سامانههای مبارزه با قاچاق تا پایان سال نهایی شود
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق با بیان اینکه روند پیشرفت سامانههای مبارزه با قاچاق کند است، گفت: در جلسهای با حضور رییسجمهور مقرر شد تمام سامانهها تا پایان امسال نهایی شوند.
حمیدرضا دهقانی نیا در گفتوگو با مهر اظهار کرد: بر اساس آنچه در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و آیین نامه اجرایی مواد ۵ و ۶ مرتبط با موضوع ذکر شده، در حال حاضر هیچ سامانهای نداریم که تحلیل، طراحی، تهیه، اجرا، عملیاتی و مستقر نشده باشد البته به استثنای سامانه پروندههای قاچاق. او افزود: اگر گامهای اجرایی را شامل ۴ شاخص تحلیل، طراحی، عملیاتیسازی و بهرهبرداری در نظر بگیریم حداقل در هر سامانه بیش از ۵۰ درصد پیشرفت داشتهایم. برخی از سامانهها بالای ۷۰ درصد و برخی سامانهها بین ۶۰ تا ۷۰ درصد پیشرفت داشتهاند.
دهقانینیا با اشاره به موانع توسعه سامانهها و استقرار نهایی، گفت: موضوع اصلی تبادل اطلاعات بین سامانهها است؛ در ستاد به تفکیک هر دستگاه و سامانه و سیستمهای هر دستگاهی اقدامات باقی مانده را فهرست و زمانبندی را مشخص کردیم و در قالب یک صورتجلسه به امضای وزرا و روسای سازمانهای مربوطه، وزیر کشور و رییس ستاد رساندیم. او ادامه داد: صورتجلسه مذکور را در جلسه اول مرداد ماه امسال در حضور رییسجمهور در قالب جلسه ۱۲۶ اعضای ستاد مطرح کردیم و محتوا این بود که رییسجمهور تاکید کرد که دستگاهها باید به زمانبندی ستاد پایبند باشند و اقدامات را انجام دهند تا امسال کار را نهایی و تمام کنیم.
سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز درمورد سامانه جامع تجارت گفت: سامانه جامع تجارت به دو بخش کلی تجارت داخلی و تجارت خارجی تقسیمبندی میشود؛ کار زمینماندهای در رابطه با آنچه از نظر فنی باید تهیه میشد نداریم چراکه موضوع مشخصا تبادل اطلاعات است. او افزود: اما در این بین به واسطه تغییر مکرر مدیران دستگاهی، در پیشبرد سامانهها تعلل صورت میگیرد و دایم باید از ابتدا اقداماتی که بارها تکرار شده را توجیه کنیم.
این مقام مسوول ادامه داد: در واقع به واسطه تغییرات مکرر مدیران، دایم تفسیرهای بیشتری از نحوه کار صورت میگیرد. این مساله خود یک مانع اصلی در پیشبرد اهداف محسوب میشود. او با اشاره به نظارت بر روند پیشبرد سامانهها، افزود: کارگروهی تحت عنوان کارگروه فناوریهای نوین و سامانههای الکترونیک و هوشمند در دفتر نظارت بر سامانههای الکترونیک و هوشمند داریم که اعضایی از سازمان بازرسی کشور، ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی، وزارت کشور، سازمان برنامه و بودجه، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و نمایندهای از دستگاه مربوطه در این کارگروه حضور دارند. در جلسات این کارگروه موارد بر اساس صورتجلسه ۱۲۶ ستاد، مطرح و گزارش تهیه میشود.
دهقانینیا در پاسخ به این سوال که علت کند بودن توسعه سامانهها چیست، تصریح کرد: اینکه بگوییم سامانهها جلو نمیروند درست نیست؛ هر روز در خصوص سامانهها جلسات متعددی داریم. او افزود: اینکه به صورت صفر و یک بگوییم در سامانهها پیشرفت نداریم غلط است و اگر بگوییم پیشرفت صد در صدی داشتهایم نیز غلط است.سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: روند پیشرفت سامانهها کند است و بهتر میتواند انجام شود بنابراین دستگاهها باید همت بیشتری در این زمینه کنند، مخصوصا که در این مورد مقام معظم رهبری تاکید و رییسجمهوری دستور پیگیری دادهاند. او تصریح کرد: من از پیشرفت حاصله راضی نیستم و انتظارات بیشتر است البته این موضوع نافی زحمات دستگاهها نیست.
این مقام مسوول در رابطه با تعداد سامانهها، اظهار داشت: تعداد سامانهها را نمیشود دقیق عنوان کرد زیرا برخی از سامانهها قابل تفسیر هستند. به عنوان مثال برخی میگویند سامانه شناسه کالا ذیل سامانه جامع تجارت است و برخی میگویند مستقل است. دهقانینیا گفت: اما از بطن آییننامه میتوان ۲۱ سامانه را احصا کرد و اگر سامانههای تکمیلی دیگر را کنارش بگذاریم این عدد بالاتر میرود.