افزایش ۲ برابری قیمت داروهای خاص داخلی
وزیر بهداشت ضمن اشاره به موضوع ایدز در لردگان، درباره افزایش قیمت برخی داروها توضیح داد. سعید نمکی درباره افزایش قیمت دارو نیز گفت: ما با داروهایی طرف بودیم که چون تولید آن صرفه اقتصادی برای تولیدکننده نداشت با پنج برابر قیمت وارد کشور میشد. در این زمینه در مورد داروهای خاص قیمتها تا دو برابر افزایش پیدا کرد که منجر به آن شد تا تولیدکننده دلگرم شده و از واردات دارو بینیاز شویم. با این افزایش قیمت باز هم قیمت دارو یکپنجم قیمت واردات ماند. البته در این زمینه باید با بیمه همفکریهایی شود.
نمکی در ادامه صحبتهایش با اشاره به ماجرای ایدز در لردگان، گفت: حدود ۴۰ هزار بیمار اچآیوی مثبت در کشور شناسایی شدهاند که هیچکس نمیداند که این افراد کجا هستند. بنابراین ما محرم مردم مملکت هستیم. درباره لردگان نیز این اولینبار است که مشخص شد بیماران مبتلا به این بیماری متعلق به یک منطقه خاص هستند که این را هم ما اعلام نکردیم، بلکه ما از چند ماه قبل در جریان این قضایا بودیم و داشتیم با شدت و به صورت چراغ خاموش با حفظ محرمانگی و عزت مردم آن منطقه، روی آن کار میکردیم.
وی افزود: ناگهان به دلایلی که خیلی آنها را باز نمیکنم، با بیان این موضوع از سوی یکی از عزیزان و جلب بهورز زحمتکش آن منطقه این ماجرا مطرح شد. ما میدانستیم که بحث انتقال از سرنگ آلوده، علمی نیست. من به عنوان ایمونولوژیست که ۳۰ سال است در این حوزه معلمی میکنم، میدانم که چنین حرفی علمی نیست.
نمکی اظهار کرد: اتفاقی که افتاد بهرهبرداری ناصواب بیگانگانی بود که میخواستند پروژه خود را پیش نبرند و موضوع بلافاصله روی آنتن خبرگزاریهای آن طرف رفت و بلافاصله برخی از عناصر ضدانقلاب در خارج مصاحبه کردند و این موضوع را به عنوان کار زشت نظام ارایه خدمت جلوه دادند و اذهان عمومی را مشوش کردند که سرنگ آلوده به اچآیوی در نظام ارایه خدمات کشور باعث این موضوع شده است.
وی تاکید کرد: آنقدر اعتماد مردم به نظام ارایه خدمات بالا است که ما برای غربالگری فشار خون ۲۰ میلیون نفر را پیشبینی کرده بودیم، اما نزدیک به ۳۱ میلیون نفر مراجعه کردند. خیلی برایشان سنگین بود که نظام ارایه خدمت این کشور آنقدر وجاهت دارد که مردم به آن اعتماد دارند و مراجعه میکنند. بلافاصله قرار بود که طرح کشوری کنترل دیابت را در برنامه بگذاریم، اما در پیک این تصمیم آمدند و ذهن مردم را مشوش کردند که نظام سلامت ایران میخواهد تست قند خون انجام دهد و مردم به این صورت آلوده شدند. میخواستند ذهن مردم را مشوش کنند تا این اقدام انجام نگیرد.
نمکی ادامه داد: ضمن اینکه به هر حال ما کاملا این جمعیت را تحت پوشش قرار دادیم و مراقبت میکنیم. همراهی مردم روستا بسیار خوب است. اینکه نامه بنده را پررنگ کردند هم نوعی شیطنت بود. بنده اعلام کردم که این انتقال حاصل مواردی از قضا روابط نامطلوب بوده است که آن را برای مردم به عنوان روابط نامشروع جنسی تفسیر کردند. درحالی که من هیچگاه چنین جسارتی را به مردمان آن منطقه نداشتم. وقتی ما از نامطلوب صحبت میکنیم منظورمان یک پروسه اقدامی و اجرایی است که میتواند مطلوب یا نامطلوب باشد که با نامشروع متفاوت است. بچه دو ساله یا خانم پاکدامنی با مردی زندگی کرده که آن مرد به هر دلیل چندین سال قبل آلوده شده، چطور میتوان گفت که رابطه نامشروع داشته است. بنابراین در تفسیر این موضوع هم بدجنسی شد.
حمایتهای روانی از مردم لردگان
وزیر بهداشت همچنین در زمینه حمایتهای روانی از مردم لردگان، گفت: پیش از آنکه این ایام پرالتهاب آغاز شود، تیمهای روانشناسی و روانپزشکی بالینی که پیش از این مرتبط با این موضوع هم کار کرده بودند، در قالب ۱۶ تیم به منطقه اعزام کردیم. همچنین مراکز جامع سلامت را برای مردم منطقه دایر کرده و خوشبختانه تاکنون با همکاری خوب مردم مواجه بودهایم. از روز گذشته نیز انجام تستهای تکمیلی مرتبط با اچآیوی آغاز شده است و علاوه بر حمایت روانی، درمانی و دارویی، حمایتهای دیگری هم از مردم به عمل آوردهایم. البته نمیتوان از نقش حمایتگر بهزیستی در این میان غافل بود.
نمکی ماجرای لردگان را به عنوان یک حرکت مهم برای آغاز مشارکتهای بین بخشی عنوان و اظهار کرد: مشکلات ایجاد شده در بیماری ایدز، تنها متوجه نظام سلامت نیست، بلکه مشکل ناشی از فرآیند مدیریت اجتماعی یک کشور است. مگر ما در تصادفات جادهای چقدر مقصریم یا نقش وزارت بهداشت در خشونتهای اجتماعی و بروز حادثه برای افراد چه میزان است؟. اما اگر یک لحظه از خدمت رسانی غافل شویم، بزرگترین لطمهها به سلامت مردم وارد میشود.
دارو و تجهیزات پزشکی تحریم است
نمکی همچنین گفت: با وجود ادعای کاذب امریکاییها، دارو و تجهیزات پزشکی تحریم است و ما طی اجلاس مدارک و مستندات مظلومیت مردم کشور را اعلام میکنیم تا به گوش جهانیان برسد. البته برای گشودن راههای دیپلماتیک نیز جهت واردات دارو و تجهیزات تلاش خواهیم کرد.
وی درباره وضعیت دارویی بیماران خاص نیز گفت: تا این لحظه اجازه ندادیم که هیچ بیماری در زمینه داروهای خاص دچار مشکل شود. گرچه ما به عنوان مدیران نظام سلامت سختیهای زیادی را تحمل میکنیم، اما اجازه نمیدهیم بیماران فشاری را تحمل کنند. در این زمینه اولا بر تولید داخلی تکیه کردهایم. به عنوان مثال در حال حاضر داروهای بیماران تالاسمی را در داخل کشور میسازیم. از سوی دیگر داروهای وارداتی را هم با مکانیزمهای مختلف وارد میکنیم.
وی در پاسخ به سوالی در زمینه وضعیت صادرات دارو و ایجاد زمینههای بیشتر در این حوزه طی اجلاس وزرای بهداشت منطقه مدیترانه شرقی، گفت: قطعا در این زمینه بهویژه در مذاکرات دو جانبه بنده صحبت خواهم کرد. در حال حاضر داروهایمان بهویژه داروهای بیولوژیک به کشورهای مختلف صادر میشود، اما رقبای بینالمللی زیادی داریم و به راحتی نمیگذارند با قیمت یکپنجم که بسیار پایینتر از قیمت برندهاست، در بازار جهانی حضور یابیم. در عین حال از جنبههای سیاسی و دیپلماتیک هم خیلی دوست ندارند که ما در بازار دنیا حضور پیدا کنیم. بنابراین کار بازاریابی برای صادرات دارو بسیار سخت است، اما ما در این زمینه اقداماتی را انجام خواهیم داد.