کاهش 3.5 درصدی درآمدهای مالیاتی در سال آینده
گروه اقتصاد کلان|
در مراسم روز ملی حسابدار که روز گذشته برگزار شد، وزیراقتصاد خواهان استقلال سازمان حسابرسی شد و گفت: در جامعهای که میخواهد مسیر شفافیت را دنبال کند بدون حضور گروه حسابداران مستقل نمیتوانیم به هدف مناسب برسیم. او همچنین در سخنانش اعلام کرد که درآمد مالیاتی بودجه سال 1399 معادل 160 هزار میلیارد تومان تعیین شده است. اگر این عدد برای بودجه سال آینده قطعی اعلام شود به این معنی است که در سال آینده 3.5 درصد کاهش سقف درآمد مالیاتی پیشبینی شده نسبت به سال جاری خواهیم داشت. چرا که در قانون بودجه سال 1398 سقف درآمد مالیاتی معادل 172 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده بود.
به گزارش «تعادل»، روز گذشته مراسم روز ملی حسابداری در پژوهشکده نیرو برگزار شد، در این مراسم فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد با اشاره به اهمیت تعامل بین حسابداران بخش عمومی و بخش خصوصی گفت: نباید به بهانه استقلال زبان خشونت و توهین بین حسابداری عمومی و خصوصی ایجاد شود.
وی با بیان اینکه گزارشگری مالی نقش بسیار با اهمیتی دارد اما نباید از این ابزار برای تسویه حساب گروهی صنفی و فردی استفاده کرد، گفت: اگر گزارشهایی که از فسادهای مالی ارایه میشود را بررسی کنیم مشخص میشود که یکی از دلایل بروز این پدیدههای نامیمون عدم توجه به جایگاه درست حسابداران در سلسله مراتب اداری است. ممکن است این عدم توجه از طرف حکومت یا بخش خصوصی باشد. به هر حال ممکن است این چالش ایجاد شود اما برای برطرف کردن آن باید چارهاندیشی کرد.
وزیر اقتصاد گفت: چه حسابدار و چه حسابرس با عملکرد، کارکرد و انعکاس گزارشهایش ارزشش را نشان میدهد. وقتی گزارشی آماده میشود باید این احساس وجود داشته باشد که بیدرنگ تایید میشود در غیر این صورت باید به ماهیت کار انجام شده شک کرد. وقتی فساد مالی ایجاد میشود باید این احساس وجود داشته باشد که از جامعه حسابداران به خوبی استفاده نشده است.
وی با اشاره به لزوم استقلال در حرفه حسابرسی و حسابداری گفت: استقلال مورد اشاره به معنای مواجهه دولتیها و خصوصیها نیست و معنای اصلی آن تاکید بر امر حق است. بنابراین سازمان حسابرسی باید استقلال کاری داشته باشد.
دژپسند گفت: به دنبال آن هستم تا حسابرسی شرکتها را به صورت دورهای انجام و دو سال یکبار آنها را تغییر دهم چرا که به کرات دیدهام در گزارشها حفره وجود دارد.
وی با اشاره مجدد به اختلافات بین حسابداران خصوصی و عمومی گفت: چندی قبل اختلاف نظری بین بنده و رییس سازمان حسابرسی درباره یکی از مباحث حسابرسی ایجاد شده بود رییس سازمان و بنده از نظر کارشناسی خود کوتاه نیامدهایم و در نهایت به پیشنهاد خزانهدار کل کشور یک جمع 25 نفره تشکیل شد و موضوع را به بحث گذاشتیم.
وی با اشاره به اهمیت حسابرسی در سازمان خصوصیسازی به ذکر مثالی اشاره کرد و گفت: چندی قبل بحثی با رییس سازمان خصوصیسازی شکل گرفت و به وی تذکر دادم و گفتم که این واگذاری برای شما مشکل ایجاد میکند.
دژپسند همچنین با اشاره به مصادیقی در خصوص عملکرد حسابرسان گفت: وقتی گروهی برای حسابرسی یک شرکت بزرگ به شهری میرود و پرواز آنها در ساعت 10 فرود میاید اما چند ساعت بعد این گروه باز میگردد آیا شما میتوانید به صحت گزارش اطمینان پیدا کنید؟
وزیر اقتصاد در پایان سخنانش بیان کرد: در جامعهای که میخواهد مسیر شفافیت را دنبال کند بدون حضور گروه حسابداران مستقل نمیتوانیم به هدف مناسب برسیم.
۳ هزار صورت مالی بخش عمومی در خزانهداری کل کشور تهیه شد
همچنین رحمتالله اکرمی، خزانهدار کل کشور یکی دیگر از سخنرانان روز ملی حسابدار بود که اظهار کرد: به دنبال آن هستیم تا همه افرادی که در حرفه حسابداری و حسابرسی بخش عمومی و خصوصی فعال هستند دور هم جمع شوند. همه حسابداران اعم از بخش خصوصی و عمومی باید در حوزه مالیه عمومی پاسخ گو باشند.
اکرمی گفت: برای پیادهسازی حسابداری مبتنی بر عملکرد راهی جز استفاده از قیمت تمام شده نداریم که لازمه آن استفاده از حسابداری تعهدی و غیرنقدی است. سال قبل از این وضعیت این جلسه با حضور وزیر اقتصاد برگزار شد و دژپسند تاکید کرد باید حسابداران بخش خصوصی و عمومی در یک جلسه مشترک دور هم جمع شوند.
وی با اشاره به انتقادهای مطرح شده از جامعه حسابداران گفت: انتقاد کردن مانع از انجام این کار مشترک نخواهد شد و دولت برای انجام بحث و گفتوگو برای حل و فصل چالشهای این حوزه مصمم است. اکنون 3 هزار صورت مالی بخش عمومی در خزانهداری کل کشور تهیه شده است، باید تلاش کنیم تا آمادهسازی این صورتهای مالی توسط دیوان محاسبات کشور انجام شود.
خزانهدار کشور بیان کرد: پیش از این حسابداران بخش خصوصی جلسه جداگانه تشکیل میدادند و علیه دولتیها صحبت میکردند همچنین حسابرسان دولتی نیز جلسه تشکیل داده و علیه حسابداران بخش خصوصی سخن میگفتند. فقط محل قرارگیری برای سازمان حسابرسی در وزارت اقتصاد است و الا این نهاد ناظر و عمدتا از حسابداران بخش خصوصی استفاده میکند.
اکرمی در پایان سخنانش این سوال را مطرح کرد که مگر میشود خودمان در حسابرسی منفعت داشته باشیم و بخواهیم به وسیله آن نظارت انجام دهیم؟
در افشای اطلاعات شرکتها جزو اولینهای دنیاییم
همچنین شاپور محمدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود که با اعلام اینکه سازمان بورس بالاترین میزان افشا را از نظر تعداد داراست، ابراز امیدواری کرد: با کمک حسابداران و حسابرسان کیفیت افشا نیز بالا برود. در ماده 2 قانون بازار اوراق بهادار توسعه بازاری شفاف و منصفانه مورد تاکید قرار گرفته است. قطعا پایه اصلی شفافیت در بازار سرمایه حسابداران و حسابرسان هستند.
محمدی افزود: در سازمان بورس، بیش از 600 شرکت 650 نهاد مالی و حدود 400 شرکت که بورسی نیستند اما به موجب ماده 6 از اصل 44 ملزم به افشای اطلاعات مالی هستند که این اطلاعات از زمان تهیه سازمانی که افشا میشود بهطور مستقیم تحت نظر حسابداران و حسابرسان است.
رییس سازمان بورس گفت: حتی قبل از آنکه این اطلاعات در اختیار سازمان بورس قرار بگیرد، در کدال ثبت میشود و در یک لحظه، عموم مردم با یک شرایط برابر میتوانند اطلاعات را مشاهده کنند اما باید توجه کرد که این نقش و وظیفه حسابداران و حسابرسان است.
معاون وزیر اقتصاد گفت: طبیعتا وقتی چهار بار در سال صورتهای مالی تهیه میشود که دوباره مورد حسابرسی قرار میگیرد و 12 بار تولید و فروش شرکتها افشا میشود، بدین معناست که ما در بالاترین سطح افشا در دنیا قرار داریم. برنامه امسال سازمان بورس این است که کیفیت افشا را بالا ببرد.
این مقام مسوول گفت: در سالی که بنده به سازمان بورس آمدم 43 درصد از شرکتها به موقع 23 درصد با دیرکرد و بقیه آمار خود را افشا نمیکردند. امروز 91 درصد افشای به موقع 8 درصد افشای با تاخیر و یک درصد ارایه نمیشود. این نقش حسابرسان و مدیران مالی شرکتهاست و کنار افشای به موقع کیفیت نیز باید بالا برود.
گله آذر از سیکل طولانی دادسرای دیوان محاسبات
همچنین، عادل آذر رییس دیوان محاسبات از دیگر سخنرانان این نشست بود که با بیان اینکه در دیوان محاسبات کشور چارچوب اصلی رسیدگیهای مالی مبتنی بر نظارت مستمر پیشگیرانه و هدایتگرایانه است، بیان کرد: چشمانداز ما در دیوان محاسبات این است که در طی 4 سال پروندههای ورودی دیوان 50 درصد کاهش یابد.
وی با بیان اینکه قاطبه مدیران کشور پاکدست هستند گفت: عمده تخلفات مالی با عدم اشراف به قوانین مختلف ایجاد میشود. اگر نظام کنترهای داخلی نقشآفرینیهای دقیقی داشته باشند و حسابداران اخلاق حرفهای را پیاده کنند شفافیت، انضباط مالی و پاسخگویی محقق خواهد شد. ارتباط سیستمی بین واحدهای حسابداری و حسابرسی یک ضرورت در سیستم مالی کشور است و براین اساس پیشنهاد ما این است که وظایف حسابرس داخلی به ذیحسابان مستقر در دستگاهها منتقل شود.
آذر اظهار کرد: اگر حسابرس دیوان از یک دستگاه گزارش تخلف بدهد بایستی آن گزارش در سیکل طولانی دادسرای دیوان قرار گیرد. این در حالی است که بازرس یا حسابرس مستقر در دستگاه میتواند گزارش را مستقیم به رییس دیوان بدهد و دیگر آن حلقه طولانی دادسرایی وجود نخواهد داشت.
رییس دیوان محاسبات با اشاره به تحمیل هزینههای هنگفت در حوزه فناوری اطلاعات دستگاههای مختلف گفت: متاسفانه هنوز مجبور به استفاده از اسناد مالی کاغذی هستیم و فقط 10 درصد دستگاهها اسناد را به صورت سیستمی ارایه میکنند. به عنوان مثال در خزانهداری کل کشور دیوان محاسبات، سازمان بورس، سازمان حسابرسی هزینههای سنگینی برای ارتقای بخش فناوری اطلاعات در نظر گرفته شده است، اما در حوزه ارتباط سیستمی همچنان دچار مشکل هستیم.
وی با اشاره به ضرورت حسابرسی عملکرد یا حسابداری مبتنی بر عملکرد گفت: حدود 20 سال است که مدیران مختلف به دنبال احصاء قیمت تمام شده هستند اما به نظر من در محاسبه قیمت تمام شده استاندارد پیشرفت مناسبی نداشتهایم.
گزارش ارز 4200 تومانی با تفریغ بودجه
ارایه میشود
عادل آذر همچنین در پایان این مراسم در جمع خبرنگاران در خصوص جزییات گزارش دیوان محاسبات از تخلفات مربوط به ارز 4200 تومانی گفت: گزارشی از نظام پرداخت ارز اعم از گیرندگان و دریافتکنندگان آن بر اساس دستهبندی کالایی دارو خوراک دام و غیره آماده شده است و به واسطه تفریغ سال 97 بایستی به صحن علنی مجلس ارایه شود.
وی بیان کرد: در حال جمعآوری و تکمیل اطلاعات هستیم و تلاش میکنیم در هفته اول بهمن این گزارش که مبتنی بر حسابرسی عملکرد پرداخت ارز است ارایه شود.
عادل آذر اظهار کرد: محور این گزارش بر اساس نحوه قیمتگذاری و ضرر و زیانهای وارد شده بر بیتالمال است. سوالاتی که در این گزارش به آن پاسخ داده شده عبارتند از آیا کسی که ارز گرفته کالا مطابق آن وارد کرده است یا اینکه چه میزان بیش اظهاری و کم اظهاری در واردات انجام شده است.
عادل آذر رییس دیوان محاسبات کشور امروز در حاشیه مراسم روز حسابدار درباره تخلف شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: گاهی برخی از خبرها به گونهای منتشر میشوند که اصل واقعیت را انعکاس نمی دهند. روال معمول ما این است که حسابرسی یا دادسرای دیوان محاسبات با بررسیهایی که انجام میدهد نوع تصمیمگیری دستگاهها را تخلف عنوان میکند.
رییس دیوان محاسبات ادامه داد: خبری که در خصوص تخلف شرکت ملی نفت منتشر شد در راستای نامه دادستان دیوان محاسبات بود که بر اساس گزارش حسابرسی بخش نفت دیوان محاسبات تهیه شده بود.
وی ادامه داد: دادستانی دیوان محاسبات اعتقاد دارد در بخش بانکرینگ قانون رعایت نشده است اما وزارت نفت خلاف این را میگوید و معتقد است قوانین رعایت شدهاند. منظور ما از عدم رعایت قانون یعنی عدم توجه به سهم صندوق توسعه ملی، سهم نفت و سهم خزانه است.
وی با بیان اینکه خوانده این تخلف ۱۲ نفر است، گفت: زنگنه، وزیر نفت جزو خواندهها نیست. این پرونده برای سال ۸۹ تا ۹۴ است. این پرونده جرم نیست بلکه تخلف است. عادل آذر در مورد تفریغ بودجه ۹۷ گفت: گزارش نظام پرداخت ارز، گیرندگان ارز بر اساس دستهبندیهای کالایی ازجمله خوراک دام به واسطه گزارش تفریغ بودجه ۹۷ در صحن علنی مجلس قرائت خواهد شد. این گزارش تا پایان دی ماه و هفته اول بهمن در صحن علنی قرائت میشود. ما در این گزارش حسابرسی عملکرد را نیز مورد توجه قرار دادهایم.
وی افزود: بیشتر محورها در رابطه با کسانی است که ارز را گرفتهاند و به بیت المال ضرر و زیان وارد کردهاند همچنین نحوه قیمتها و کسانی که ارز گرفتهاند و مابه ازای آن کالا وارد کردهاند ارزیابی شده است. انضباط مالی و مراقبت در دخل و خرج در استانهای ما بهتر از دستگاههای ملی ماست.
رییس دیوان محاسبات درباره خصوصیسازیها اظهار داشت: پرونده کشت و صنعت دشت مغان یکی از مهمترین پروندههای خصوصیسازی است که رای نهایی این پرونده تا پایان سال صادر میشود. این پرونده هماکنون در هیات مستشاری است. همچنین پالایشگاه کرمانشاه نیز دیگر پرونده مهم خصوصیسازی در دیوان محاسبات است.
رییس دیوان محاسبات درباره سامانه ثبت حقوق و مزایا گفت: اصل این سامانه در سازمان اداری و استخدامی مستقر و تحت نظارت ماست. این سامانه خوب است اما کامل نیست، به عنوان مثال برخی از دستگاهها پرداختهای قانونی خود را در سامانه اظهار نمیکنند. در این راستا نامهای به معاون اول رییسجمهور نوشتهام و مواردی که باید به این سامانه اضافه میشد را اعلام کرد.
عادل آذر ادامه داد: اگر این سامانه جامع شود میتوان تمامی پرداختیهای یک کارمند دولت را مشاهده کرد.
همچنین وزیر اقتصاد در جمع خبر نگاران در پاسخ به سوالی در خصوص نرخ محاسباتی ارز در بودجه 99 گفت: در جلسه بررسی بودجه دولت مصوب شد تا همچنان ارز دولتی 4200تومانی به کالاهای اساسی و دارو تعلق بگیرد بنابراین نرخ ارز محاسباتی نسبت به سال جاری تغییر چندانی نمیکند.
وی با اشاره به معافیت مالیاتی سلبریتیها گفت: تلاش میکنیم تا هرچه سریعتر وضعیت معافیتهای مالیاتی را در اصلاحیه قانون تعیین تکلیف کنیم، بر این اساس فعلا در این خصوص اظهارنظری نمیکنم.
دژپسند در مورد میزان درآمد مالیاتی در لایحه بودجه سال آینده گفت: در سال قبل ۱۰۹ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی وصول شد. برنامه این است برای سال بعد ۱۶۰ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی در نظر بگیریم.