چشم قیمت‌ها به جزئیات حملات

۱۳۹۸/۰۶/۲۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۳۱۳۸

گروه انرژی|

قیمت نفت در معاملات روز سه‌شنبه که بازار نسبت به تهدید واکنش نظامی به حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان سعودی ملتهب شده بود، بیش از یک درصد کاهش پیدا کرد.

بهای معاملات آتی نفت برنت یک دلار و 27 سنت یا ۱.84 درصد کاهش پیدا کرد و به ۶7 دلار و 74 سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت امریکا یک دلار و 13 سنت یا ۱.8 درصد کاهش پیدا کرد و به ۶1 دلار و 75 سنت در هر بشکه رسید.

حملاتی که روز شنبه علیه تاسیسات نفتی حساس عربستان سعودی صورت گرفت، ابهاماتی را در بازار تشدید کرد که طی ماه‌های اخیر به دلیل کندی رشد اقتصاد جهانی و جنگ تجاری امریکا و چین، نسبتا کاهش پیدا کرده بودند.

قیمت‌ها در اواسط معاملات روز دوشنبه در واکنش به این حملات حدود ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده بودند که بزرگ‌ترین افزایش در ۳۰ سال گذشته بود و نهایتا با ۱۵ درصد افزایش بسته شدند.

بازارهای سهام و سایر بازارها نیز در معاملات روز سه شنبه تحت فشار کاهشی قرار گرفتند. به گزارش تسنیم، بر اساس آمارهای آژانس بین‌المللی انرژی، حملات روز شنبه به تأسیسات نفتی عربستان تولید نفت این کشور را به نصف کاهش داده و بزرگ‌ترین اختلال در عرضه نفت جهان از سرنگونی رژیم شاهنشاهی در ایران در سال 1979 میلادی را رقم زده است.

حمله به تاسیسات پالایش نفت آرامکوی سعودی در ابقیق و میدان نفتی خریص تولید عربستان سعودی را به میزان 7‚5 میلیون بشکه در روز کاهش داده است. آرامکو زمان مشخصی را برای ازسرگیری تولید کامل نفت اعلام نکرده است.

استی دوک، مدیر استراتژی بازار جهانی در شرکت “ناتیکسیس “ در این باره گفت: پرسشی که اکنون مطرح است این است که چه مدت طول خواهد کشید تا تولید نفت عربستان سعودی احیا شود. با این حال ریسک ژئوپلیتیکی که در ماه‌های اخیر از سوی بازار نادیده گرفته شده بود احتمالا از این پس در قیمتها لحاظ خواهد شد.

شاخص نوسان بازار نفت روز دوشنبه به بالاترین حد از دسامبر سال گذشته صعود کرد و فعالیت معاملاتی نشان داد که سرمایه‌گذاران انتظار دارند قیمت‌ها در ماه‌های آینده بالاتر رود. ژاپن که یکی از خریداران بزرگ آسیایی نفت عربستان سعودی است، روز سه شنبه اعلام کرد برداشت از ذخایر اضطراری را در صورت لزوم بررسی خواهد کرد.

بر اساس گزارش رویترز، دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری امریکا روز دوشنبه در پیامی در توییتر با اشاره به حملات روز شنبه به تاسیسات نفتی عربستان سعودی نوشت: امریکا چنان به تولیدکننده بزرگی تبدیل شده که دیگر به نفت خاورمیانه نیاز ندارد. اما آمار رسمی امریکا نشان می‌دهد با وجود رونق تولید نفت شیل واردات نفت خام و محصولات نفتی امریکا از منطقه خلیج فارس در سال میلادی گذشته همچنان بالا بود.

  پالایشگاه‌ها در جست‌وجوی جایگزین

هیچ نشانه‌ای از اینکه تولید نفت عربستان سعودی چه زمانی بطور کامل احیا خواهد شد، وجود ندارد اما دو منبع آگاه از فعالیت‌های شرکت نفتی آرامکوی سعودی اظهار کردند: بازگشت به سطح تولید معمول ممکن است ماه‌ها به طول بینجامد.

به گفته فعالان بازار، در حالی که اکثر کشورها ذخایر نفت فراوانی برای تامین نیازهای فوری خود دارند اما شرکت‌ها در حال برنامه‌ریزی برای خرید در هفته‌ها و ماه‌های آینده هستند تا کمبود نفت خام و فرآورده‌های نفتی را جبران کنند.

به گزارش ایسنا، تولید از دست رفته عربستان سعودی معادل حدود پنج درصد از عرضه جهانی نفت است.

تحلیلگران شرکت مشاوره برن اشتاین اظهار کرده‌اند صادرات نفت عربستان سعودی عمدتا به مقصد چین بوده که حدود ۱.۷ میلیون بشکه در روز یا حدود ۲۵ درصد از صادرات نفت این کشور را دریافت کرده است.

ثبت سفارش حمل محموله از منطقه گلف کاست امریکا و نرخ کرایه‌ها پس از حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان سعودی افزایش پیدا کرده است و نفت خام امریکا در گلف کاست که به راحتی صادر می‌شود با تقاضای بالایی روبروست و نرخ پریمیوم برخی از گریدها به سطحی افزایش پیدا کرده که در سه ماه اخیر بی‌سابقه بوده است.

رونق تولید نفت شیل به امریکا اجازه داد در ژوئن از عربستان سعودی به عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده نفت خام و فرآورده‌های نفتی سبقت بگیرد و صادرات نفت خام امریکا از مرز سه میلیون بشکه در روز عبور کرد.

به گفته معامله‌گران و فعالان بازار، پالایشگاه‌های آسیایی که مقصد اصلی صادرات نفت خام عربستان سعودی هستند می‌توانند در صورت نیاز برای پوشش نیاز ۳۰ تا ۲۲۰ روز واردات نفت خام از ذخایر نفت استراتژیک بهره‌برداری کنند در حالی که عرضه فرآورده‌های نفتی فعلا کافی است زیرا امسال به ظرفیت پالایش اضافه شده است.

چین در حال حاضر حدود ۳۲۵ میلیون بشکه در ذخایر نفت استراتژیک خود دارد که برای پوشش حدود ۳۳ روز واردات کافی است.

به گفته سنگ ییک تی، مدیر ارشد شرکت مشاوره SIA Energy، گریدهای نفت سبک «عرب لایت» و «عرب اکسترا لایت» حدود یک‌سوم از خرید چین از عربستان سعودی را تشکیل می‌دهند.

در حالی که پالایشگاه‌های جدیدتر در آسیا قادر هستند گریدهای نفتی سنگین‌تر را فرآوری کنند اما اگر عربستان سعودی صادرات نفت سبک خود را کاهش دهد، این کار سریع یا ارزان نخواهد بود. با این حال پالایشگاه‌های چینی نسبت به امنیت عرضه خود نگران به نظر نمی‌رسند.

کره جنوبی اعلام کرده که برداشت از ذخایر نفت استراتژیک خود را بررسی خواهد کرد اما انتظار ندارد در کوتاه‌مدت تامین نفت دچار مشکل شود. دولت هند هم اعلام کرده با پالایشگاه‌های خود و آرامکو سرگرم گفت‌وگو است.

برای پالایشگاه‌های امریکایی، واردات نفت عربستان سعودی امسال تنها سه درصد از خوراکشان را تشکیل داده است. شرکت‌های شورون، موتیوا، ماراتون و پی بی‌اف عمده نفت خام عربستان سعودی را در امریکا پالایش می‌کنند.

مایکل ورث، مدیرعامل شرکت شورون در مصاحبه با شبکه سی ان بی‌سی اظهار کرد حملات به تاسیسات نفتی عربستان سعودی در کوتاه‌مدت تاثیر چندانی روی تولید نفت امریکا ندارد. وی گفت: احتمال تشدید درگیری‌های نظامی در خاورمیانه به احتمال زیاد قیمتها را بالاتر خواهد برد.

دو بازرگانی که با بازوی تجاری آرامکو معاملات نفتی داشته‌اند در حال جست‌وجو برای واردات فرآورده‌های نفتی از نقاط دیگر هستند اما حجم مورد نظر آنها مشخص نیست.

شرکت «انرژی اسپکتس» برآورد کرده که تولید حدود یک میلیون بشکه در روز فرآورده‌های نفتی آرامکو محدود شده است و این شرکت احتمالا مقادیر قابل توجهی بنزین، دیزل و نفت کوره خریداری خواهد کرد. بر اساس گزارش رویترز، شرکت توتال فرانسوی که پالایشگاه ساتورپ به ظرفیت ۴۰۰ هزار بشکه در روز را مشترکا با آرامکو در ساحل غربی عربستان سعودی دارد، روز دوشنبه دست‌کم سه محموله دیزل در بازار اروپایی خریداری کرد.