باور کنیم حمله ترکیه بدون چراغ سبز امریکا بود؟

۱۳۹۸/۰۷/۲۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۴۸۶۵

 عماد آبشناس|

اسپوتنیک|

 حمله ترکیه به خاک سوریه شروع شد و طبق برنامه‌ریزی ظاهرا ارتش ترکیه تصمیم دارد برنامه خود جهت ایجاد نوار مرزی در عمق سی کیلومتری داخل خاک سوریه را ایجاد کند.

البته بحث اینکه ارتش ترکیه بتواند این امر را به راحتی انجام دهد یا نه بحث دیگری است.

باید توجه داشت نیروهای دمکراتیک سوریه معروف به «قسد» چیزی حدود یکصد هزار سرباز در اختیار دارد که علاوه بر تجهیزات مناسب و آشنایی کامل با منطقه طی چند سال اخیر از تجربه جنگی خوبی برخوردار هستند و اگر واقعا تصمیم بگیرند جنگ چریکی ومقاومت بر علیه ارتش ترکیه و چهارده هزار نیروی ارتش آزاد سوریه که با ارتش ترکیه همراه شده‌اند راه بیندازند قطعا تصرف این بخش از خاک سوریه بسیار مشکل خواهد بود حال اگر نخواهیم بگوییم محال.

باید توجه داشت این قسمتی که ترکیه از آن صحبت می‌کند چیزی حدود سی کیلومتر عمق در هشتصد کیلومتر طول دارد یعنی حدود دو هزار و چهارصد کیلومتر مربع.

رژیم صهیونیستی سال‌هاست که نتوانسته در یک مساحت چهل کیلومتر مربعی به نام غزه حریف حماس و جهاد اسلامی شود.

همچنین مشاهده می‌کنیم که همین اسراییل در جنگ 33 روزه چه شکست مفتضحانه‌ای بر اثر حمله به جنوب لبنان از حزب‌الله متحمل شد.

در یمن پنج سال است عربستان سعودی و بسیاری ارتش‌های دیگر با انصار‌الله یمن درگیر هستند ونتوانسته‌اند حتی یک وجب در قلمروی انصار‌الله پیشروی کنند.

با توجه به این شرایط می‌توان گفت اگر واقعا کردهای سوریه تصمیم بگیرند با ارتش ترکیه مقابله کنند ارتش ترکیه با مشکل سختی روبرو خواهد بود.

اما سوال اصلی که اینجا مطرح است این است که آیا ترکیه خودسر تصمیم به انجام چنین کاری گرفته یا اینکه پشت پرده هماهنگی‌هایی انجام شده بوده و ترکیه چراغ سبز لازم را از ایالات متحده دریافت کرده و بعد حمله خود را شروع کرده.

با توجه به شرایطی که پیش آمده می‌توان گفت احتمال اینکه امریکایی‌ها کردها را به ترک‌ها فروخته باشند بسیار زیاد است.

عقب‌نشینی یک‌باره ایالات متحده پس از گفت‌وگوی تلفنی ترامپ و اردوغان این شبهه را ایجاد می‌کند که دو رییس‌جمهوری قبلا صحبت‌های خود را انجام داده‌اند و سنگ‌های خود را باز کرده‌اند.

اینکه آقای ترامپ ترکیه را با تویت تهدید کند یک ظاهر‌سازی بیش نیست و مشخص است که تلاش دارد به نوعی آبروی امریکا را حفظ کند.

با توجه به شناختی که همه از شخصیت دونالد ترامپ دارند بسیار بعید است که ترامپ بدون معامله حاضر شده کرد‌ها را زیر پای آقای اردوغان قربانی کند.

قطعا به نوعی توافقاتی انجام شده تا ایالات متحده هم امتیازاتی از این ماجرا دریافت کند که البته در آینده مشخص خواهد شد چه توافقاتی پشت پرده انجام شده.

نکته دیگر این ماجرا این است که احتمالا نظامی‌های امریکایی که تا همین چند صباح پیش به عنوان هم پیمان در کنار کردها قرار داشتند بسیاری اطلاعات محرمانه در مورد مکان ذخیره تسلیحات و نوع تسلیحات و نیروها و مهمات در اختیار نیروها و محل استقرار آنها و هر گونه اطلاعات نظامی که ارتش ترکیه در این عملیات نیاز داشته باشد را در اختیار آن قرار داده‌اند و قطعا با استفاده از این اطلاعات ترکیه امکان نابودی همه پایگاه‌های کرد‌ها که می‌تواند برایش تهدید ایجاد کند را دارا ست.

البته اگر طی همین یک هفته اخیر کرد‌ها زرنگی نکرده باشند واین اماکن را بدون اطلاع امریکایی‌ها تغییر نداده باشند.

به هر حال اینکه ترکیه از قبل اعلام کرده که تصمیم دارد چنین عملیاتی را انجام دهد خود مشخص می‌کند که دولت ترکیه از توافق پشت پرده خود با امریکایی‌ها بسیار مطمئن بوده و نیاز نداشته که از ابزار غافلگیری در عملیات نظامی که معمولا مهم‌ترین عنصر حمله نیروهای مسلح است استفاده کند و حتی شاید هماهنگی‌های هم با برخی عناصر خود فروخته در آن‌طرف مرز داشته تا حمله بیش از اینکه یک جنگ باشد یک پیک نیک نظامی باشد و فقط نیروهای کرد را با نیروهای ارتش آزاد سوریه جایگزین کند.

با توجه به اینکه نیروهای طرفدار ترکیه درادلب اخیرا شکست‌های قابل توجهی را متحمل شده‌اند هیچ بعید به نظر نمی‌آید چنین توافقی میان ترکیه و ایالات متحده نیز انجام شده باشد تا نیروهای هم پیمان با ترکیه در مرزهای شمال سوریه میان عراق و سوریه مستقر شوند تا به نوعی یک سد برای اتصال زمینی میان دو کشور ایجاد کنند.

به هر صورت باید منتظر ماند و دید چه توافقاتی پشت پرده انجام شده است.