خارج شدن تهران از لیست ۶۰ شهر امن جهان
رضا کرمی محمدی، رییس سازمان مدیریت بحران شهر تهران گفت: برخی افراد به جای اظهارنظر تخصصی با مساله فرونشست، ژورنالیستی برخورد میکنند و مثل همیشه به بیراهه میرویم.
به گزارش ایلنا، تهران بر اساس آخرین ارزیابی اکونومیست از لیست شهرهای امن جهان خارج شده است. این ارزیابی با اضافه شدن چند فاکتور جدید از جمله تابآوری شهری، امنیت زیرساخت، امنیت سلامت و امنیت دیجیتال آخرین رتبهبندی را لحاظ کرده است. رییس سازمان مدیریت بحران شهر تهران درباره خارج شدن تهران از لیست ۶۰شهر امن جهان گفت: در مبحث تابآوری ضعیف هستیم. تابآوری شهر تهران زیر ۵۰ درصد است. از نظر زیرساخت وضع تهران بهتر از تابآوری است، اما از آنجایی که زیرساخت ممکن است در شرایط بحران از دست برود، به تابآوری وابسته است.
وی با بیان اینکه در مساله زیرساخت وضعیت تهران خوب و به نسبت بالا است، به مساله دوام شهر در هنگام وقوع حادثه اشاره کرد و گفت: اینکه تهران بتواند در هنگام بحران دوام آورد مهم و زیر سوال است. نگاه به زیرساختها باید درازمدت باشد و همه مسائل مرتبط با آن برای مدتی طولانی لحاظ شود و اینگونه نباشد که با ایجاد مسالهای جدید زیرساحت قبلی نتواند آن را تامین کند که اکنون چنین است.
او در خصوص فاکتورهای موجود در لیست منتشر شده، اظهار کرد: تابآوری با فاکتورهای موجود در این لیست مقایسه میشود تا ارزیابی و کمیسازی صورت گیرد و مشخص شود، چند درصد به فاکتورهای موجود در این لیست نزدیک و مشابه هستیم.
رییس مدیریت بحران شهر تهران در پاسخ به اینکه در مساله فرونشست و ابعاد آن در تهران صحبتها زیاد است، اما به نظر کار عملی صورت نمیگیرد، اظهار کرد: در مساله فرونشست هرچه کار میکنیم، کار باقیمانده قبلی بسیار زیاد است، در نتیجه به نظر میرسد که فقط حرف زده میشود. باید به سمتی برویم که تمام مدیران سطوح بالای کشور، توسعه پایدار را بپذیرند. توسعه پایدار در درازمدت همه ابعاد انسانی و زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی را در نظر میگیرد. مطالعه درباره فرونشست شهر تهران به درستی انجام نشده است، فرونشست در تهران تک بعدی بررسی شده و تنها به فرورفتن زمین نگاه شده است، عوامل دخیل در این مساله توسط سازمانهای مربوطه آنگونه که باید مدنظر قرار نگرفته است و سازمانهایی که در زمینه فرونشست اظهارنظر میکنند، در این زمینه متخصص نیستند و این به معنای بیراهه رفتن است.
او افزود: اکنون در مساله بررسی فرونشست در شهر تهران، سازمان زمینشناسی نقشی ندارد و سازمان نقشهبرداری اظهارنظر میکند و این بسیار بد است. سازمان نقشهبرداری میتواند در خصوص افت زمین اظهارنظر داشته باشد، اما علت آن را هر سازمانی با توجه به تخصص خود باید بگوید. بحث آبهای زیرزمینی، منابع آبزیرزمینی، نوع خاک و ساختار زمین مسائلی هستند که باید متخصصان مربوطه نظر دهند.
رییس سازمان مدیریت بحران شهر تهران با بیان اینکه مسوولان وقعی به این قضیه نمیدهند، اظهار کرد: الان هیچکس نمیداند ساختار زمین در تهران چه شکلی است. به صورت قطعی میگویم که هیچ مطالعهای در تهران درباره عمق خاک و نوع خاک در نقاط مختلف تهران وجود ندارد.
کرمی محمدی با بیان اینکه فرونشست ذاتا خطر خیلی آنی و لحظهای ندارد، تصریح کرد: من باورم نمیشود که تهران سالانه ۳۰ سانتیمتر فرونشست داشته باشد و در اعلام میزان دقیق آن شک دارم. ممکن است به صورت ناگهانی افت خاک در حد ۳۰ سانتیمتر وجود داشته باشد، اما به صورت میانگین و سالانه ممکن نیست. در اعلام میزان فرونشست زمین در تهران جای مناقشه است و اصلا نباید بحث به این تخصصی را اینگونه مطرح کرد، اعلام این ارقام قبح مساله فرونشست را کم میکند، مردم با خود میگویند، ۳۰ سانتیمتر خاک فرو رفت و هیچ اتفاقی نیفتاد.
وی با بیان اینکه دراین خصوص بررسی روند بسیار مهم است، تصریح کرد: اینگونه نیست که هر سال ۳۰ سانتیمتر خاک فرو رود، و نیازمند متخصصان متعددی در این زمینه هستیم. اینگونه که اکنون در حال کار هستیم، به نتیجه درستی نمیرسیم.
کرمی محمدی درخصوص استفاده از نظر کارشناسان خارجی در تعیین ابعاد فرونشست در تهران اظهارکرد: نیازمند کارشناس خارجی نیستیم و ارتباطات لازم را داریم. ما به یک ذهن خارجی نیاز داریم. ذهنی که بداند چه کسانی باید به این مساله ورود کنند و به حل آن بپردازند. برخی افراد به جای اظهارنظرتخصصی با مساله فرونشست ژورنالیستی برخورد میکنند و مثل همیشه بیراهه میرویم، یعنی همه ابعاد را در نظر نمیگیریم و وقتی پیش میرویم متوجه میشویم همه فاکتورها را در نظر نگرفتهایم.