روی خط خبر
۲۰ هزار میلیارد ریال صکوک در دست انتشار بازار سرمایه
میزان انتشار صکوک در بازار سرمایه ایران از ابتدای سال تاکنون اعلام شد.
به گزارش سنا، میزان انتشار صکوک در بازار سرمایه ایران از فروردین ماه ۱۳۹۸ تاکنون، به صورت زیر بوده است: شرکت ایرانی تولید اتومبیل سایپا (سهامی عام) صکوک مرابحه به حجم ۴ هزار میلیارد ریال، شرکت سرمایهگذاری مسکن جنوب (سهامی عام) صکوک خرید دین به حجم ۱۳۳.۲۰۰ میلیون ریال، شرکت ایران خودرو (سهامی عام) صکوک رهنی به حجم ۳.۰۸۷.۲۰۵ میلیون ریال و شرکت لابراتوارهای سینادارو (سهامی عام) صکوک منفعت به حجم هزار میلیارد ریال منتشر کردهاند.
همچنین از ابتدای سال ۱۳۹۸ تاکنون تنها یک مورد صکوک مربوط به اوراق اجاره شرکت مخابرات ایران (سهامی عام) به حجم ۴,۵۰۰ میلیارد ریال سررسید شده است. همانطور که مشاهده میشود، حجم کل صکوک منتشره در بازار سرمایه از فروردین ماه ۱۳۹۸ تاکنون برابر با ۸,۲۲۰,۴۰۵ میلیون ریال بوده است.
دردسرهایی از جنس بیاطلاعی
چندی است که در راستای اصلاح زیرساختارهای معاملاتی دستورالعمل معاملات بازار پایه اصلاح شده است اما جدا از انتقادات سازندهای که تعدادی از کارشناسان مطرح کردند، عدهای موضوعاتی را به عنوان نقد مطرح میکنند که این انتقادات نشان از کماطلاعی یا بیاطلاعی آنها از قوانین و مقررات بازار سرمایه دارد.
به گزارش ایسنا، ماههاست که قرار بود دستورالعمل بازار پایه فرابورس ایران تغییر کند و معامله گران این بازار با توجه به دستورالعمل جدید اقدام به خرید و فروش کنند اما درست زمانی که قرار بود این دستورالعمل اجرایی شود مخالفتهایی از جانب عدهای مطرح شد.
پس از این مخالفها جلسات بسیاری برگزار شد و کارشناسان بسیاری در این جلسات اظهارنظر کردند، در نهایت نیز آن دستورالعمل با اصلاحاتی روبهرو شد و دستورالعمل جدیدی با اعمال نظر کارشناسان توسط نهاد ناظر بازار سرمایه ابلاغ شد. از ۲۵ شهریور ماه جاری بالاخره دستورالعمل جدید بازار پایه عملیاتی شد. اما باز هم تعدادی انتقاد داشتند که چرا تعداد حراجها تنها یک روز در هفته است. بعد ازچند روز معاملاتی اعلام شد که فرابورس بر طبق دستورالعمل جدید، از اختیارات خود استفاده کرده و با تایید سازمان بورس تعداد حراجهای روزانه را افزایش داده است؛ بهطوری که در هر روز معاملاتی یک حراج در هر سه تابلوی زرد، نارنجی و قرمز انجام میشود.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان از آنجاکه در بازار پایه شرکتهایی هم هستند که در شرف انحلالاند و اطلاعات و صورتهای مالی خود را افشا نکردند معاملات این شرکتها باید با یک رویکرد خاصی صورت گیرد، چرا که در گذشته سرمایههای بسیاری از سهامداران خردِ غیرحرفهای به این بازار رفته و توانسته قیمت سهام چنین شرکتهایی را با رشد حباب گونه رو به رو کند و این موضوع مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان نیز قرار گرفته است، چرا که ادامه آن روند به ضرر سهامداران خرد بود ولی تعدادی از افراد همچنان با اصلاح این روند اعلام مخالفت میکنند. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان فقط بخشی از مشکل امروز بازار سرمایه این مسائل است. بخش قابل توجهی از این مشکلات، افرادی غیرکارشناسی هستند که تریبون دارند و آگاهانه یا ناآگاهانه از تریبون خود برای ایجاد تشنج در بازار استفاده میکنند. در این روزها آفت بازار سرمایه که یک بازار کاملا تخصصی است اظهارنظر افراد غیرمتخصص و تریبونداری است که هدفشان از این اظهارنظرها موضوعاتی غیر از منافع عامه سهامداران است. به تازگی مدیرعامل فرابورس ایران با تاکید بر اینکه افزایش تعداد حراجها به منظور متعادلسازی روند دادوستدها و رفع گرههای معاملاتی در تابلوهای بازار پایه انجام شده است، به سهامداران توصیه کرد از بروز رفتارهای هیجانی در معاملات این بازار و فضای حاکم بر شبکههای مجازی و هیجانات آن خودداری کنند. وی از سهامداران خواست تا با بررسی وضعیت بنیادین شرکتها در بازار پایه نسبت به ارسال سفارش خرید یا فروش سهام اقدام کنند و یادآور شد اجرای مقررات جدید بازار پایه که ریزساختارهای بازار و دامنه نوسان تابلوهای معاملاتی را تنظیم کرده است هیچگونه تاثیری بر عملکرد، سودآوری و تداوم فعالیت شرکتها ندارد و دستورالعمل جدید این بازار به منظور ارتقای شفافیت و استانداردها، سلامت بازار و اصلاح ساختارهای فسادزا تصویب و برای اجرا ابلاغ شده است. لازم به یادآوری است که در این مدت ارزش و حجم معاملات بازار پایه فرابورس نیز افزایش یافت. در عین حال بسیاری از فعالان بازار سرمایه از اجرایی شدن و تداوم این دستورالعمل حمایت کردند. در عین حال کارشناسان و ذینفعانی هم در این میان هستند که انتقادات سنجیدهای را مطرح میکنند که طبیعتا سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر باید به دغدغه این افراد نیز دقت داشته باشد تا حقوق عامه سهامداران رعایت شود.