مشت جنگ تجاری بر نفت کماثر شده است
گروه انرژی|
اگرچه قیمت نفت خام قبل از اینکه دیروز رشد کند دومین افت متوالی را رقم زد ولی بررسی میزان افت در قیاس با گذشته نشان میدهد اثرپذیری بازار نفت از تنش تجاری میان امریکا و چین در حال کاهش است. قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه بازار جهانی تحت تاثیر تشدید تنشها میان امریکا و چین پیش از مذاکرات تجاری که ابهامات نسبت به رشد اقتصاد جهانی و تقاضا برای نفت را برانگیخت، برای سومین روز متوالی کاهش پیدا کرد. البته میزان اثری که افزایش تنشها اینبار بر بازار گذاشته نسبت به دفعات قبل کاهش یافته است. مثلا دفعه قبل 12 سپتامبر وقتی که رسانهها اخباری مبنیبر ضعیف شدن احتمال رسیدن چین و امریکا به توافق را منتشر کردند قیمت نفت 1 درصد افت کرده بود، دیروز ولی قیمتها 0.4 درصد کاهش یافتند. پیش از آن 4 آگوست امسال قیمت نفت خام به دستور ترامپ برای وضع تعرفه بر کالاهای چینی واکنشی کاهشی 3 درصدی نشان داده بود.
بهای معاملات آتی نفت برنت دیروز ۲۴ سنت یا ۰.۴ درصد کاهش پیدا کرد و به ۵۸ دلار در هر بشکه رسید.
بهای معاملات آتی وستتگزاس اینترمدیت امریکا ۲۴ سنت یا ۰.۵ درصد کاهش یافت و به ۵۲ دلار و ۳۹ سنت در هر بشکه رسید. مذاکرهکنندگان امریکایی و چینی روزهای پنجشنبه و جمعه جدیدترین دور مذاکراتشان را برای پایان دادن به مناقشه تجاری که رشد اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قرار داده است، دیدار خواهند کرد. اما تنشها میان دو کشور پس از اینکه امریکا محدودیتهای روادید برای برخی از مقامات چینی قائل شد، شدت گرفت. به گفته هووی لی، اقتصاددان بانک OCBC، با وجود اینکه بازار جهانی نفت دچار کمبود عرضه شده و این مساله باید از قیمتها در بالای مرز ۶۰ دلار پشتیبانی کند اما مناقشات تجاری، بازار را در وضعیت ریسک گریزی نگه داشته است.
این نگرانیها کاهش یکسومی تولید نفت اکوادور به دلیل ناآرامیهای داخلی را تحت الشعاع خود قرار داد. شرکت دولتی پتروآمازوناس برآورد کرده که به دلیل ناآرامیها در تاسیساتش، ممکن است تولیدش ۱۸۸ هزار بشکه در روز یا بیش از یکسوم کاهش پیدا کند.
تحلیلگران غربی همواره تلاش دارند اهمیت مناقشات تجاری را از ناآرامیها در خاورمیانه بیشتر جلوه دهند، مثلا جفری هالی، تحلیلگر ارشد بازار در شرکت OANDA در یادداشتی نوشت: ناآرامی داخلی در برخی از کشورهای عضو اوپک، حمایت موقتی برای قیمتهای نفت فراهم میکند در حالی که ریسک مناقشات تجاری امریکا و چین بسیار بزرگتر است.
در معاملات دیروز البته عامل دیگری که باعث کاهش قیمتهای نفت شد، آماری بود که رشد بیش از حد انتظار ذخایر نفت امریکا را نشان داد. گزارش موسسه امریکن پترولیوم نشان داد ذخایر نفت امریکا در هفته منتهی به چهارم اکتبر، ۴.۱ میلیون بشکه افزایش پیدا کرده و به ۴۲۲ میلیون بشکه رسیده است. تحلیلگران افزایش این ذخایر به میزان ۱.۴ میلیون بشکه را پیشبینی کرده بودند. بر اساس گزارش رویترز، اداره اطلاعات انرژی امریکا روز سهشنبه پیشبینی کرد تولید نفت خام امریکا در سال ۲۰۱۹ به میزان ۱.۲۷ میلیون بشکه در روز رشد کرده و به رکورد ۱۲.۲۶ میلیون بشکه در روز خواهد رسید که اندکی بالاتر از پیش بینی قبلی رشد ۱.۲۵ میلیون بشکه در روز است. همچنین پیشبینی کرد تولید نفت در سال ۲۰۲۰ به میزان ۹۱۰ هزار بشکه در روز رشد کرده و به ۱۳.۱۷ میلیون بشکه در روز رسید که پایینتر از برآورد قبلی ۹۹۰ هزار بشکه در روز است. اداره اطلاعات انرژی امریکا در گزارش دورنمای انرژی کوتاهمدت اکتبر قیمت مورد پیشبینی برای نفت را در مقایسه با گزارش ماه پیش خود پنج دلار دیگر کاهش داد. دلیل تجدیدنظر این آژانس در پیشبینی قیمت نفت که اکنون انتظار دارد تا سهماهه دوم سال ۲۰۲۰ به ۵۷ دلار در هر بشکه کاهش پیدا کند، رشد ذخایر جهانی نفت در نیمه اول سال ۲۰۲۰ است. قیمت نفت برنت برای تحویل فوری در سپتامبر ۶۳ دلار در هر بشکه بود.