سهم موبایل بانک به 6 درصد تراکنشها رسید
گروه بانک و بیمه| احسان شمشیری|
بالغ بر دو میلیارد و ۳۰۰ میلیون و ۲۷۵ هزار تراکنش به ارزش 250 هزار میلیارد تومان طی شهریورماه سال جاری در شبکه پرداخت انجام شد که نشان میدهد میانگین هر تراکنش معادل 109 هزار تومان بوده است.
به گزارش «تعادل»، گزارش اقتصادی شهریورماه شرکت شاپرک نشان میدهد که در ماه گذشته بالغ بر دو میلیارد و ۳۰۰ میلیون و ۲۷۵ هزار تراکنش در شبکه پرداخت انجام شده که نسبت به مرداد ماه کاهش داشته است؛ همچنین بررسی این گزارش نشان میدهد که بیشترین سهم در ابزارهای پرداخت متعلق به ابزار کارتخوان فروشگاهی است و شرکت به پرداخت ملت در میان دوازده شرکت فعال PSP بیشترین سهم از مبلغ و تعداد تراکنشهاش شاپرکی را داشته است. گزارش شبکه الکترونیکی پرداخت کارت از سهم بازار بانکها در زمینه تعداد تراکنشهای شاپرکی حاکی از آن است که بانک ملت با ۲۴.۱۳ درصد بیشترین سهم را از تعداد تمام تراکنشهای شبکه پرداخت در شهریور ماه داشته و پس از آن نیز بانک ملی ایران با ۱۲.۵۳ درصد و بانک کشاورزی با ۷.۲۴ درصد بیشترین تعداد تراکنش را در میان بانکها به خود اختصاص دادهاند؛ مقایسه گزارش شهر یور ماه شاپرک با ماههای گذشته نشان از وجود ثبات نسبی در جایگاه بانکهای پیشتاز در تعداد تراکنشهای شبکه شاپرک دارد. در ادامه این گزارش در زمینه وضعیت سهم بازار هر بانک پذیرنده از کل مبلغ تراکنشهای شبکه پرداخت اعلام شده که بانک ملت با سهم ۲۲.۲۹ درصدی، بانک ملی ایران با ۱۱.۷۰ درصد و بانک صادرات ایران با سهم ۱۱.۳۰ درصدی در جایگاه اول تا سوم بیشترین سهم از مبلغ پذیرندگی تراکنشهای شبکه پرداخت قرار گرفتهاند؛ مقایسه گزارش شهریورماه نسبت به مردادماه نشان از کاهش اندک سهم بازار بانک ملت و ارتقای جایگاه بانک ملی ایران از جایگاه سوم به رتبه دوم و نزول یک پلهای بانک صادرات از رتبه دوم در مبلغ تراکنشهای شاپرکی به مقام سوم خبر میدهد. بر اساس گزارش منتشره از سوی شاپرک در شهریور ماه سال جاری بالغ بر دو میلیارد و ۳۰۰ میلیون تراکنش شاپرکی به ارزش دو هزار و ۵۰۵ میلیارد ریال انجام شده که نسبت به ماه گذشته در تعداد و مبلغ کاهش داشته است. در مرداد ماه سال جاری بالغ بر دو میلیارد و ۳۰۰ میلیون و ۲۷۵ هزار تراکنش در شبکه شاپرک انجام شده که در سهم ابزارهای پذیرش شبکه پرداخت الکترونیک همچنان بیشترین سهم به دستگاههای کارتخوان اختصاص پیدا کرده است؛ لازم به ذکر است که ارزش تراکنشهای شاپرکی (مبلغ) و تعداد تراکنشها نسبت به ماه گذشته کاهشی به ترتیب ۴.۲۶ و ۲.۳۶ درصدی داشته است.
کارتخوان با بیشترین سهم
بر اساس گزارش شرکت شاپرک بالغ بر ۸۷.۵۹ درصد از تراکنشها از طریق پایانههای فروش (کارتخوان) و سهم ابزار پذیرش اینترنتی و موبایلی به ترتیب ۶.۲۰ و ۶.۲۱ درصد بوده است؛ گزارش شاپرک در خصوص سهم ابزارهای پذیرش از نظر تعداد تراکنشها نشان میدهد که ابزار کارتخوان فروشگاهی به عنوان رایجترین ابزار پذیرش در کشور کاهش سهم داشته، اما از سویی دیگر ابزار پذیرش موبایلی و اینترنتی در شهریور ماه نسبت به ماه گذشته از رشد خوبی برخوردار بوده که یکی از دلایل آن را میتوان به افزایش هزینه سرمایهگذاری در حوزه دستگاههای کارتخوان و روند بهرهگیری شرکتهای پرداخت برای توسعه و فرهنگسازی از استفاده از ابزارهای پذیرش موبایلی و اینترنتی به جای کارتخوان فروشگاهی اشاره داشت.
گزارش شاپرک در خصوص سهم شرکتهای پرداخت الکترونیک از نظر تعداد تراکنش در شهریور ماه ۹۸ حاکی از آن است که شرکتهای به پرداخت ملت با ۲۲.۳۸ درصد و پرداخت الکترونیک سامان با ۱۸.۷۹ درصد و تجارت الکترونیک پارسیان با ۱۵.۰۸ درصد توانستهاند جایگاه اول تا سوم بیشترین تعداد تراکنش در میان شرکتهای پرداخت را کسب کنند. لازم به ذکر است که مقایسه گزارش شهریورماه نسبت به مرداد ماه نشان میدهد که سهم بازار شرکتهای به پرداخت و تجارت الکترونیک پارسیان همچنان دارای رشد است و پرداخت الکترونیک سامان به ثباتی نسبی رسیده است؛ از سویی دیگر کمترین میزان تراکنش در میان شرکتهای پرداخت متعلق به شرکت الکترونیک کارت دماوند با سهم ۰.۶۰ درصدی از تعداد تراکنشهای شاپرکی انجام شده و پس از آن نیز پرداخت الکترونیک سپهر بالغ بر یک درصد از تمام تراکنشهای شبکه شاپرک را به خود اختصاص داده است.
نمودار سهم بازار شرکتهای پرداخت الکترونیک در خصوص مبلغ تراکنشهای شاپرکی در شهریورماه نشان میدهد که به پرداخت ملت بالغ بر ۲۳.۸۶ از مبلغ تراکنشهای شاپرکی را به خود اختصاص داده و در جایگاه نخست قرار گرفته است؛ در ادامه نیز پرداخت الکترونیک سامان و کارت اعتباری ایران کیش به ترتیب با سهم ۱۵.۷۳ و ۱۲.۸۶ در جایگاه دوم و سهم قرار دارند؛ مقایسه نمودار تعداد و مبلغ تراکنشهای شاپرکی شهریورماه در سهم بازار شرکتهای پرداخت الکترونیک نشان میدهد که شرکت تجارت الکترونیک پارسیان که جایگاه سوم را با سهم ۱۵.۰۸ درصدی در تعداد تراکنشها به خود اختصاص داده، در زمینه مبلغ تراکنشها جایگاه چهارم را با سهمی ۱۱.۲۶ درصدی دارد و از سویی دیگر شرکت کارت اعتباری ایران کیش که در زمینه تعداد تراکنشهای شاپرکی شهریور سهمی ۸.۱۶ درصدی و جایگاه پنجم را داشته، در سهم بازار از نظر مبلغ تراکنش با برخورداری از تراکنشهایی با مبالغ بالاتر توانسته تا با سهم ۱۲.۸۶ درصدی در جایگاه سوم قرار بگیرد. همچنین در میان دوازده شرکت فعال پرداخت الکترونیک، شرکت الکترونیک کارت دماوند با حدود ۰.۴۸ از تمام مبلغ تراکنشهای شاپرکی و پس از آن شرکتهای پرداخت نوین آرین و سایان کارت کمترین سهم از بازار در مبلغ تراکنشهای شاپرکی شهریور ماه را کسب کردهاند.
افزایش سهم تعدادی و مبلغی
آمار منتشر شده از شبکه الکترونیکی پرداخت کارت نشان میدهد که سهم تعدادی و مبلغی تراکنشهای خرید کالا و خدمات در مرداد ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشدی ۲.۶۷ و ۲.۷۷ درصدی داشته است.
گزارش اقتصادی مرداد ماه سال جاری شبکه الکترونیکی پرداخت کارت در خصوص سهم تعداد و مبلغی انواع خدمات ارایه شده شاپرک نشان میدهد که خرید کالا و خدمات با ۸۳.۶۶ درصد از سهم تعدادی در خدمات بیشترین تراکنش را در شبکه پرداخت الکترونیک کشور به خود اختصاص داده است.
همچنین سهم ۱۱.۶۶ درصدی خدمت پرداخت قبض و خرید شارژ تلفن همراه حاکی از استفاده گسترده شهروندان از ابزارهای پرداخت همچون ابزار پذیرش موبایلی و کارتخوان فروشگاهی به منظور خرید شارژ تلفن همراه است؛ همچنین عملیات ماندهگیری سهمی ۴.۶۸ درصدی از تعداد تراکنشهای شاپرکی در بخش خدمات ارایه شده داشته است.
این گزاش نشان میدهد که سهم تراکنشهای خرید کالا و خدمات از مبلغ تمام تراکنشهای انجام شده در مرداد ماه ۹۸ بالغ بر ۹۷.۳۰ درصد بوده و خدمات پرداخت قبض و خرید شارژ تلفن همراه صرفا ۲.۷۰ درصد از سهم مبلغی تمام تراکنشهای شبکه پرداخت الکترونیک را در مرداد ماه کسب کرده است.
مقایسه آمارهای منتشر شده در مرداد ماه ۹۸ نسبت به مدت مشابه در سال گذشته حاکی از آن است که سهم تعدادی و مبلغی تراکنشهای خرید کالا و خدمات در کشور رشدی به ترتیب ۲.۶۷ و ۲.۷۷ درصدی داشته است؛ در واقع آمار نشان میدهد که سهم تعدادی و مبلغی تراکنشهای خرید کالا و خدمات در کشور با شیبی ملایم در حال افزایش است که از جمله دلایل آن افزایش ضریب نفوذ و توسعه شبکه پرداخت الکترونیک، افزایش ابزارهای پذیرش و تسهیل پرداخت مبتنی بر کارت برای شهروندان است؛ از سویی دیگر تراکنشهای ماندهگیری و پرداخت قبض و خرید شارژ در مدت مذکور به تریبت کاهش ۱.۷۳ و ۰.۹۴ درصدی را تجربه کرده است.
۴۵ درصد تراکنشهای موبایلی، کمتر از ۲ هزار تومان
آمار منتشر شده از سوی شرکت شاپرک نشان میدهد که ۴۵ درصد تراکنشهای انجام شده با ابزار پذیرش موبایلی در مرداد ماه سال جاری کمتر از دو هزار تومان بوده است.
شرکت شاپرک گزارش وضعیت دامنه مبلغی تراکنشهای ابزارهای پرداخت یعنی کارتخوان فروشگاهی، ابزار پذیرش موبایلی و ابزار پذیرش اینترنتی در مرداد ماه را منتشر کرده است؛ وضعیت دامنه مبلغی تراکنشهای کارتخوانهای فروشگاهی در گزارشی بر حسب کارمزد بررسی شد و در این گزارش به دامنه مبلغی تراکنشهای ابزار پذیرش اینترنتی و موبایلی در مرداد ماه ۹۸ نگاهی داریم.
در مرداد ماه سال جاری بالغ بر دو میلیارد و ۳۵۵ میلیون و ۹۷۷ تراکنش به ارزش ۲ هزار و ۶۱۶ میلیارد ریال در شبکه شاپرک انجام شده است که در سهم ابزارهای پذیرش، ابزار پذیرش اینترنتی با تعداد ۹۷۹ هزار پایانه در حدود ۱۳۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تراکنش را به خود اختصاص داده و سهمی ۵.۸۰ درصدی از تمام تراکنشهای شبکه پرداخت داشته است.
آمار اعلام شده از دامنه مبلغی تراکنشهای ابزار پذیرش اینترنتی نشان میدهد که بیشترین تراکنش با سهمی بالغ بر ۳۵.۴۴ درصدی از کل تراکنشهای با استفاده از درگاه اینترنتی در کشور دارای مبالغی در بازده بیشتر از پنج هزار تومان تا ۱۵ هزار تومان بوده است؛ همچنین در حدود ۷۸.۵۸ درصد از کل تراکنشهای انجام شده با استفاده از ابزار پذیرش اینترنتی دارای مبلغی کمتر از ۲۵ هزار تومان بوده است که نشان از استفاده گسترده از درگاههای پرداخت برای خریدهای خرد دارد.
بررسی شاپرک نشان از وضعیت متفاوت تراکنش ابزار پذیرش موبایلی با کارتخوان فروشگاهی و ابزار پذیرش اینترنتی دارد؛ در واقع بالغ بر ۴۵.۵۹ درصد از مجموع تراکنشهای ابزار پذیرش موبایلی دارای مبلغ کمتر از ۲ هزار تومان بوده است و ۶۸.۸۶ درصد تراکنشها دارای مبلغ کمتر از ۵ هزار تومان بوده است که نشان از استفاده عموم شهروندان به صورت گسترده از ابزار پذیرش موبایلی برای تهیه کارت شارژهای کمتر از ۵ هزار تومان دارد.