اخبار
گردش جاری تولید، معضل معادن کشور
احمد شریفی دبیر اجرایی انجمن سنگ ایران گفت: در کشور حدود ۲ هزار و ۱۰۰ واحد پروانه بهرهبرداری معدن وجود دارد که ظرفیتی بالغ بر ۳۰ میلیون تن درون خود جای دادهاند. از این ۳۰ میلیون، تولید واقعی ما یکسوم ظرفیت یعنی ۱۰ میلیون تن است.
او با اشاره به اینکه معمولا تعداد معدودی از معادن برند نیمه فعال هستند، ادامه داد: در بخش معدن و تولید مواد معدنی با یکسوم ظرفیت فعالیت میکنیم چرا که اکثر معادن ما با مشکل ظرفیت پایین, مشکلات فروش, معضل گردش جاری و نقدینگی در تولید رو به رو هستند.
شریفی اظهار کرد: در بخش فرآوریهای معدنی حدود ۶ هزار و ۵۰۰ واحد فرآوری با یک ظرفیتی حدود ۱۸۰ میلیون مترمربع در اختیار ماست. هماکنون کل تولید بخش فرآوری حدود
۶۰ میلیون مترمربع است.
او گفت: ما در بازار داخلی با رکود مواجه هستیم. به دلیل تقاضای کم فروش, فرآوری در سنگ دچار مشکل شده است. به همین دلیل عملا یک سوم ظرفیت معادن کار میکنند در نتیجه طبیعتا دچار زیان انباشته خواهند شد و معضلات اقتصادی باعث تعطیلی آنها تعطیل میشود.
دبیر اجرایی انجمن سنگ ایران ادامه داد: در بخش صادرات حدود ۱۱ میلیون مترمربع سنگ فرآوری شده و حدود یک میلیون تن هم سنگ بلوک صادر میکنیم.
او افزود: سنگ فرآوری که حدود ۱۱ میلیون مترمربع است بالغ بر ۷۰ درصد آن به کشور عراق صادر میشود و بخش کمتری حدود ۲۰ درصد آن به کشورهای دیگر صادر میشود, عمدتا صادرات سنگهای فرآوری شده به کشورهای اطراف به خصوص عراق است.
شریفی گفت: یکی از معضلات صادرات در بخش فرآوری، قیمت پایین صادرات سنگ فرآوری شده به کشور عراق است. دلالهای عراقی سنگها را به قیمت ۶ تا ۷ دلار خریداری میکنند. از یک تن سنگ حدود ۱۰ مترمربع سنگ فرآوری میشود، یعنی یک تن سنگ را فرآوری میکنیم و به قیمت ۷۰ تا ۸۰ دلار میفروشیم،
دبیر اجرایی انجمن سنگ ایران ادامه داد: یعنی با این کار سوبسید به کشور عراق میدهیم این کشور اصولا پاسخگوی قیمت واقعی سنگ ما نیست. یک نوع سنگ را که به قیمت حدود ۱۰۰ دلار صادر میکنیم آن را فرآوری کرده و در نهایت ارزش منفی میآوریم و آن را ۶۰ تا ۷۰ دلار میفروشیم که به آن دیگر صادرات فرآوری شده با ارزش افزوده نمیگویند.
او گفت: از صادرات ۱۱ میلیون مترمربع این محصول که حدود ۲۰ درصد آن توسط واحدهای فرآوری مدرن تولید و به قیمت واقعی فروخته میشود.
ثبات قیمت محصولات لبنی گروه کالای یک
رضا باکری دبیر انجمن صنایع لبنی افزایش مجدد قیمت لبنیات در بازار را رد کرد و گفت: بنابر مصوبه ستاد تنظیم بازار در ۲۳ خرداد قیمت ۱۴ قلم فرآورده لبنی افزایش یافت که همچنان این مصوبه به قوت خود باقی است.
او افزود: سایر فرآوردههایی که مشمول قیمتگذاری نیستند و به عبارتی دیگر در گروه ۲ کالا قرار دارند بر اساس عرضه و تقاضا توسط کالاهای لبنی قیمتگذاری میشوند.
باکری با اشاره به اینکه انجمن صنایع لبنی نظارتی بر قیمت فرآوردههای لبنی ندارد بیان کرد: طبق قانون انجمن وظیفهای در این خصوص ندارد مگر آنکه سازمان حمایت با انجمن صنایع لبنی قرادادی در این خصوص منعقد و وظایف انجمن را تفویض کند در غیر این صورت سازمان حمایت موظف به رسیدگی به تخلفات کارخانههای لبنی در خصوص گروه یک محصولات لبنی است.
دبیر انجمن صنایع لبنی ادامه داد: گروه دو محصولات لبنی که مشمول قیمتگذاری توسط ستاد تنظیم بازار نیستند تنها کارخانههای لبنی بر اساس هزینه تمام شده و شرایط عرضه و تقاضا قیمت آن را تعیین میکنند البته روش قیمتگذاری باید مطابق با قیمتگذاری باشد که سازمان حمایت به شرکتها ارایه داده است.
او با بیان اینکه کارخانههای لبنی شیر خام را با نرخهایی بالاتر از مصوبه ستاد تنظیم بازار خریداری میکنند گفت: در نشستی که با اتحادیه دامداران داشتیم آنها به سبب افزایش هزینههای تولید خواستار افزایش مجدد قیمت شدند و بدین منظور قرار شد آنها مدارک و مستندات لازم را به سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار ارایه دهند و هر قیمتی که مسوولان ستاد تنظیم بازار مصوب کنند صنایع لبنی آن را پرداخت خواهند کرد.
باکری قیمت کنونی خرید هر کیلو شیر خام از دامدار را ۲ هزار و ۷۰۰ تا ۲ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: این در حالی است که قیمت مصوب شیر خام درب دامداری ۲ هزارو ۳۹۰ تومان است که بدینترتیب خرید با نرخ بالاتر در قیمت تمام شده کارخانههای لبنی بیتاثیر نیست.
او در پایان درباره اینکه آیا کارخانههای لبنی
در خواستی درباره افزایش قیمت ۱۴ قلم فرآورده لبنی به عنوان گروه کالای یک داشتند تصریح کرد: تاکنون کارخانههای لبنی درخواستی مبنی بر افزایش قیمت نداشتند، اما زمانی که ستاد تنظیم بازار قیمت مصوب جدید شیر خام را اعلام کند بر اساس آن قیمت فرآوردههای لبنی افزایش نمییابد، اما نمیتوان زمانی را برای آن اعلام کرد.