شبکه ملی اطلاعات؛ طرحی که همچنان ناکام است
یکی از مهمترین دغدغهها و مطالبات مردم، موضوع اینترنت ملی یا همان شبکه ملی اطلاعات است که همچنان مناقشاتی درباره اجرایی نشدن آن وجود دارد. به گزارش فارس، یکی از مهمترین دغدغهها و مطالباتی که مردم از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات داشتند، موضوع اینترنت ملی یا همان شبکه ملی اطلاعات است. اطلاعات خدمات تجاری، اداری و بانکی در حوزه فضای مجازی در تمامی نقاط کشور به مردم ارایه میشود و ارتباطات گستردهای که بین مردم با هم یا با دستگاهها، سازمانها، بانکها و شرکتهای دولتی و غیر دولتی در بستر فضای مجازی ایجاد شده است نیز یکی از ضروریات زندگی نوین امروزی در کشور است. بطور قطع این ارتباطات نقش بزرگی از فعالیتهای افراد را در فضای مجازی شکل داده است و با پیشرفت کشور این انتظار میرود تا هم ارایه خدمت به مردم و هم گسترش خدمات و فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی در بستر فضای مجازی توسعه پیدا کند و هم شاهد پیشرفت آن باشیم. در این زمینه معصومه قادری، کارشناس نرم افزار اظهار کرد: «به جای آنکه هزینههای گزاف و بیمورد برای حمل اطلاعات کشور به خارج و دوباره وارد کردن آنها به داخل کشور را متحمل شویم، میتوانیم با اینترنت ملی از اسرافهای اینچنینی جلوگیری کنیم. همچنین اطلاعات ملی کشور و همه اطلاعاتی که بین دولت و مردم به آن احتیاج دارند با انتقال آنها به خارج از کشور اجازه دسترسی دیگر افراد خارجی را به آن نیز میدهیم. کاش مسوولان طرحی را که به این خوبی برای عدم وابستگی ایران به سایر کشورها تعبیه شده، کمی جدی بگیرند و به فکر نهادینه شدن آن باشد.»
همچنین امیر ناظمی -معاون وزیر و رییس سازمان فناوری اطلاعات- به لایههای مختلف شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد و گفت: «شبکه ملی اطلاعات دارای سه لایه محتوا خدمات و زیرساخت است که بر اساس فرموده مقام معظم رهبری لایه زیرساخت به عهده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است. ما تاکنون توانستهایم ۸۰ درصد آنچه را که بر اساس سند تبیین الزامات بر عهده ما گذاشته شده است را به انجام برسانیم اما در دو لایه محتوا و خدمات ما به عنوان جزئی از این پروژه، فعالیت چشمگیری را ندیدهایم. در لایه محتوا صدا و سیما، سازمان تبلیغات و حوزه هنری باید فعالیت کنند و ما نیز جزو کسانی هستیم که درباره عدم فعالیت نهادهایی که برای لایحه محتوا و خدمات مسوول هستند، مطالبه پاسخگویی داریم. باید بطور کامل مشخص شود که در لایههای دیگر چه کسانی پاسخگو هستند و چرا به دو لایه دیگر پرداخته نمیشود.»
از طرفی در حالی که پیش از این خبری با عنوان اینکه پیشرفت ۸۰ درصدی شبکه ملی اطلاعات تأیید نشد، منتشر شده بود، محمدجواد آذریجهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- اظهار کرد: «همانطور که مطلع هستید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تنها یک قسمت از تحقق شبکه ملی اطلاعات را بر عهده داشته و در همان قسمت نیز توانسته است به پیشرفت ۸۰ درصد از پروژه دست پیدا کند. ما هیچگاه حرف خود را عوض نکردهایم و همچنان بر این موضوع تاکید میکنیم که ۸۰درصد لایه زیرساخت که به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مرتبط است، محقق شده. مسلماً وقتی دیگر نهادها برای تحقق این موضوع تلاش نکنند، نمیتوان انتظار داشت که شبکه ملی اطلاعات در ایران بطور کامل راهاندازی شود. با توجه به اینکه شبکه ملی اطلاعات اهمیت ویژهای برای کشور دارد و در حال حاضر تعداد زیادی از کشورهای توسعهیافته نیز برای راهاندازی آن تلاش میکنند، انتظار میرود تا دستگاههای مسوول هم شفافسازی بیشتری درباره میزان پیشرفت خود داشته باشند و هم این طرح را در اولویتهای برنامههای خود قرار دهند تا هر چه سریعتر مشاهده عدم وابستگی ایران به نهادهای خارجی باشیم.»