روی خط خبر
شتاب اروپا در ادغام بورسها برای رقابت با بازار سرمایه جهانی
کشورهای عضو اتحادیه اروپا که این روزها با مشکلات مختلفی از جمله سیاستهای ناهمگون در درون اتحادیه بویژه پس از طرح مساله برگزیت و پیامدهای آن دستوپنجه نرم میکنند، تلاشهای خود را برای ادغام بازارهای بورس خود با هدف رقابت با غولهای بزرگ بازار سرمایه در جهان شتاب بخشیدهاند. به گزارش ایرنا، با افزایش گرایشها به معاملات فرا مرزی در اروپا، تلاشهایی برای ادغام بورسها برای آسانسازی انجام معاملات در کشورهای مختلف این قاره آغاز شده است؛ طبق مطالعات انجام شده، این ادغام سبب کاهش هزینهها و پیچیدگی معاملات بینالمللی خواهد شد. پیشتر، اقتصاد عمده کشورهای اروپایی مبتنی بر نظام مالی بانک محور بود اما در اروپای امروز، «انتشار سهام» یکی از روشهای اصلی تامین مالی به شمار میرود. در این چارچوب و با توجه به احتمال بالا گرفتن مشکلات اقتصادی در قاره سبز، اروپاییها تلاش میکنند با ادغام بورسهای خود، علاوه بر تامین مالی، بتوانند تا حدود زیادی از مشکلات اقتصادی این اتحادیه پس از خروج بریتانیا بکاهند. اما با وجود همجواری و تشابههای قانونی، مالی و حقوقی برخی کشورهای اروپایی، همچنان موانعی بر سر تشکیل بورسهای ادغامی و بهرهمندی از مزیتهای آن وجود دارد.
روزنامه اقتصادی «لزکو» فرانسه در گزارشی نوشت: از سه سال گذشته برنامه هایی برای ادغام یا خرید اپراتورهای بورس اوراق بهادار اروپا با موفقیت یا بدون موفقیت چند برابر شده اما هیچیک از آنها به قاره اروپا اجازه ندادند خود را برای خلق قهرمانانی که توانایی رقابت با غول های امریکایی را داشته باشند، مجهز کند.
این نشریه در ادامه نوشت: مانورهای عظیم در چشمانداز بازار سهام اروپا از سر گرفته میشود. نبرد، پیرامون اپراتور بورس اوراق بهادار اسپانیا (BME)، یکی از آخرین بازیگران اصلیِ همچنان مستقل در اروپا، گواه دیگری است که نشان میدهد رقابت برای ادغام در قاره اروپا ادامه دارد و حتی شتاب میگیرد. ۶ ماه نگذشته که بازار «یورونکست» پس از یک دوئل سخت با بازار «نزدک»، کنترل بورس «اسلو» را به دست گرفته است. یورونکست، بازار الکترونیکی بورس اوراق بهادار اروپاست که ساختمان مرکزی آن در شهر آمستردام هلند قرار دارد. این بازار در ۲۲سپتامبر سال ۲۰۰۰ میلادی(یکم مهر ۱۳۷۹) پس از ادغام بورس اوراق بهادار آمستردام، بروکسل و پاریس با هدف استفاده هماهنگ از بازارهای مالی اتحادیه اروپا تاسیس شد. افزایش ارزش این بازار به معادل ۲.۹۳ تریلیون دلار در دسامبر سال ۲۰۱۰ (آذر- دی ۱۳۸۹)، آن را در فهرست بزرگترین بازارهای بورس جهان قرار داد. البته یورونکست در چهارم آوریل سال ۲۰۰۷( ۱۵فروردین ۱۳۸۶) در ادغام با بازار بورس نیویورک، بازار بورس نیویورک یورونکست را تاسیس کردند که نخستین بازار بینالمللی بورس وراق بهادار در جهان بود. از نگاه تحلیلگران، یورونکست نخستین نقطه هماهنگ بازار اوراق بهادار در اروپاست که این بازار را به صورتی کاملا قانونی در اختیار دارد و توانسته بازارهای بینالمللی نقدی و بازارهای اوراق مشتقه را به شکلی قانونمند در بلژیک، فرانسه، انگلستان، هلند و پرتغال به وجود آورد. از زمان شکلگیری، یورونکست در مسیر تلفیق بازارهای مالی یا یکپارچگی بازارهای محلی در مسیر اهداف اروپای واحد حرکت و برای استفادهکنندگان، به طور موثر بازارهایی خاص را با آسانسازی استفاده و سرمایهگذاری یجاد کرده است.
نخستین داد و ستد موفق محموله سوخت هوایی
رینگ بین المللی بورس انرژی ایران طی معاملات روز دوشنبه بیست و هفتم آبان ماه شاهد نخستین داد و ستد موفق محموله سوخت هوایی (ای تی کی) در سال جاری به حجم یک هزار تن بود. ارزش این محموله که از سوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران عرضه شد به قیمت ۶٠۵ دلار در هر تن و بالغ بر ٧١ میلیارد و ٩۴٣ میلیون و ٨٧٧ هزار و پانصد ریال بود. به گزارش سنا، در روز دوشنبه محموله هزار تنی نفت سفید به ارزش هر تن ۵٠٠ دلار از سوی شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی ایران روانه میزفروش رینگ بین الملل بورس انرژی شد. این محموله که با موفقیت معامله شد، ارزشی بالغ بر۵٩ میلیارد و۴۵٧ میلیون و ٧۵٠ هزار ریال داشت. همچنین در این روز پالایش نفت شیراز نیز پنج هزار تن نفتای سنگین تصفیه نشده در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران به قیمت هر تن ۴٧٢.۴٩ دلار عرضه کرد که این میزان به فروش رسید و ارزشی بالغ بر ٢٨٠ میلیارد و ٩٣١ میلیون و ٩٢٢ هزار و ٩٧۵ ریال را در بر داشت. در این روز ١۵٠٠ تن گاز مایع (ال پی جی) نیز از سوی شرکت پالایش نفت لاوان با روش کشف پریمیوم منهای پنجاه دلار در هر تن عرضه و با رقابت خریداران معامله شد که ارزشی بالغ بر ٧١ میلیارد و ٧١١میلیون و ٣٩٧ هزار و ۶٩٨ ریال داشت. همچنین بورس انرژی ایران سه شنبه بیست و هشتم آبان ماه درحالی میزبان عرضه ٢ میلیون بشکه نفت خام از سوی شرکت ملی نفت ایران به قیمت هر بشکه ۵۶.٧٢ پریمیوم دلاری بود که وزیر نفت در تازه ترین اقدام خود شیوه نامه نحوه عرضه نفت خام و میعانات گازی در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران را ابلاغ کرده است.
براساس این ابلاغیه در هر عرضه، قیمت پایه به صورت دیفرنشیال قیمت نسبت به شاخصهای معتبر قیمتی اعلام میشود که قیمت پایه اعلامی، کف قیمت قابل اعمال در روز عرضه بوده و روی تابلو، تخفیفی نسبت به آن اعمال نخواهد شد.