دوره بدون تحلیل سهم خریدن تمام شده است

۱۳۹۸/۱۰/۲۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۱۴۱۵

دورانی که هر سهمی می‌خریدیم، رشد می‌کرد گذشته و باید با دقت بیشتری اقدام به معامله شود.

به گزارش بورس‌نیوز، بازار دیروز به‌شدت مثبت بود و با جهش ۱۶ هزار و ۳۸۸ پله‌ای شاخص کل، رکورد جدیدی در بورس تهران ثبت شد. لمس کانال ۳۹۲ هزار واحدی به بسیاری از پیش‌بینی‌های ماه‌های قبل برای ورود شاخص کل به محدوده ۴۰۰ هزار واحدی تا پایان سال جاری، رنگ واقعیت بخشید.اما نکته اینجا بود که روز گذشته تقریبا تمامی بازار صف خرید بودند و هر که روز گذشته موفق به خرید شد، حس کیمیاگر خوش شانسی را دارد که مسی را قرار است طلا کند؛ حال آنکه تا چند روز پیش همین سهم‌ها از نظر عده‌ای از سهامداران، کاغذ پاره‌هایی بود که باید با شتاب می‌فروختند!

محمد گرجی آرا کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت بازار سرمایه بیان کرد: سبز شدن تمامی نمادهای بازار، نشان از غلبه فضای هیجانی در بازار بوده و یکی از دلایل ایجاد این شرایط، عقب ماندن بازار سرمایه نسبت به بازارهای ارز و طلا و مسکن و سایر کالاها است. متوسط «پی بر ای» بازار سرمایه در هفته گذشته، برای سهم‌های بزرگ حدود ۵.۲ و برای سهم‌های کوچک حدود ۶.۵ بود. نسبت «پی بر ای» متوسط بازار در حال افزایش است. سقف تاریخی «پی بر ای» متوسط بازار حدود ۸ تا ۸.۵ بوده و به نظر می‌رسد با تارگت ۴۰۰ هزار واحدی شاخص کل، بخشی از انتظارات در قیمت سهم‌ها تخلیه شده و از اینجا به بعد باید منتظر عملکرد شرکت‌ها باشیم. وی افزود: بازار سرمایه به مرحله‌ای رسیده که باید کم کم آماده اصلاح قیمت سهم‌ها باشیم. باید دید وضعیت فروش شرکت‌ها به چه صورت است و آیا فروش‌ها جبران رشد این مدت بازار را می‌کنند یا اینکه بازار سرمایه علاوه بر اصلاح قیمتی، اصلاح زمانی هم در پیش خواهد داشت.

گرجی آرا ضمن تاکید بر مثبت شدن تمامی سهم‌ها تحت تاثیر رفتارهای هیجانی، تصریح کرد: بعضی سهامداران خرد که هفته گذشته، فروشنده بودند روز گذشته در صف‌های خرید بودند تا فروش هیجانی خود را جبران کنند. اما به هر حال، باید آماده اصلاح قیمت‌ها باشیم.وی اضافه کرد: ضمن اینکه افزایش نسبت «پی بر ای» متوسط بازار به معنای رشد قیمت تمام سهم‌های بازار نیست. در ۶ ماه پیش رو، رشد بازار از محل سهم‌های بنیادی بازار خواهد بود که از رشد بازار سرمایه هم تا حدی، جا مانده‌اند. در این مرحله از رشد بازار، سرمایه‌گذاران باید محتاطانه‌تر عمل کنند. دورانی که هر سهمی می‌خریدیم، رشد می‌کرد گذشته و باید با دقت بیشتری اقدام به معامله شود.

این کارشناس بازار سرمایه در توصیه به سهامداران خرد و حقیقی گفت: ورود حجم سنگین سرمایه توسط سهامداران خرد و کم تجربه اصلا توصیه نمی‌شود. مخصوصا اگر پولی که این افراد وارد بازار کرده‌اند، تقاضای مصرفی داشته باشد و در حقیقت سرمایه مازاد خانوار نباشد. همچنین بهتر است سهامداران خرد از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری اقدام به سرمایه‌گذاری کنند؛ چرا که در ۶ ماه آینده اهمیت تحلیل بیش از قبل بوده و بازار سرمایه هم به شرایطی رسیده که مستعد حباب است. علاوه بر این سرمایه‌گذاران در بورس تهران باید افق سرمایه‌گذاری بلندمدت داشته باشند، چرا که در روندهای اصلاحی بازار ممکن است متحمل زیان شوند. از ریسک‌های بازار سرمایه از جمله ریسک‌های سیستماتیک (مشابه اتفاق هفته گذشته) هم نباید غافل شوند.