صالحی: تا ۱۴۰۶، سه هزار مگاوات برق هستهای خواهیم داشت
عملیات بتنریزی رآکتور واحد ۲ نیروگاه اتمی بوشهر، دیروز طی مراسمی با حضور علی اکبر صالحی معاون رییسجمهور و رییس سازمان انرژی اتمی و الکساندر لوکاشین معاون سازمان انرژی اتمی روسیه و مدیرعامل شرکت اتم استروی اکسپورت آغاز شد. مراسمی که بر اساس اظهارات مسوولان سازمان انرژی اتمی، ظرفیتهای تازهای را برای تامین انرژی مورد نیاز کشور ایجاد میکند. عملیات گودبرداری واحد ۲ آبان ماه ۱۳۹۶ آغاز شد. بتنریزی دومین مرحله مهم مقدماتی این پروژه است که با کمی تاخیر امروز انجام میشود. بر اساس اظهارات مجری طرح نیروگاه اتمی بوشهر، فونداسیون محل ساخت رآکتور به عنوان پایه کار به اتمام رسیده و یک واقعه مهم در ساخت نیروگاههای اتمی، موضوع بتنریزی رآکتورها است. محمود جعفری اضافه کرد: واحدهای دوم و سوم نیروگاه اتمی در محدوده ۷۰ هکتاری احداث میشود و بتنریزی رآکتور هستهای واحد سوم ۱۸ ماه بعد از بتنریزی واحد دوم آغاز میشود. سخنران اصلی مراسم دیروز رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان بود که در آیین آغاز عملیات بتنریزی رآکتور واحد ۲ نیروگاه اتمی بوشهر با گرامیداشت یاد و نام شهدا و مرحوم محمد احمدیان معاون نیروگاهی این سازمان با اشاره به چرایی صنعت هستهای افزود: رهبر معظم انقلاب دو ویژگی اصلی برای صنعت هستهای برشمردهاند که یکی تصمیم مطمئن انرژی نسلهای آینده است که باید از حالا به فکر تامین انرژی قابل اعتماد برای آنها بوده و برای آنان این صیانت را داشته باشیم و از همین رو انرژی هستهای انتخاب شده است. توصیه رهبری بر این بوده که ۲۰ هزار مگاوات ظرفیت برق هستهای داشته باشیم. رییس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: مورد دیگر این است که صنعت هستهای صنعتی اقتدار آفرین است. انرژی هستهای میتواند بالقوه منشأ اقتدار باشد. یکی از دلایل عمده که ما با دشمنان نظام اختلاف داریم همین است که آنان میخواهند این عامل اقتدار را از ما بگیرند. صالحی ادامه داد: انرژی هستهای انرژی پاک است و هر ۱۰۰۰ مگاوات برق هستهای مانع از تولید هفت میلیون تن گاز گلخانهای میشود. ما در افق ۱۴۰۶ سه هزار مگاوات برق هستهای خواهیم داشت و در نتیجه آن ۲۱ میلیون تن گاز گلخانهای منتشر نمیشود. وی با تاکید بر پدیده تغییر اقلیم اظهار داشت: ما در نیروگاههای سوخت فسیلی حدود ۱۱ میلیون بشکه نفت در سال احتیاج داریم که اگر ما در ایران سه نیروگاه هزار مگاواتی داشته باشیم، از مصرف ۳۳ میلیون بشکه نفت جلوگیری کرده و صرفه جویی ۶۶۰ میلیون دلاری خواهیم داشت و ما میتوانیم نفت را به جای سوزاندن فروخته و پولش را به کشور برگردانیم.
نیازهای اعتباری برای رشد دانش هستهای
رییس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: از نمایندگان مجلس میخواهم که در بودجه سال آینده به این حوزه توجه ویژه کنند. اگر ارزش افزوده نیروگاه بوشهر به خود سازمان انرژی اتمی برگردد ما اولین سازمانی خواهیم بود که احتیاج به بودجه دولتی نخواهیم داشت و میتوانیم در کنار اداره سازمان، پروژههای جدید تعریف کنیم. صالحی اضافه کرد: از طریق تامین نیاز مالی سازمان انرژی اتمی میتوان قدر و شوکت این سازمان را پاس داشت. وی گفت: نیروگاههای هستهای بطور متوسط عمر ۶۰ الی ۷۰ ساله دارند و هزینه ساخت هر کدام ۵ میلیارد دلار است. وقتی هر نیروگاه ۶۶۰ میلیون دلار صرفه جویی کند، این را در طول عمر آن ضرب کنیم، در نهایت متوجه میشویم که چه ارزشی برای کشور دارد. رییس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: ما توانستهایم با تلاش متخصصان داخلی صنعت هستهای را بومی کنیم و بهرهبرداری را کاملا توسط ایرانیها انجام دهیم. وی تاکید کرد: شما شاهد بودید که در یکی از کشورهای منطقه که تصمیم به ساخت نیروگاه اتمی گرفتند، بزرگترین مشکل آنها نبود بهرهبردار بومی بود.
با توجه به پیشرفتهای تکنولوژی در ایران ما آمادگی این موضوع را داریم که در کشورهای همسایه نیروگاه هستهای ساخته و در مسیر بهرهبرداری به آنها کمک کنیم. صالحی افزود: نیروگاه اتمی بوشهر از امنیت کامل برخوردار است. امنیت فیزیکی از طریق نیروهای مسلح تامین میشود و ایمنی نیز از طریق نهادهای بینالمللی تامین میشود که آنها توصیههای لازم را انجام میدهند. وی گفت: بعد از برجام و در سال ۹۵ فاز دو و سه نیروگاه بوشهر تنفیذ شد و عملیات اجرایی آغاز شد. برای این کار سه میلیون متر مکعب خاکبرداری و ۲.۲ میلیون متر مکعب خاکریزی انجام شده که عدد بزرگی است. ما طبق برنامه جلو میرویم و امیدواریم طبق زمان و حتی زودتر پروژه را افتتاح کنیم.
ظرفیتهای اشتغالزایی
رییس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: برای نیروگاه ۲، ۳ هزار و دویست نفر مشغول هستند که در پیک آن به سیزده هزار نفر میرسد. از این میان ۱۰ هزار نفر ایرانی خواهند بود و بیش از ۹۰ درصد پروژه توسط ایرانیها انجام میشود. با تکمیل پروژه ۲۲ میلیارد کیلو وات ساعت برق تولید خواهیم کرد و صرفه جویی خوبی در مصرف انرژی فسیلی خواهیم داشت. صالحی با اشاره به همکاری ایران و روسیه افزود: زمانی که میخواستیم وارد فاز صنعتی شدن بشویم، این روسها بودند که به ما کمک کردند و این همکاری تنها منحصر به حوزه هستهای نبوده و بطور مثال اولین ذوب آهن را روسها به ما دادند. وی گفت: در بحث هستهای جز ساخت نیروگاه بوشهر در بحث استخراج ایزوتوپهای پایدار همکاری خوبی داریم. رییس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: باید از آقای امراللهی اولین رییس سازمان تشکر کرد که سنگ بنای این کار را گذاشتند و مسیری را فراهم کردند تا به اینجا برسیم. در خاتمه باید از نمایندگان مجلس بخواهم که کمک به سازمان انرژی اتمی داشته باشند. صالحی گفت: امیدواریم بتوانیم در صورت گرفتن ارزش افزوده از بودجه کشور بخشی را به مردم بوشهر برسانیم. همچنین در کنار تولید برق هستهای از بوشهر، حدود ۲۰۰ هزار مترمکعب ظرفیت آب شیرین کن نصب خواهد شد که عدد بزرگی است. بزرگی این عدد از این رو است که کل مصرف آب این استان ۵۰ هزار متر مکعب است و متولیان باید با ساخت زیرساختها شرایطی را فراهم کنند تا در صورت راهاندازی این واحد آب شیرینکن، آن را برای استفاده منتقل کنند.
بهرهبرداری از واحد ۲ نیروگاه بوشهر
سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز با بیان اینکه واحد ۳نیروگاه بوشهر با ۱۸ ماه فاصله به مرحله بتنریزی خواهد رسید، گفت: پیشبینی این است که در سال ۱۴۰۴، اولین واحد در دست ساخت یعنی واحد دوم ان شاءالله به بهرهبرداری برسد. بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی در حاشیه مراسم آغاز عملیات بتنریزی رآکتور واحد ۲ نیروگاه اتمی بوشهر اظهار کرد: قرار است شرکتهای ایرانی کلیه مراحل ساخت واحد ۲ و ۳ را انجام دهند علاوه بر آن هم بخش مهمی از تجهیزات در ایران تامین میشود، البته تجهیزاتی که در ایران وجود داشته و امکان ساخت آن باشد، بههیچوجه قرار نیست از خارج وارد شود، البته بخشهای از آن از روسیه وارد میشود و با توجه به اینکه ما نیروگاهی داریم که توسط متخصصان ایرانی اداره میشود تجربه ساخت، ایران را در وضعیتی قرار میدهد که بتواند در صنعت نیروگاهی هم در جایگاه مناسبی قرار گیرد. کمالوندی با بیان اینکه حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار شغل ایجاد میشود، گفت: واحد بعدی یعنی واحد ۳ با ۱۸ ماه فاصله به مرحله بتنریزی خواهد رسید، پیشبینی این است که در سال ۱۴۰۴، اولین واحد در دست ساخت یعنی واحد دوم انشاءالله به بهرهبرداری برسد.
معاون روساتم: ساخت واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه بوشهر آسانتر خواهد بود
معاون شرکت دولتی روساتم روسیه با استقبال از انعقاد قرارداد برای واحدهای جدید نیروگاهی ایران گفت: واحد اول به شکل منحصر به فرد ساخته شد اما برای واحدهای ۲ و ۳ کار سهلتر است. الکساندر لوکاشین، معاون روساتم در مراسم آغاز عملیات بتنریزی رآکتور واحد ۲ نیروگاه اتمی بوشهر گفت: همکاریهای بین دو کشور ایران و روسیه از سالها قبل آغاز شده است و ادامه دارد. ما واحد اول نیروگاه را تحویل دادیم. بیشتر از ۴۰ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کرده است که سهم زیادی از تامین برق کشور شماست. این مقام روس همچنین درگذشت محمد احمدیان معاون نیروگاهی سازمان انرژی اتمی را تسلیت گفت.