گزارش
مبلغ ۷۹ درصد تراکنشهای اینترنتی کمتر از ۲۵ هزار تومان
گروه بانک و بیمه| بررسی آمار منتشره از سوی شاپرک نشان میدهد که مبلغ ۷۹ درصد تراکنشهای اینترنتی کمتر از ۲۵ هزار تومان بوده و بیش از ۶۶ درصد تراکنشهای موبایلی زیر ۵ هزار تومان است.
به گزارش «تعادل»، جدیدترین گزارش منتشره از سوی شاپرک در خصوص وضعیت تراکنشهای آبان ماه سال جاری نشان میدهد که در این مدت بالغ بر دو میلیارد و ۲۲۷ میلیون و ۵۹۳ هزار تراکنش به ارزش دو هزار و ۵۲۲ میلیارد ریال در شبکه پرداخت انجام شده که تعداد و ارزش تراکنشها نسبت به ماه گذشته با کاهش روبهرو بوده؛ گزارش شاپرک از دامنه مبلغی تراکنشهای ابزار پذیرش اینترنتی و موبایلی نشان از رشد تراکنشهای با مبالغ خرد دارد که در ادامه روند تراکنش ابزار پذیرش اینترنتی و موبایلی بررسی شده است.
بر اساس گزارش شرکت شاپرک بالغ بر ۸۸.۳۳ درصد از تراکنشهای آبان ماه از طریق پایانههای فروش (کارتخوان) انجام شده و سهم ابزار پذیرش اینترنتی و موبایلی به ترتیب ۵.۹۵ و ۵.۸۲ درصد بوده است؛ گزارش شاپرک در خصوص سهم ابزارهای پذیرش از نظر تعداد تراکنشها نشان میدهد که ابزار کارتخوان فروشگاهی به عنوان رایجترین ابزار پذیرش در کشور نسبت به ماه گذشته ۰.۶۴ درصد افزایش سهم داشته است.
بررسی آمار وضعیت دامنه مبلغی تراکنشهای اینترنتی و موبایلی که از طریق صفحات پرداخت اینترنتی، نرم افزارهای موبایلی پرداخت، کدهای USSD و ... انجام میشود نشان میدهد که حجم زیادی از تعداد تراکنشهای نیازمند رمز دوم (رمز اینترنتی) در مبالغ پایین و خُرد انجام میشود؛ در واقع بیشتر افرادی که شارژ تلفن همراه از طریق کانال تراکنشهای موبایلی انجام میدهند مبالغی زیر ۵ هزار تومان تراکنش دارند و عمده تراکنشهای اینترنتی مربوط به تراکنشها کمتر از ۲۵ هزار تومان است که اجرای طرح رمز دوم یکبار مصرف برای تمامی تراکنشهای نیازمند رمز دوم، با وجود آماده بودن تمامی زیرساختها نیاز به تسهیل از سوی بانک مرکزی و آگاهی تمامی مشتریان دارد.
بیشترین تعداد تراکنشها در ابزار پذیرش اینترنتی در بازه ۵۰۰۱ تا ۱۵۰۰۰ تومان قرار گرفتهاند و این بازه۳۰.۸۸ درصد از کل تراکنشها را در برمیگیرد. در این ابزار پذیرش حدود ۷۹.۲۴ درصد کل تراکنشها دارای مبلغ کمتر از ۲۵ هزار تومان هستند که نسبت به ماههای گذشته روند افزایشی داشته است.
۶۶ درصد تراکنشهای موبایلی زیر ۵ هزار تومان
دامنه مبلغی تراکنشهای ابزار پذیرش موبایلی در آبان ماه سال جاری نشان میدهد که بالغ بر ۴۲.۱۳ درصد از مجموع تراکنشهای انجام شده در کانال ابزار پذیرش موبایلی دارای مبلغ کمتر از دو هزار تومان بوده که نشان از گستردگی خرید شارژ یک هزار تومانی در میان کاربران تلفن همراه در کشور به صورت ماهانه دارد؛ همچنین بررسی آمار تراکنشهای ابزار پذیرش موبایلی حاکی از آن است که ۶۶.۴۱ درصد از تمام تراکنشهای موبایلی در دامنه مبلغی کمتر از ۵ هزار تومان انجام شده که به دلیل خرید متعدد کارت شارژ اپراتورهای مختلف در شبکه پرداخت بوده است.
۵۸ هزار و ۴۴۲ دستگاه خودپرداز
جدیدترین گزارش منتشره از وضعیت ابزارهای پرداخت نشان میدهد که تا پایان آبان ماه بالغ بر ۵۸ هزار و ۴۴۲ دستگاه خودپرداز در شبکه بانکی فعال بوده است. جدیدترین گزارش اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی از وضعیت ابزارهای پرداخت شبکه بانکی در آبان ماه سال جاری حاکی از فعالیت بالغ بر ۵۸ هزار و ۴۴۲ دستگاه خودپرداز بانکی در سراسر کشور است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد یک هزار و ۸۸۶ دستگاهی داشته است؛ بانکهای ملی ایران با ۸ هزار و ۱۲۵ دستگاه خودپرداز و در ادامه بانک صادرات و ملت بیشترین تعداد خودپرداز فعال تا پایان آبان ماه را داشتهاند.
لازم به ذکر است، تعداد خودپردازهای شبکه بانکی از ابتدای سال جاری ۷۶۳ دستگاه رشد داشته اما با توجه به تعداد بالای تراکنشهای مبتنی بر خودپرداز و انجام بسیاری از عملیاتهای بانکی روزمره با خودپردازها ضرورت دارد تا بانکها ضمن حفظ زیرساخت شبکه خودپرداز نسبت به توسعه ناوگان خودپردازهای بانکی و ابزارهایی نوین از این خانواده همچون VTM، ATMR و خودپرداز غیر نقد اقدام کنند.
تهران صاحب ۱۳ هزار و ۳۲۰ دستگاه خودپرداز
بر اساس گزارش بانک مرکزی از وضعیت ابزارهای پرداخت در شبکه بانکی، استان تهران ۱۳ هزار و ۳۲۰ دستگاه خودپرداز دارد که از این میان بیشترین تعداد دستگاه فعال به بانک ملی ایران با یک هزار و ۴۴۹ خودپرداز تعلق دارد؛ بانک سامان با ۱۰۴۹ دستگاه و بانکهای صادرات و پاسارگاد به صورت مشترک با ۹۷۹ دستگاه خودپرداز بانکی در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. گزارش وضعیت ابزار خودپرداز حاکی از آن است که در سایر استانها جز تهران در حدود ۴۵ هزار و ۱۲۲ دستگاه خودپرداز فعال است که از این تعداد بانک ملی ایران بالغ بر ۶ هزار و ۷۶۷ دستگاه خودپرداز را به خود اختصاص داده و صاحب بیشترین تعداد خودپرداز در تمام کشور است؛ پس از بانک ملی ایران، بانکهای صادرات ایران با ۴ هزار و ۱۷۴ دستگاه و بانک ملت با ۴ هزار و ۴۱ دستگاه بیشترین تعداد خودپرداز را در سایر استانها به خود اختصاص دادهاند.