خدمات فناوری به گوشیهای هوشمند
گروه دانش و فن
شاید تغییرات گوشیهای هوشمند در سالهای اخیر چندان چشمگیر بهنظر نرسد؛ اما محصولات ۱۰ سال قبل بسیاری از کارهای ضروری امروزی را نمیتوانستند انجام دهند. در ۱۰ سال گذشته، گوشیهای هوشمند مسیری بسیار طولانی را طی کردهاند. با عرضه اولین آیفون در سال ۲۰۰۷ و سپس محصولات مبتنیبر اندروید، شاهد گوشیهای چندان هوشمندی نبودیم. برای مثال، محبوبترین گوشی هوشمند سال ۲۰۱۰ در ایالات متحده، آیفون 3GS بود که از صفحهنمایش ۳/۵ اینچی و دوربین ۳ مگاپیکسلی و قابلیت کنترل صوتی برای تماسها و موسیقی بهره میگرفت. کمی بعد در همان سال، اپل آیفون ۴ و مایکروسافت ویندوزفون ۷ را روانه بازار کرد. کمی بعد RIM، شرکت مادر بلکبری، با مشکلات متعددی روبهرو شد و سازندگانی مانند سامسونگ و موتورولا و اچتیسی توانستند بهکمک محبوبیت گسترده اندروید، فروش چشمگیری را با محصولاتی مثل گلکسیاس و Evo 4G تجربه کنند. این گوشیهای هوشمند اگرچه در زمان خود بسیار هیجانانگیز بهشمار میآمدند، اما براساس استانداردهای کنونی، قابلیتهای بسیار محدودی به کاربران ارایه میدادند. گوشیهای هوشمند ما در سالهای اخیر دچار تکامل شدند و بسیار بیشتر از گذشته با سایر جنبههای فناوری زندگی روزمره درهم آمیختند. درواقع، اگر به پیشرفت چنین محصولاتی در یک سال اخیر نگاه کنید، شاید متوجه تغییر خاصی نشوید، اما درمقایسهبا ۱۰ سال قبل، حجم تغییرات بسیار وسیع و چشمگیر است. گزارش زومیت از دیجیتالترندز به این تغییرات گوشیهای هوشمند اشاره کرده است که گوشیهای ۱۰ سال پیش از آن بیبهره بودند.
پرداخت ازطریق گوشی هوشمند
اکنون در بسیاری از کشورهای پیشرفته و مراکز خرید به همراهداشتن کیفپول، کارت اعتباری یا پول نقد نیازی نیست و گوشیهای هوشمند میتوانند وظیفه پرداخت را انجام دهند. سرویسهای پرداخت همراه رشد بسیاری تجربه میکنند و نمونههایی مانند اپلپِی و گوگلپِی و سامسونگپِی سعی میکنند خرید محصولاتی مانند یک لیوان قهوه یا بلیت سینما یا نیازهای منزل را بدون تعامل انسانی فراهم کنند. البته خرید آنلاین ازطریق سرویسهایی مانند پیپال مدت طولانیتری همراه ما بوده است؛ اما افزایش میزان اعتماد کاربران برای خرید آنلاین ازطریق گوشیهای هوشمند در سالهای اخیر شیب مناسبی پیدا کرد. قابلیت پرداخت ازطریق گوشیهای هوشمند در فروشگاهها با سرعت کمی گسترش یافت؛ اما بهلطف فناوریهایی مانند امنیت ازطریق شاخصهای بیومتریک و توسعه NFC و چیپهای امنیتی روند پرداخت آسان و سریعتری را شاهد بودیم. اکنون بسیاری از افراد اعتماد و راحتی بیشتری در پرداخت بهوسیله گوشیهای هوشمند حس میکنند؛ پدیدهای که ۱۰ سال پیش بسیار کمرنگ بود.
ترجمه زبانهای مختلف
پروژههای مرتبط با مترجمهای همراه از ابتدای قرن جاری دچار محبوبیت بسیاری شدند؛ اما در ۱۰ سال اخیر، فقط ترجمه همزمان زبانهای مختلف به یکدیگر بهکمک گوشیهای هوشمند مقدور شد. گوگلترنسلیت اولینبار به عنوان اپلیکیشن اندرویدی در سال ۲۰۱۰ منتشر شد؛ اما نسخههای اولیه امکانات بسیار ابتدایی دراختیار کاربر قرار میدادند. بهتدریج پشتیبانی از زبانهای بیشتر به این سرویس افزوده شد و اکنون کاربران میتوانند از گوشی هوشمند خود برای ترجمه همزمان صوت و متن استفاده کنند. حتی امکان ترجمه ازطریق ثبت تصویر با دوربین نیز وجود دارد. کیفیت و سرعت ترجمه نیز پیشرفت چشمگیری کرده است و سرویسها و دستگاههای مختلفی مانند هدفونها میتوانند خدمات مترجم شخصی را ارایه کنند.
ثبت تصاویر با حالت بوکه
اگر ۱۰ سال پیش تصویری پرتره با فوکوس مناسب روی سوژه در مرکز و پسزمینه تار میخواستید، باید دست به دامن دوربینهای حرفهای میشدید. اکنون میتوانید تقریبا با تمامی گوشیهای هوشمند چنین تصویری را ازطریق حالت بوکه ایجاد کنید. ترکیب چندین لنز مختلف در دوربینها و فرایند پردازش تصویر هوشمندانهتر موجب پدید آمدن عصر جدیدی در تصویربرداری با گوشیهای هوشمند شد. قابلیتهای اخیر چنین محصولاتی فقط به پسزمینه تار محدود نمیشود و امکان بزرگنمایی اپتیکال و چندینبرابری و تصویرداری در شب و ویرایش تصاویر ثبتشده با جلوههای گوناگون نیز نوآوریهایی هستند که ۱۰ سال قبل شاهد آنها نبودیم. نبرد میان سازندگان مختلف برای بهترین دوربین در گوشیهای هوشمند نیز پدیدهای بوده که بیشترین نفع را برای خریداران این محصولات بههمراه داشته است.
ظهور تاکسیهای آنلاین
اوبر در سال ۲۰۱۱ به عنوان سرویس اجاره خودروهای لوکس در سانفرانسیسکو شروع به کار کرد؛ اما در زمان بسیار کمی به شرکت عظیمی تبدیل شد. راحتی درخواست تاکسی ازطریق گوشی هوشمند بدون نیاز به برقراری تماس تلفنی و مشاهده هزینه سفر قبل از ثبت درخواست و پرداخت ازطریق سرویسهای آنلاین، ازجمله مواردی بود که موجب گسترش محبوبیت اوبر و نمونههای مشابه شد. با استفاده از رانندگان مستقل، هزینه استفاده از چنین سرویسهایی بسیار کاهش یافت و هزینههای اوبر را نیز کاهش داد. این شرکت اکنون در سراسر جهان ۱۱۰ میلیون نفر کاربر دارد و رقبای محلی یا جهانی با قابلیتهای تقریبا یکسان نیز برای آن موجود است. صنعت تاکسیرانی سنتی سعی کرد با ارایه قابلیتهایی بتواند با چنین مواردی رقابت کند؛ اما در نهایت راحتی استفاده از اپلیکیشنها و ارایه قابلیتهایی مانند نقشه آنلاین، نشاندادن موقعیت راننده، سیستم امتیازدهی و پرداخت انعام موجب شد تاکسیهای سنتی به حاشیه رانده شوند. بااینحال، جنجالهای بسیاری درباره شرکتهایی مانند اوبر وجود دارد؛ اما از کسب سود بیشتر و افزایش محبوبیت آنها مانع نشده است.
قابلیت شارژ بیسیم
شاید بتوان روند توسعه شارژ بیسیم را به یک قرن قبل و فعالیتهای نیکولا تسلا مرتبط کرد؛ اما تا سال ۲۰۱۲ و عرضه فناوری Qi همراهبا محصولاتی مانند لومیا ۹۲۰ نوکیا و گلکسی اس ۳ سامسونگ، از عرضه عمومی چنین قابلیتی خبری نبود. در ابتدا، سرعت شارژ با شارژرهای بیسیم بسیار کند بود و باید گوشی خود را در نقطه خاصی برای عملکرد صحیح قرار میدادید. این فناوری بهتدریج رشد کرد و استانداردهای عمومی مرتبط با آن تدوین شدند و بیشتر شرکتها نیز آنها را قبول کردند. درنهایت، اپل در سال ۲۰۱۷ استاندارد Qi را برای شارژرهای بیسیم پذیرفت. اکنون کاربران میتوانند بهکمک شارژرهای بیسیم، گوشی خود را در مدت زمان لازم برای شارژ ازطریق کابل معمولی در ۱۰ سال قبل شارژ کنند. شاید مهمترین پیشرفت بعدی دراینزمینه، شارژ بیسیم با فاصله باشد؛ اما تا زمان عرضه چنین قابلیتی، تمرکز بیشتر شرکتها روی بهبود عملکرد نمونههای فعلی خواهد بود.
تشخیص فرمانهای صوتی پیچیده
در سالهای قبل، استفاده از فرمانهای صوتی پدیده بسیار عجیبی نبود؛ اما این فرمانها معمولا به درخواستهای بسیار ساده خلاصه میشدند. اکنون گوشیهای هوشمند میتوانند از پسِ تشخیص و اجرای فرمانهای صوتی پیچیده بربیایند و بهصورت طبیعیتر با کاربران تعامل داشته باشند. درکنار امور بسیار ساده مانند تنظیمکردن یادآور یا ساعت و ارسال پیام ازطریق پیامک یا ایمیل، اکنون میتوان بهکمک گفتوگو با دستیارهای صوتی کارهایی مثل انتقال وجه به سایر افراد را نیز انجام داد. دستیارهای صوتی مانند سیری و گوگلاسیستنت میتوانند نور فلش گوشی شما را روشن کنند یا با افراد دلخواه تماس بگیرند و در بسیاری از امور به کاربر کمک کنند. پیشرفتها درزمینه هوش مصنوعی توانسته است به بهبود قابلیتهای دستیارهای صوتی کمک شایانی کند.
کنترل خانههای هوشمند
فهرست قابلیتهای هوشمند خانهها که بهکمک گوشیها کنترلپذیر باشند، هر روز بیشتر میشود. اکنون میتوان با گوشیهای هوشمند چراغها را خاموش یا روشن کرد، رنگ نورپردازی و دمای خانه را تغییر داد، قفلها و درها را بازکرد، به حیوانات خانگی غدا داد، تلویزیون و موسیقی را در داخل خانه کنترل کرد. اگر از خانه هوشمند بهره میبرید، قطعات گوشی هوشمند شما به عنوان کلید تمام قابلیتها و مرکز کنترل خانه عمل میکند. در ۱۰ سال قبل، داشتن تمامی این قابلیتها فقط با چندین لمس ساده امکانپذیر بهنظر نمیرسید، اما اکنون میتوان بدون لمس و تنها با صحبتکردن نیز از آنها بهره برد.
رزرو خدمات
یکی از رویاپردازانهترین پیشرفتهای ۱۰ سال اخیر، امکان رزرو ازطریق دستیار صوتی گوگل است. تنها با گفتن مکان و زمان مدنظر به گوگلاسیستنت میتوانید درصورت امکان، میز یا صندلی رزرو کنید. حتی اگر مکان مدنظر قابلیت رزرو آنلاین را نداشته باشد، دستیار گوگل میتواند ازطریق تماس تلفنی عملیات رزرو را انجام دهد. از دیگر قابلیتهای آن میتوان به خرید بلیت سینما، ثبت نوبت برای پزشک، آرایشگاه و... اشاره کرد. البته متاسفانه قابلیت مذکور هنوز در تمامی نقاط دردسترس قرار نگرفته است.
تجربه بازیهای آنلاین و چندنفره
زمانی تجربه بازیهای آنلاین روی گوشیها مقدور نبود و بازیهای چندنفره نیز به اتصال بلوتوث نیاز داشتند که در بسیاری موارد ضعیف ظاهر میشدند. اکنون عناوین بازیهای تیراندازی اول شخص مانند Call of Duty دردسترس علاقهمندان قرار دارند که حضور آنها بهلطف افزایش قدرت پردازش گوشیهای هوشمند و بزرگترشدن صفحهنمایشها و سریعترشدن اتصال همراه مقدور شده است. کیفیت بازیهای موبایل درمقایسهبا گذشته مقایسهکردنی است و دستهبندیهای بسیار جدیدی به بازیهای موبایل اضافه شده که در گذشته تصور تجربه آنها با گوشیهای هوشمند کمی دشوار بود. حتی سرویسهای اختصاصی بازی مانند اپلآرکید نیز برای طرفداران بازیهای موبایل عرضه شده است که کاربران با پرداخت حق اشتراک میتوانند از عناوین پولی بهره ببرند. همچنین، افزایش استفاده از پرداختهای درونبرنامهای و گسترش تبلیغات داخل بازیها موجب تمرکز بیشتر توسعهدهندگان به عناوین موبایلی شده است.
تماشای محتوای 4K
اگرچه اچتیسی در سال ۲۰۱۰ گوشی هوشمند Evo 4G را عرضه کرد، این محصول بهطور واقعی از اتصال 4G بهره نمیبرد و تنها سرعت آن کمی بیشتر از اتصال 3G بود. گوشی مذکور روی کاغذ میتوانست به سرعت ۱۰ مگابیتبرثانیه برسد، اما در واقعیت، این مقدار از ۳ تا ۶ مگابیتبرثانیه فراتر نمیرفت. برای تماشای ویدیو با کیفیت HD به سرعتی بیشتر از ۵ مگابیتبرثانیه و برای کیفیت 4K نیز به سرعتی بیشتر از ۲۵ مگابیتبرثانیه نیاز است. اکنون میانگین سرعت اتصال همراه در ایالات متحده بیشتر از ۲۰ مگابیتبرثانیه است و بسیاری از کاربران میتوانند محتوای 4K را روی گوشیهای هوشمند خود تجربه کنند. افزایش سرعت موجب دانلود راحتتر فایلهای حجیم بازیها و بارگذاری سریعتر و برقراری تماسهای ویدیویی باکیفیتتر نیز شده است. البته تنها سرعت اتصال ازطریق سیمکارت افزایش نیافته است، بلکه استانداردهای کنونی وایفای در گوشیهای هوشمند نیز سرعت بیشتری دارند.