عمده مدیران صنعتی، با فناوری اطلاعات آشنایی ندارند
رییس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور گفت: همگرایی بین صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات با دیگر صنایع پیشران توسعه اقتصادی است. به گزارش ایرنا، رسول سراییان در همایش اقتصاد دیجیتال و چالشهای واحدهای تولیدی و کسبوکارها در مشهد، اظهار کرد: تحول و اقتصاد دیجیتال زیربنای توسعه پایدار و راهحل چالشهای واحدهای تولیدی و کسبوکار است.۴۰ درصد مشاغل دنیا طی ۱۰ سال آینده از بین میروند و اگر صاحبان کسبوکار در سالهای پیش رو هیچ اقدامی در زمینه دیجیتالسازی و برنامهریزی درست انجام ندهند، خطر بزرگی کسبوکار آنها را تهدید میکند. چالشهای امروز جهان پیرامون موضوعاتی از قبیل آب، شفافیت، بیکاری، بهرهوری، آلودگی محیط زیست است و چالشهای کشور ما علاوه بر آنها، فیلترینگ، تحریم، فرآیندهای گمرکی و برخی موارد دیگر است.» او افزود: بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول، اندازه اقتصاد دنیا را به سه بخش صنعت، کشاورزی و خدمات تقسیم کردهاند اما سوال اصلی این است که خلق ثروت و ارزش افزوده دنیا در کدام یک از این سه بخش قرار میگیرد. در بین این سه بخش، حاشیه سود و اشتغالزایی حوزه خدمات بیشتر از دو بخش دیگر است و همه دنیا به سوی توسعه خدمات آن هم از طریق فناوریهای جدید پیش رفتهاند.» سراییان با اشاره به بررسی روند تغییرات جی.دی.پی (تولید ناخالص داخلی) جهان در سه حوزه کشاورزی، صنعت و خدمات طی سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۶ میلادی، گفت: «سهم بخش کشاورزی دنیا در این حوزه از ۸.۵ درصد به سه درصد رسیده، سهم بخش صنعت دنیا از ۳۲ درصد شروع شده و طی این مدت نوسان داشته و سهم بخش خدمات دنیا نیز از ۵۹ درصد به حدود ۷۰ درصد رسیده است. براساس آخرین دادهها سهم بخش خدمات در تولید ناخالص داخلی ایران طی مدت یادشده به ۵۸ درصد رسیده و سهم دو بخش کشاورزی و صنعت در مجموع حدود ۴۲ درصد شده است.»
وی با بیان اینکه امروز جهان «داده» را نفت جدید میدانند، اظهار کرد: «دادههای دیجیتالی در دنیای امروز ثروتی است که بدون هیچ زحمت، باارزانترین وجه ممکن و تنها از طریق تلفن همراه تولید میشود. قیمت ذخیرهسازی داده در حال پایین آمدن است و به صفر نزدیک میشود، داده تنها صنعتی است که با بالارفتن کیفیت و قابلیت آن، قیمتش کاهش مییابد، این ویژگی فناوری اطلاعات است. بدون تردید تحول دیجیتال، اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی شهرها سه اولویت راهبردی در اکثر کشورهای جهان است و امروزه شاهد تحول دیجیتال در حوزه بانکداری و پرداخت، درمان و سلامت، ویترینهای دانشگاهی، لوازم خانگی و بسیاری حوزههای دیگر هستیم. زیرساختهای ارتباطی در ایران بسیار گسترده و جزو کشورهای تراز یک دنیا به شمار میرود اما مردم این کشور هنوز از این زیرساختها برای توسعه کسبوکار و دیجیتالیزه شدن بخشهای مختلف به نحو مطلوب بهره نگرفتهاند. هماکنون بانکداری در کشورهای دنیا دیجیتالیزه شده است اما همچنان شاهد راهاندازی شعبات مختلف بانک در کشورمان هستیم.»
رییس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور خاطرنشان کرد: «امروزه دارایی و ثروت بنگاههای اقتصادی کشورها به ساختمان و افراد نیست، بلکه دارایی آنها میزان بهرهگیری از صنعتای.سی.تی است و در واقع مدل پول درآوردن مردم دنیا تغییر کرده است. هماکنون ۷۵ درصد تراکنشهای الکترونیکی کل کشور در تهران انجام میشود در حالی که زیرساخت شبکه ارتباطی در همه شهرهای کشور وجود دارد، از سوی دیگر ضریب نفوذ موبایل در کشور بالای ۸۵ درصد است و ۷۵ میلیون گوشی هوشمند در دست مردم است. کشورهای مختلف دنیا ۱۰ صنعت خود را دیجیتالیزه کرده و وارد اقتصاد دیجیتال شدهاند، میزان دیجیتالیزه شدن به معنای رسوخ فناوری اطلاعات در صنایع است. به ازای هر ۱۰ درصد رسوخ فناوری اطلاعات در صنعت، یک درصد حاشیه سود صنایع افزایش مییابد، این در حالی است که عمده مدیران صنعتی کشور با فناوری اطلاعات آشنایی ندارند.»
سراییان گفت: «۷۰ درصد جمعیت کشور شهرنشین هستند و این آمار نشان میدهد برای کاهش هزینهها چارهای جز هوشمندسازی شهرها نیست اما با اینکه شعار همه مدیران شهرهای ایران هوشمندسازی است هنوز تفکر سنتی بر مدیریت شهری غالب است.