به بازار مالی هوشمند نیاز داریم
وزیر اقتصاد گفت: اگر میخواهیم اقتصاد هوشمند تحقق پیدا کند، لازم است حوزه مالی به شکل هوشمند در آن نقش ایفا کند. به عبارتی دیگر بازار پول، سرمایه و مالی باید به شکل هوشمند طراحی و مورد استفاده قرار گیرد تا امکان رسیدن به اقتصاد هوشمند در یک کشور فراهم شود.
فرهاد دژپسند با بیان اینکه در نظام سنتی تا میگوییم که درآمد بانکها بالا برود حرف از کارمزد یا سود بالا به میان میآید اظهار کرد: البته من مخالف این موارد نیستم اما باید متنوعسازی خدمات، پایدارسازی درآمد، مستمرسازی و روند کاهش هزینهها برای بالا بردن درآمد بانکها در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: یک بانک هوشمند و فعال میتواند در نقش یک مشاور و کارشناس برای سرمایهگذاران ورود کرده و آنها را به درستی راهنمایی کند.
دژپسند با تاکید بر اینکه بانکها نباید در اقتصاد نقش پسیو داشته و منتظر باشند اظهار کرد: از بانکها انتظار میرود اکتیو و حتی پراکتیو باشند و در قامت کرکس نبوده و عقابگونه حرکت کنند.
وی اضافه کرد: بانکها نباید منتظر باشند چیزی گیرشان بیاید بلکه باید در بالاترین نقطه حرکت کنند و همه را به حرکت و تمامل وادارند.
دژپسند با تاکید بر اینکه بانکها باید در تمام عرصههای مالی فعالیت داشته باشند افزود: بانکها بازارهای مالی، پولی و سرمایهای را بهطور همزمان باید در نظر گرفته و در تمام آنها نقش خود را برای توسعه ایفا کنند.
وی تصریح کرد: اجازه ندهیم گرفتار انحراف منابع و انسداد خدمات به مردم شویم چرا که این همان چیزی است که دشمنان ما خواستار آن هستند.
وزیر اقتصاد با اشاره به ناامنیهای اخیر در کشور اظهار کرد: بانکها وقتی مورد حمله قرار میگیرند از خود میپرسند چکار کردند که شایسته این نوع نحوه برخورد هستند هر اتفاقی که برای بانکها میافتد به معنی ضایع شدن منابع و خروج خدمات بانکی از دسترس مردمی است که از بانکها خدمات دریافت میکردند.
دژپسند افزود: اگر هدف این ناامنیها مردم هستند با این روش برای ارایه خدمات به آنها مشکل ایجاد میشود. این مسیر، مسیر غلطی است و نتایج آن به زیان مردم است. وی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه من در همان ابتدای وزارت خود اقتصاد هوشمند را محور برنامههای خود قرار دادم، گفت: خیلیها فکر میکردند سخنان من در مورد اقتصاد هوشمند آرمانی است و معتقد بودند کسی که میخواهد یک وزارتخانه را اداره کنند باید حرفهای کاربردی بزند اما من همیشه بر مواضع خود درباره اقتصاد هوشمند اصرار داشتهام.
دژپسند افزود: بحث اقتصاد هوشمند در برنامه است و آرمانی باقی نخواهد ماند و اتفاقا بر این عقیده هستم که برای رسیدن به این مهم خیلی زود دیر میشود.
وی با اشاره به توانمندیهای کارشناسان کشور در این حوزه اظهار کرد: یکی از دلایلی که من اصرار بر این موضوع دارم اعتقاد به توانمندیهای کارشناسان دلسوز کشور است چرا که با اطمینان میتوانم بگویم کارشناسان ما میتوانند فکر کنند، برنامهریزی کنند و در مقام اجرا با تمام قوا وارد شوند.
دژپسند تصریح کرد: دلیل دیگر من بر اقتصاد هوشمند ضرورتهای اقتصادی و اجتماعی است چرا که در شرایطی هستیم که فرصت انتخاب وجود ندارد و تنها باید به اقتصاد هوشمند با توجه به ضروریات آن عمل کنیم.
وزیر اقتصاد سرمایه انسانی را یکی از سرمایههای مهمی دانست که اکنون در اختیار کشور برای توسعه اقتصادی است.
دژپسند گفت: ایران قدمت تاریخی و سرمایهای قابل توجهی دارد اما هیچ کدام از اینها نباید ما را گرفتار خواب خرگوشی کند.
وی تصریح کرد: داشتن نفت و گاز خیلی خوب است اما اگر اقتصاد ما را گرفتار بودجه و برنامه مبتنی بر این منابع سرمایه کند دچار زیان خواهیم شد.
به گفته دژپسند اگر نفت و گاز خود را مایه اعتلای ایران در عرصه بینالمللی قرار دهیم آنگاه میتوانیم در عرصههای جهانی حرفی برای گفتن داشته باشیم اما همین سرمایهها اگر به درستی استفاده نشود ما را دچار مشکل خواهد کرد.
دژپسند سرمایه انسانی را پراهمیت دانست و افزود: سرمایه انسانی میتواند به منابعی که اکنون در دست داریم هوش، تلاش و همت برای ارتقای کشور اضافه کند.
وی با اشاره به مشکلات کشور در حوزه اشتغال، تورم و ... اظهار کرد: دشمنان ما فکر میکنند با سلاح اقتصاد به جنگ ایران بیایند، اما ما توانستهایم با بهکارگیری منابع تاریخی، سرمایهای و انسانی خود به گونهای عمل کنیم که بیدی نباشیم که در برابر این بادها بلرزیم.
دژپسند ادامه داد: در یک سال گذشته دشمنان تمام تلاش خود را به کار گرفتند تا ایران نتواند جشن 40سالگی خود را بگیرد و برای آن حتی از کشورهای دیگر خواستند که سه ماه با آنها همکاری کنند تا نظام ایران را تغییر دهند و در این راه از هیچ اقدامی دریغ نکردند و تمام راههای ورود و خروج را برای کالا بستند اما همانطور که میبینیم موفق به این کار نشدند.
وی ادامه داد: دشمنان ما سعی کردند به تمام معنا تمام مجاری ورود و خروج از قفل کرده تا ایران را فرو بریزد اما پس از مدتی همانها به سراغ رییسجمهور کشورهای مختلف از جمله ژاپن رفتند تا آنها را واسطه برای گفتوگو با ایران کنند.
وزیر اقتصاد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به رشد اقتصادی ایران در بخشهای مختلف اظهار کرد: آمار قابل اتکاء نشان میدهد که ما در زمینههای مختلف اقتصادی رشد داشتهایم به نحوی که تنها در بخش اشتغال نسبت به تابستان سال گذشته 840 هزار شغل خالص ایجاد شده است. همچنین گزارش بانک مرکزی از رشد شاخصهای اقتصادی در کشور خبر میدهد.
دژپسند اضافه کرد: تمام اینها علامت آن است که ما توانستهایم به رغم شرایط سختی که دشمنان در کشور ایجاد کردند، مسیری برای اداره درست کشور و استقرار و پایداری آن پیدا کنیم.
وی رشد 22 درصدی ورود کالاهای اساسی را یکی دیگر از نشانههای بیاثر بودن تحریمها و همچنین بهبود شرایط اقتصادی کشور عنوان کرد.
وزیر اقتصاد گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده است که ورود و تامین کالاهای اساسی در شرایط بسیار مطلوبی قرار دارد به نحوی که در برخی کالاها تا دو تا سه سال آینده نیز از واردات بینیاز هستیم.
دژپسند با تاکید بر اینکه به جای اینکه مشکلات را بشماریم باید برای آن راهحل پیدا کنیم، اظهار کرد: باید آنچه داریم را با بهترین نحو استفاده کنیم و دقایق و روزهای خود را هدر ندهیم؛ در آن زمان است که میتوانیم به نتایج بهتری دست پیدا کنیم.
وی افزود: باید با خلاقیت مصرف منابع تولید را به حداقل و میزان تولید را به حداکثر برسانیم و در این راه بهترین گزینه استفاده از فناوری و قدرت هوش سرمایههای انسانی کشور است. وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه تحولات فناوری باید با تحولات در حوزه سرمایه انسانی باشد، گفت: فقط تحولات تکنولوژی کافی نیست و بدون قرارگیری سرمایه انسانی در کنار آن نقش وجود دارد. برای رسیدن به یک اقتصاد پیشرو باید آن را مغزمحور کنیم.
دژپسند ادامه داد: اقتصاد هوشمند تنها دیجیتالمحور نیست و تحولات تکنولوژی و فناوری در کنار توسعه انسانی انجام میشود تا توسعه تکامل پیدا کند.
وی از دیگر ارکانهای تحقق اقتصاد هوشمند را توجه به هوشمندسازی بازار پول و سرمایه دانست و گفت: اگر میخواهیم اقتصاد هوشمند تحقق پیدا کند، لازم است حوزه مالی به شکل هوشمند در آن نقش ایفا کند. به عبارتی دیگر بازار پول، سرمایه و مالی باید به شکل هوشمند طراحی و مورد استفاده قرار گیرد تا امکان رسیدن به اقتصاد هوشمند در یک کشور فراهم شود.
وزیر اقتصاد تصریح کرد: فکر کنید اگر بخش مالیات یا بانکی کشور هوشمند شود چه مشکلات بزرگی که اکنون کشور درگیر آن است، مرتفع خواهد شد و در روند برنامههای حوزه پولی و مالی کشور تا چه اندازه تسهیل و روانسازی کار اتفاق خواهد افتاد.
دژپسند از تدوین و ابلاغ اقتصاد دیجیتال به بانکها خبر داد و گفت: استفاده از اقتصاد دیجیتال در بانکداری یکی از معیارهای ارزیابی برای بانکها در نظر گرفته شده تا براساس آن نحوه عملکرد مورد بررسی و امتیازدهی قرار میگیرد.
وی یکی از نگرانیهای مردم را افزایش بیکاری با هوشمندسازی اقتصاد دانست و گفت: نیروهایی که بیکار میشوند را میتوان با آموزش به نحو دیگری به کار گرفت و در این زمینه با آموزش فارغالتحصیلان دانشگاه میتوان برای آنها شغل پایدار ایجاد کرد.
وزیر اقتصاد در پایان سخنان خود با تاکید بر اینکه در اقتصاد هوشمند، بانکداری تنها به هوشمندسازی در ارایه خدمات محدود نمیشود، گفت: بانک هوشمند تنها محدود به هوشمندسازی خدمات نیست و در حوزه مالی نیز از روشهای نوین برای ارتقای بازه مالی استفاده میکند.