افزایش ۴۵ درصدی سفر به ترکیه
رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تبریز گفت: با وجود دلار 11 هزار تومانی، باز هم تفریحات و اقامت در ترکیه بسیار ارزانتر از ایران است ضمن آنکه علاوه بر تفریح بحث خرید مخصوصا پوشاک مطرح است. تولیدات این کشور 50 درصد ارزانتر از پوشاک داخلی است ضمن آنکه کیفیت و طراحی به مراتب بهتر است.
مسعود بنابیان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در خصوص افزایش سفر ایرانیان در 6 ماه اول سال جاری به ترکیه گفت: با وجود ثبات قیمت دلار و افزایش تورم در داخل شاهد افزایش 45 درصدی سفر ایرانیان به ترکیه نسبت به مدت مشابه سال قبل بودیم که در صورت ادامه شرایط فعلی این عدد باز هم بیشتر خواهد شد.
وی ادامه داد: با وجود دلار 11 هزار تومانی اما باز هم تفریحات و اقامت در این کشور بسیار ارزانتر از ایران است ضمن آنکه علاوه بر تفریح بحث خرید مخصوصا پوشاک نیز مطرح است. تولیدات این کشور 50 درصد ارزانتر از پوشاک داخلی است ضمن آنکه کیفیت و طراحی به مراتب بهتر است.
وی افزود: عدم نیاز به ویزا و آفرهای جذاب آژانسهای توریستی از دیگر عواملی است که مردم برای سفر به این کشور تشویق میشوند حتی برخی شایعات حاکی از این است که دولت ترکیه برای توریستهای ایرانی به آژانسها سوبسید میدهد.
بنابیان تصریح کرد: باید این واقعیت را قبول کرد که کشور ما برای تفریح گران است بطور مثال هزینه اقامت در یک هتل 5 ستاره در تهران به ازای هر شب 800 هزار تومان است در صورتیکه همین کلاس هتل در استانبول 250 هزار تومان است امروز هزینه سفر به کیش با سفر به استانبول تقریبا برابر است ضمن آنکه در کنار تفریح، خرید هم میتوان انجام داد.
وی ادامه داد: تفریحات و بازیهای آبی و امکانات هتلهای آنتالیا به گونهای است که برای گردشگران جذاب است و در کنار آنها امکان خرید کالاهای مختلف وجود دارد.
همچنین وقتی بازار ما عملا با دلار 18 هزار تومانی تعیین قیمت میشود ولی قیمت دلار آزاد 11 هزار تومان است پس طبیعی است که مردم ترجیح میدهند بیشتر مایحتاج سال خود را از این کشور تهیه کنند و اگر وضعیت تورم به همین منوال بماند بطور حتم آمار خروج ارز برای خرید بیشتر خواهد شد.
وی در پاسخ به اینکه بحث خرید ملک و گرفتن اقامت چقدر بر این روند تاثیر داشته گفت: در یکسال و نیم اخیر که قانون 250 هزار دلار خرید ملک یا سپرده بانکی یک میلیون دلاری در این کشور اجرا شده است، نزدیک 268 هزار نفر اقامت ترکیه را گرفتند که بطور متوسط اگر هر خانواده را 4 نفر در نظر بگیریم نزدیک به 60 هزار خانواده در این کشور ملک خریداری کردهاند که بر اساس قانون حداقلی 250 هزار دلار، نزدیک به یک میلیارد و 500 میلیون دلار ارز از کشور خارج شده و اگر رقم حداقلی خرید ملک کاهش پیدا کند شاهد خروج ارز بیشتری خواهیم بود.
وی افزود: با توجه به کاهش 50 درصدی ارزش لیر ترکیه خریداران این ملکها 50 درصد ضرر کردهاند ضمن آنکه تا 3 سال نیز نمیتوانند ملک را بفروشند از طرف دیگر اقتصاد این کشور ثبات اروپا را ندارد و میزان بدهی خارجی این کشور به 45 میلیارد دلار رسیده است اما با این شرایط هنوز هم برخی افراد وجود دارند که برای گرفتن اقامت و پاسپورت ترکیه تلاش میکنند.