به شبههافکنیها درباره حادثه آرامکو پاسخ دادیم
گروه ایران|
«پاسخ به شبههافکنیها در خصوص حادثه آرامکو»؛ مهمترین دلیلی است که به اعتقاد رییسجمهوری در جریان سفر کاروان تدبیر و امید به نیویورک در دستور کار هیات ایرانی قرار گرفت. سفری که دونالد ترامپ رییسجمهوری امریکا بارها درخصوص آن گفته بود که «با روحانی دیدار خواهد کرد.»و اعلام کرده بود «طرف ایرانی مایل به ملاقات دوجانبه است.»؛ اما رییسجمهوری ایران همانطور که قبلا نیز اعلام کرده بود «با کسی عکس یادگاری نگرفت» و دعوتنامههای پیدرپی برای ملاقات با ترامپ را نیز که توسط «جانسون» و «مکرون» رزرو شده بود را نیز کنار گذاشت تا این پیام مشخص به جهان مخابره شود که ایران تا زمان بازگشت امریکا به برجام هیچ برنامه ملاقات و مذاکرهای را جدی نخواهد گرفت. جملهای که روحانی در سال گذشته نیز به شکل و شمایلی متفاوت آن را تکرار کرده بود و خطاب به ترامپ اعلام کرده بود: «به میز مذاکرهای که خودتان برهم زدید، بازگردید.»
رییسجمهورایران پس از شرکت و سخنرانی در هفتاد و چهارمین اجلاس سران مجمع عمومی سازمان ملل متحد در فرودگاه مهرآباد با اشاره به حضور گسترده هیاتهای عالیرتبه کشورها در اجلاس امسال مجمع عمومی سازمان ملل گفت: امسال وقتی وارد نیویورک شدیم احساس کردیم دو فضای منفی چه در میان دیپلماتها و بیشتر در میان رسانهها نسبت به ایران به وجود آوردهاند. اولین فضای منفی بر محور این شایعه و اتهام بود که حوادث آرامکوی عربستان، از توان یمنیها و ارتش یمن خارج بوده است و در واقع در سازمان ملل و رسانهها یک شبههافکنی را شروع کرده بودند که این حادثه از کجا رخ داده و دنبال این بودند که افکار عمومی و همچنین سیاسیون را دور این محور اتهامی جمع کنند.
روحانی با بیان اینکه «به آنان صراحتا و محکم گفتم این مدرک را نیاز دارم و حتما برای من بفرستید»، گفت: آنان پاسخ دادند با بررسیهایی که کارشناسان ما کردهاند گفتهاند که توانمندی یمنیها و به تعبیر آنها حوثیها کمتر از این عملیات است. گفتم حالا فرض میگیریم کمتر است پس چه کسی این کار را کرده است؟ گفتند ما نمیدانیم اما جهتش، جهت شمال و غرب بوده است!
رییسجمهور افزود: به آنان گفتم آیا این منطق و استدلال شد؟ اولا اطلاعات شما نسبت به یمن و حوثیها چقدر است. اطلاعات شما نسبت به دشمنان یمن زیاد است چون اسلحه آنها را شما میدهید اما از اینکه یمنیها و حوثیها چقدر توانمند هستند، خبر و اطلاع ندارید. ثانیا شما وقتی اتهامی را متوجه جایی میکنید آیا معنایش را میفهمید؛ معنای آن، آشوب و شعلهور شدن فتنه و آتش در منطقه است. روحانی گفت: آنها پاسخی نداشتند و گفتم در تهران منتظرم شما مدارکتان را برای ما بفرستید. این موضوع را هم در نطق سازمان ملل، در مذاکرات دوجانبه، دو جلسه مهمی که با فرهیختگان و اندیشمندان امریکا و مدیران مسوول رسانههای آن کشور داشتم و همچنین در دو مصاحبه اختصاصی و یک مصاحبه جمعی، باز کرده و مفصل توضیح دادم.
کمرنگ شدن توطئههای دشمنان
روحانی با اشاره به اهمیت دیدارها و مصاحبههای انجام شده در نیویورک تصریح کرد: توطئهای که توسط امریکا و عربستان و برخی از کشورهای دیگر طراحی شده بود، بعد از توضیحاتی که داده شد، بسیار کمرنگ شده است. ضمن اینکه برخی از مقامات کشورهای مهم از جمله روسیه وترکیه نیز به صراحت اعلام کردند که این اتهام نسبت به ایران اتهام نادرستی است.روحانی در ادامه با اشاره به اینکه چنین مطرح شده بود که همه مشکلات بر سر لجبازی طرف ایرانی است و امریکا آماده مذاکره است و نسبت به آن اصرار هم دارد، گفت: امریکاییها تقریباً به همه سران اروپایی و غیراروپایی پیغام داده بودند که ما آماده مذاکرهایم. درخواست امریکا قبلا این بود که مذاکره دوجانبه باشد یعنی دو رییسجمهور با هم مذاکره کنند و بارها این موضوع را رد کرده بودیم. گفته بودیم اگر مذاکره هم باشد در قالب 1+5 خواهد بود و آنها هم گفتند که میخواهند در قالب 1+5 مذاکره کنند.
رییسجمهور اضافه کرد: اتفاقاً ۳ نفر از آن 1+5 قبلی و 1+4 فعلی یعنی صدراعظم آلمان، نخستوزیر انگلیس و رییسجمهور فرانسه هم در نیویورک بودند و همگی اصرار داشتند که این جلسه برقرار شود و امریکا هم میگوید که من تحریم را برمیدارم.
روحانی خاطرنشان کرد: نکته دیگری که محل بحث بود اینکه چه تحریمی برداشته شود و آنها به صراحت گفته بودند که کل تحریم را برمیداریم. منتها شکل این کار شکلی نبود که قابل قبول باشد، یعنی اینکه در فضای تحریم و در بقای تحریم و فضای مسموم فشار حداکثری، حتی اگر در قالب ۱+۵ بخواهیم با امریکاییها مذاکره کنیم، هیچکس نمیتواند پیشبینی کند که پایان و نتیجه این مذاکره چه خواهد بود.
روحانی با تاکید بر اینکه بهانه را از دست طرف مقابلی که میگفت آماده مذاکره است و ایران برای مذاکره حاضر نیست، گرفتیم، اظهارداشت: به صراحت گفتیم که کاملا آماده مذاکرهایم اما نه در فضای تحریم و فشار. شما یک فضای آزاد و عادلانه ایجاد کنید ما کاملا آمادهایم. حتی به سران اروپا که میگفتند چه وقت آماده جلسه ۱+۵ هستید، میگفتم حتی اگر یک ساعت دیگر شما این فضا مناسب را درست کنید و فضای مسموم و سم رابردارید، حاضرم در جلسه 1+5 شرکت کنم. رییسجمهور خاطرنشان کرد: به نظر من ضروری بود که هم در مصاحبه و هم با سیاسیون بطور خیلی روشن و واضح توضیح دهیم که مانع مذاکره امریکا است و آن کسی که نمیخواهد مساله حل شود، امریکا است والا ایران به خاطر منطق و استدلالش هیچوقت از مذاکره فرار نمیکند و ترسی از مذاکره ندارد.
مساله کاهش تعهدات برجامی
روحانی در ادامه با اشاره به اهمیت تبیین مساله کاهش تعهدات ایران در برجام که کم و بیش در دیدارها و مصاحبهها مطرح بود، گفت: بعضیها میگفتند، گام سومی که در زمینه کاهش تعهدات برجامی برداشتید، بسیار مهم است . شما میخواهید سانتریفیوژهای مدرن را راهاندازی کنید و این به معنای آن است که به سمت سلاح هستهای حرکت میکنید.وی افزود: این موضوع را هم در مصاحبه و هم در ملاقاتهای دوجانبه توضیح دادیم که اگر کسی بخواهد به سمت سلاح هستهای حرکت کند لااقل نظارت را کم و نظارت گسترده را محدود میکند اما ایران نظارتها را کاهش نداده است و تعهدی که کاهش دادیم در فعالیت هستهای مان است. اما همه فعالیتهای هستهای، زیرنظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهد بود.روحانی با بیان اینکه یکی از اهداف امریکاییها این است که ایران منزوی باشد. یعنی در ویزاها و فعالیتها فشار بیاورند برای اینکه ایران کمتر ملاقات کند و کمتر حرف بزند، گفت: فکر میکنم امسال در نیویورک، محل اقامت هیات ایرانی یکی از پر رفت و آمدترین و فعالترین مرکز دیپلماسی شده بود. یعنی هتلی که محل اقامت ما بود، آنقدر رفت و آمد سیاسی بود که لحظهای نبود که یک رییسجمهور به آن وارد و خارج نشود. گاهی در یک ترافیک، ناچار با چند مقام با هم دقایقی را صحبت میکردیم.