احتمال تجدید نظر در برخی ارقام اساسی بودجه

۱۳۹۸/۱۰/۱۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۰۳۹۱
احتمال  تجدید نظر  در  برخی  ارقام  اساسی  بودجه

هادی قوامی، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی درباره بررسی‌های مجلس در زمینه لایحه بودجه سال 99 می‌گوید راهکارهای کاهش انتشار اوراق از ۸۰ هزار میلیارد تومان به ۵۰ هزار میلیارد تومان، کاهش سهم بودجه از فروش نفت از یک میلیون بشکه در روز به ۷۰۰ هزار بشکه در روز و کاهش هزینه‌های اجتناب‌پذیر مورد ارزیابی بیشتر در کمیسیون تلفیق قرار خواهد گرفت. همچنین رییس مجلس شورای اسلامی هم با تاکید بر شفافیت و واقعی شدن بودجه اظهار می‌کند همه آمار و ارقام آن دقیق باشد و هیچ ملاحظه‌ای در این زمینه وجود نداشته باشد چراکه درآمدها و هزینه‌ها در بودجه هرچه شفاف‌تر باشد، مناقشات داخلی کشور کمتر خواهد بود.

به گزارش «تعادل»روز گذشته نشست خبری کمیسیون تلفیق بودجه 99 در راستای بررسی تبصره‌های درآمدی لایحه بودجه با حضور علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی و اعضای کمیسیون برگزار شد. در این نشست لاریجانی با اشاره به میزان افزایش حقوقها در سال آینده اظهار کرد: افزایش 15 درصدی حقوق بهتر است به صورت پلکانی معکوس اجرا شود تا قشرهای پایین‌تر، بیشتر بهره‌مند شوند، ضمن آن که علاوه بر نرخ 15 درصدی افزایش حقوق، استثنائاتی درخصوص افزایش حقوق اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها و خلبانان دیده شده است.

رییس مجلس با بیان اینکه باید شرایط کسب و کار را ساده کنیم، افزود: در بسیاری از کشورها جز در دو بخش بهداشت و درمان و امنیت، سرمایه‌گذاری، به اجازه دولت نیاز ندارد، زیرا شرایط سرمایه‌گذاری را دولت‌ها اعلام می‌کنند و هر سرمایه‌گذار در چارچوب اعلام شده، عمل کرده، دولت نیز نظارت می‌کند.

لاریجانی ادامه داد: این برنامه در کشور ما نیز با توجه به اینکه در شرایط تحریم قرار داریم، باید در خصوص سرمایه‌گذاری‌های خُرد و متوسط اجرا شود.

وی گفت: پایشی را اتاق بازرگانی در خصوص شرایط کسب و کار انجام داده که نشان می‌دهد اگر مانند بسیاری از کشورها شرایط را برای سرمایه‌گذاری تسهیل نکنیم، سرمایه‌گذاری به خوبی انجام نمی‌شود، همچنین گاهی تعارض منافع سبب می‌شود که اجازه فعالیت در برخی از کسب و کارها صادر نشود.

رییس مجلس با بیان اینکه در چنین شرایطی اختیارات باید از حالت متمرکز خارج شده و استان‌ها اختیارات بیشتری داشته باشند، افزود: پیشنهادهایی مطرح است تا تصمیم‌گیری‌ها در خصوص سرمایه‌گذاری‌ها سریع‌تر انجام شود و کسانی که می‌خواهند در بخش‌های مختلف سرمایه‌گذاری کنند، نیاز به مجوز از مرکز نداشته باشند.

لاریجانی افزود: در خصوص تأمین مایحتاج مردم، پیشنهادهایی مطرح است تا امکانات به خوبی به دست مردم برسد که این موضوع به همراه بحث سقف بودجه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه شفافیت و واقعی شدن بودجه باید تحقق پیدا کند، همه آمار و ارقام آن دقیق باشد و هیچ ملاحظه‌ای در این زمینه وجود ندارد، اظهار داشت: درآمدها و هزینه‌ها در بودجه هرچه شفاف‌تر باشد، مناقشات داخلی کشور کمتر خواهد بود.

رییس مجلس افزود: در مورد شرکت‌های دولتی نیز دیوان محاسبات بررسی‌هایی را انجام داده و پیشنهادهایی را مطرح کرده است.

لاریجانی گفت: واگذاری طرح‌های عمرانی رقم قابل توجهی دارد که با آن می‌توان واگذاری طرح‌های نیمه‌کاره را تسهیل کرد، می‌توان در سطح استان‌ها مقدماتی برای واگذاری‌ها تعیین و همین سازوکار را نیز برای واگذاری طرح‌های ملی ایجاد کرد، هدف از واگذاری‌ها باید این باشد که سرمایه‌گذار اگر در یک بازه زمانی به کاربری رسید، منابعی را که در اختیار داشته پس دهد و این موضوع می‌تواند نقدینگی را به سمت سرمایه اصلی کشور هدایت کند.

در ادامه این نشست هادی قوامی سخنگوی کمیسیون تلفیق از تشکیل کمیته ای برای واقعی کردن درآمدها و تخمین درست هزینه‌های بودجه سال ۹۹ خبر داد و گفت: این کمیته تشکیل جلسه داد و با همکاری دولت، مرکز پژوهش‌ها و دیوان محاسبات، راهکارهای ایجاد درآمدهای پایدار در بودجه مورد بررسی قرار میگیرد

سخنگوی کمیسیون تلفیق گفت: تصمیم گیری در مورد برداشت سه میلیارد و ۴۲۵ میلیون دلاری از منابع صندوق توسعه ملی تا کسب اجازه از مقام معظم رهبری در این کمیسیون به تعویق می‌افتد.

قوامی ادامه داد: راهکارهای کاهش انتشار اوراق از ۸۰ هزار میلیارد تومان به ۵۰ هزار میلیارد تومان، کاهش سهم بودجه از فروش نفت از یک میلیون بشکه در روز به ۷۰۰ هزار بشکه در روز و کاهش هزینه‌های اجتناب‌پذیر مورد ارزیابی بیشتر در کمیسیون قرار خواهد گرفت.

 1300 میلیارد اعتبار

برای تجهیز سیستم گرمایش مدارس

قوامی گفت: بر اساس تبصره 2 قرار است از محل منابع گازرسانی هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان به تجهیز سیستم گرمایش مدارس اختصاص یابد تا ظرف یک سال آینده مشکل غیراستاندارد بودن سیستم گرمایش مدارس حل شود.

وی اظهارکرد: در بند (د) این تبصره به دولت اجازه داده شد هزار میلیارد تومان به تقویت تعاونی‌های فراگیر و فقرزدایی اختصاص دهد. سخنگوی کمیسیون تلفیق گفت: تبصره ۳ لایحه بودجه در مورد فاینانس‌ها بود که در این کمیسیون مورد بررسی قرار گرفت، طبق قانون برنامه ششم توسعه دولت باید سالانه ۳۰ میلیارد دلار برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی اختصاص دهد. در سال ۹۹ سقف تسهیلات تأمین مالی خارجی علاوه بر سهمیه‌های سال‌های قبل ۳۰ میلیارد دلار مصوب شد.

وی ادامه داد: در شورای اقتصاد ۳ میلیارد دلار تسهیلات تأمین مالی خارجی پیش از این به تصویب رسیده بود که ۶۰۰ میلیون دلار آن عملیاتی شده است. قوامی در بخش دیگری از اظهارات خود از بررسی بند (ب) تبصره ۳ لایحه بودجه خبر داد و گفت: این بند مربوط به ۵ میلیارد دلار وامی است که از روسیه در سال ۹۵ اخذ شده است که تاکنون پروژه‌های مربوط به تأمین آب، ساخت سد و قطار گرمسار-اینچه برون از محل این منابع اجرایی شده است. این حکم برای سال ۹۹ نیز تصویب شد.

  تعویق در بررسی برخی تبصره‌ها

وی در ادامه از تعویق بررسی تبصره ۴ لایحه بودجه در مورد برداشت از صندوق توسعه ملی در کمیسیون خبر داد و افزود: بر اساس این تبصره به دولت اجازه داده می‌شود ۳ میلیارد و ۴۲۵ میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی برداشت کند. این اقدام نیاز به کسب مجوز از رهبری دارد، لذا مقرر شد این مجوز از سوی رییس مجلس اخذ شود و تا آن زمان بررسی این تبصره به تعویق افتاد.

قوامی از بررسی تبصره ۵ لایحه بودجه در کمیته تلفیق خبر داد و گفت: تبصره ۵ مربوط به انتشار اوراق مالی به میزان ۸۰ هزار میلیارد تومان است که مقرر شد این تبصره در کمیته تلفیق مورد بررسی قرار گیرد و نتایج بررسی آن به کمیسیون تلفیق ارائه شود. نماینده مردم اسفراین بیان کرد: بند (ل) تبصره ۵ نیز در حال بررسی است. این بند در مورد کارمزد تعهد پذیره نویسی اوراق مشارکت است. دولت پیشنهاد داده است که این کارمزد مشمول مالیات نشود تا هزینه های انتشار اوراق کاهش یابد. کمیسیون در حال بررسی این بند است.

  مصوباتی که  به کسب و کار استان‌ها

رونق می‌بخشد

قوامی افزود: از محل صادرات بنزین در بودجه سال ۹۹ حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان منابع دیده شده که در تبصره ۱۴ قرار گرفته است. همانگونه که رییس مجلس اشاره کردند میزان درآمد حاصل از صادرات مازاد بنزین مصرف داخلی باید شفاف شده و به سرجمع بودجه اضافه شود.

سخنگوی کمیسیون تلفیق اظهارکرد: همانگونه که رییس مجلس هم اعلام کردند اختیارات تصمیم گیری های استانی باید در شرایط تحریم افزایش یابد، لذا مقرر شد در قانون بودجه مصوباتی داشته باشیم که فضای کسب و کار در استان ها رونق یابد و برخی مجوزهای کسب و کار که ضروری نیستند، حذف شوند.

وی با اشاره به تأکید لاریجانی بر لزوم پایش فصلی شاخص‌های کسب و کار گفت: باید اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ با سرعت بیشتری انجام شود و از تجربیات بین المللی نیز استفاده شود.

قوامی با اشاره به تأکید رییس مجلس بر لزوم خودکفایی در تولید کالاهای اساسی افزود: خودکفایی در تولید دانه های روغنی و خوراک دام مساله مهمی است و باید پیشنهادات سرپرست وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص مورد بررسی قرار گیرد. وی اظهارکرد: همانگونه که رییس مجلس تاکید کردند پرداخت بدهی بیمه‌ها به دانشگاه‌ها و داروخانه‌ها در بودجه سال ۹۹ حائز اهمیت است. سخنگوی کمیسیون تلفیق گفت: دولت هم اکنون بیش از ۷ میلیون میلیارد تومان دارایی های غیرمولد دارد که قرار است در بودجه سال آینده ۵۰ هزار میلیارد تومان از این منابع در نظر گرفته شود. قوامی گفت: همچنین در لایحه بودجه مجوزهای لازم به وزارت اقتصاد داده شد تا دستگاه ها اموال مازاد خود را به فروش برسانند و در استان ها نیز واگذاری ها با حضور دستگاه های مربوطه انجام شود تا سرعت و کیفیت واگذاری ها افزایش یابد. وی تصریح کرد: رییس مجلس و اعضای کمیسیون معتقدند در وضعیت فعلی باید صادرات تقویت شود، لذا مقرر شد در زمان بررسی لایحه بودجه در احکام مربوط به مشوق های صادراتی دقت شود. سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه گفت: رییس مجلس با اشاره به شائبه رانتی بودن برخی تخصیص ها در منابع ارزی دولتی گفت خوراک دام با ارز ۴۲۰۰ تومانی در سال ۹۷ و ۹۸ وارد شده است اما شائبه‌هایی در خصوص رانتی بودن این منابع وجود دارد که مقرر شد در کمیته ای با حضور مرکز پژوهش‌ها راهکارهایی اندیشیده شود تا منابع ارزی با کیفیت بهتری برای واردات کالاهای اساسی، دارو و خوراک دام در اختیار واردکنندگان قرار گیرد. قوامی تصریح کرد: رییس مجلس از نمایندگان خواستند به زمان بررسی بودجه توجه داشته باشند تا بودجه‌ای خوب و با کیفیت تصویب شود و قبل از دهه فجر کار بررسی بودجه در مجلس به پایان رسیده و لایحه بودجه به شورای نگهبان ارسال شود.