چرخش بازار به سوی نمادهای سنگین وزن
گروه بورس|
بازار سرمایه طی روزهای گذشته رشدی دور از انتظار را به ثبت رسانده است. در حالی که تا همین چندی پیش انتظار میرفت شاخص کل بورس تهران از کانال 300 هزار واحدی نیز پایینتر برود و مسیری پایدار از رکود را در پیش بگیرد، دگرگونی انتظارات سبب تغییر جهت بازار شد. از آن زمان یعنی آغاز آذرماه تاکنون تمامی شاخصهای بازار سرمایه تقریبا با رشدی بدون وقفه به روند صعودی خود ادامه دادند.
در این مدت غلبه تقاضا بر عرضه باعث شد تا طی روزهای گذشته ضمن شکسته شدن رکورد پیشین نماگر اصلی بورس تهران در سطح 330 هزار واحد، شاخص یاد شده به راحتی خود را به سطوح بالاتر برساند. طی معاملات روز گذشته شاخص بورس تهران به کانال 343 هزار واحدی رسید. این رشد سبب شد تا ارزش هزار و 252 هزار میلیارد تومانی بورس تهران نشانگر بهای 98.6 میلیارد دلاری این بازار باشد. بر این اساس اگرچه مهمترین بستر معاملات سهام در حال حاضر رکورد ارزش ریالی خود را زده است با این حال ارزش دلاری آن با مهرماه سال جاری (106 میلیارد دلار) همچنان فاصله دارد. دلیل این امر رشد بهای ارز در هفتههای اخیر است که قیمت سهام شرکتها را بهشدت متاثر کرده و در کنار روشن شدن زوایای پنهان لایحه بودجه رشد تقاضا را در پی داشته است.
آن طور که به نظر میرسد بازار سهام در حال حاضر به لطف تغییر در انتظارات تورمی و آرامش حاکم بر لایحه بودجه از پتانسیل کافی برای رشد برخوردار است. در حالی که انتظار میرفت با کاهش قیمت ارز در بازار آزاد بازار سهام در نخستین روز هفته وارد اصلاح شود با این حال حتی این عامل روانی مهم نیز نتوانست امروز جریان معاملات را به سمت عرضه منحرف کند. زنجیره این رویدادها سبب شده تا بسیاری این سوال را مطرح کنند که مسیر پیش روی بازار سرمایه به کدام سو خواهد رفت؟
در همین راستا یک کارشناس بازار سرمایه به ذکر این نکته که دولت در لایحه بودجه سال ۹۹ در مقایسه با سالهای گذشته تمرکز بیشتری بر بازار سرمایه داشته به بررسی چالشها و فرصتهای پیش روی بازار سهام پرداخت. به گزارش ایرنا، سینا سلیمانی روند معاملات بورس در هفتهای که گذشت را مورد ارزیابی قرار داد و گفت: هفته گذشته هفته خوبی برای بازار سرمایه بود که چند عامل بر رشد شاخص بورس و افزایش تحرک نقدینگی این بازار تاثیر داشت.
وی نخستین عامل تاثیرگذار بر رشد شاخص بورس را مشخص شدن قطعی جزییات بودجه دولت اعلام کرد و افزود: به نظر میرسد انتظار انتشار مفروضات بودجه موضوعی است که منجر به عقبنشینی بازار سرمایه از ماه مهر تا ۲ هفته گذشته شد.
سلیمانی خاطرنشان کرد: مشخص شدن مفروضات بودجه و مثبت بودن آن زمینه ایجاد سرمایهگذاری در این بازار را برای سرمایهگذاران و فعالان بازار فراهم کرد.
این کارشناس بازار سرمایه تحرک قیمت دلار را عامل دیگر رشد بازار اعلام کرد و اظهار داشت: در چند روز اخیر شاهد تاثیر افزایش قیمت دلار در همه بازارها بودیم، با نزدیک شدن به توافقات تجاری امریکا و چین، قیمتهای جهانی رشد پیدا کرد که این دو عامل در کنار یکدیگر باعث افزایش شکلگیری رقابت در بورس کالا و افزایش فروش بسیاری از شرکتها و تاثیر بر قیمت سهام آنها شد.
سلیمانی بحث جزییات بودجه دولت در بخش اسناد خزانه اسلامی و بازار سرمایه را آخرین عامل رشد شاخص بورس در بازار هفته گذشته مطرح کرد و گفت: برنامهریزی دولت برای انتشار اوراق و واگذاری بنگاههای دولتی نکته بسیار مهمی بود که مورد توجه بازار قرار گرفت. وی افزود: در بودجه سال ٩٩ مبلغ ٨٠ هزار میلیارد تومان برای انتشار اوراق در نظر گرفته شده که نسبت به سال گذشته حدود ۴۰ درصد افزایش را نشان میدهد، این عدد قابل تحقق است و ممکن است به ۹۰هزار میلیارد تومان هم برسد.
سلیمانی معتقد است با توجه به بودجه دولت، چشمانداز بازار سرمایه نگرانکننده نیست مگر اینکه دولت بخواهد سیاستگذاری جدید را بر بازار اعمال کند که این موضوع بهطور حتم بر روند بازار تاثیرگذار است.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه به دلیل وجود حجم گستردهای از نقدینگی رشد بازار ادامهدار خواهد بود، افزود: تا چند وقت گذشته تاثیرگذاری بازار ناشی از نرخ دلار بود، این در حالی است که اکنون جنس و ماهیت بازار تغییر کرده و رکود همه بازارهای کالایی و مالی که بیشتر فعالان بازار در انتظار آن بودند در حال شکسته شدن است.
سلیمانی با بیان اینکه وجود حجم نقدینگی در بازار به حدی گسترش یافته که دیگر رکود مفهومی ندارد و چشمانداز سال آینده بازار بیشتر وابسته به حجم نقدینگی است، گفت: به دلیل حجم بالای نقدینگی علاوه بر اینکه بازار سود بهتری را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد باعث میشود تا در این مدت افت معناداری را هم تجربه نکنیم.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بخشی از نقدینگی بازار به سمت سهمهای کوچک فعال است، گفت: سهمهای کوچک و شاخص هم وزن در حال رشد هستند، وجود نقدینگی بر صنایع کوچک مانند سیمانیها، ساختمانیها و گروه تجهیزات، فعال است اما تغییر قابل مشاهده، ورود نقدینگی محسوس در گروههای اصلی بازار مانند فلزات اساسی و معدنیها است.
وی گفت: از اواسط هفته گذشته بازار وارد فاز احتیاط شد که دلیل آن هم ناشی از جهش نرخ دلار بود و بازار منتظر ماند تا ببیند نرخ دلار سرکوب میشود و به کانال ۱۱ هزار تومان باز میگردد یا خیر؟
سلیمانی با بیان اینکه از امروز اقبال بازار به سمت سهمهای بزرگ میرود و دوباره شاهد افزایش تقاضا در بازار برای این سهمها خواهیم بود، افزود: در نخستین روز هفته بازار محتاطتر عمل میکند اما از روز دوشنبه به سمت سهمهای بزرگ خواهد رفت که در کنار آن سهمهای کوچک هم به رشد خود ادامه میدهند.
این کارشناس بازار سرمایه رشد گروه خودرو در چند وقت اخیر را ناشی از افزایش سرمایه دانست و افزود: ماهیت رشد خودروییها متفاوت با گروه بانک و بیمه است و به نظر میرسد که رشد این گروه ادامهدار باشد.
سلیمانی با تاکید بر آنکه چشمانداز گروه بانک در بازار سال آینده ایجاد فضای سوددهی برای سرمایهگذاران است، اظهار داشت: در وضعیت کنونی سهام این گروه در بازار مورد اقبال قرار گرفته و پیشبینی میشود تا شهریور سال آینده سهام برخی از بانکها بازدهی ۱۰۰درصدی را در اختیار سرمایهگذاران قرار خواهد داد.