ به پرسشی درباره واگذاری اردوگاه شهید باهنر افزود: تاکنون هیچ گونه واگذاری برای اردوگاه شهید باهنر صورت نگرفته است البته سند این اردوگاه پشتوانه عرضه اوراق شده، اما واگذاری صورت نگرفته است.
وی درباره رمز یکبار مصرف بانکی گفت: سیاست استفاده از رمز یکبار مصرف بانکی به گونهای در ابتدای کار تغییر پیدا کرد که این سیاست به صورت ترغیبی اجرا شود البته اکنون بانک مرکزی هم در اطلاعرسانیهای خود به مشتریان بانکی توصیه کرده است که از رمز یکبار مصرف استفاده کنند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره بازارهای موازی با بورس گفت: معتقدم اگر بازار بورس، پایداری خود را حفظ کند که اکنون این امید وجود دارد، کمکم بازارهای اختلال زا جمع میشود، زیرا کسانی که صاحبان وجوه نقد هستند ترجیح میدهند در بازار بورس سرمایهگذاری کنند بنابراین بازار بورس مانع از مراجعه مردم به بازارهای با ریسک بالا میشود.
دژپسند افزود: در مجموع اگر چه بازار ارز درشرایط کنونی ثبات یافته است، اما این بازار، بازاری با ریسک بالاست بنابراین بورس بهترین جا برای سرمایهگذاری است ضمن اینکه سرمایهگذاری در بازار کمک کرده که نقش بازار موازی کم کم کاهش یابد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره نصب کارتخوان در مطب پزشکان و دیگر اصناف گفت: پزشکان اقشار فرهیخته جامعه هستند، اما به ضرورت امر تامین مالی دولت برای اداره جامعه نیز آگاه هستند اگرچه مختصر اختلافی در روش کار وجود دارد که بهزودی رفع میشود
دژپسند افزود: فکر میکنم اگر شرایط را قدری با سرعت فراهم کنیم خواهیم توانست قانون را درباره همه اقشار از جمله پزشکان و وکلا هم اجرا کنیم.