عفونت‌های بیمارستانی؛ مهم‌ترین عامل مرگ بیماران

۱۳۹۸/۱۰/۲۵ - ۰۰:۰۱:۵۴
کد خبر: ۱۶۱۵۳۶

معاون درمان وزارت بهداشت یکی از مهم‌ترین دلایل مرگ و میر در برخی بیمارستان‌های کشور را عفونت بیمارستانی و ماندگاری طولانی بیمار در بیمارستان دانست و در عین حال گفت: البته با این حال میزان عفونت بیمارستانی در بیمارستان‌های کشور حدود یک درصد است و با آمارهای دنیا فاصله بسیاری دارد.  قاسم جان بابایی در سومین کنگره تخصصی کنترل عفونت و استریلیزاسیون و مواد و تجهیزات پزشکی با بیان اینکه گام‌های مثبتی برای کنترل عفونت بیمارستانی برداشته شده است، گفت: اما همچنان عقب ماندگی‌هایی در کنترل ایمنی بیمار داریم که مرتبط با مصرف آنتی‌بیوتیک و ایجاد عفونت‌های بیمارستانی است و بخشی از این مساله به مصرف آنتی‌بیوتیک در خارج بیمارستان بازمی‌گردد. جان بابایی گفت: ما هنور به شرایط ایده‌ال در کنترل عفونت بیمارستانی و کاهش مرگ و میر ناشی از آن نرسیده‌ایم و یکی از اساسی‌ترین مشکلات ما آمارهای ما در کنترل عفونت‌ها بوده و واقعیت این است که آمارهای عفونت بیمارستانی ما صحیح نیستند؛ چرا که داده‌سازی‌های ما صحت ندارد. معاون درمان وزارت بهداشت بیان کرد: بر اساس منابع بین‌المللی در برخی کشورها در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستانی مثل ICU تا ۳۰ درصد عفونت بیمارستانی گزارش می‌شود و آمارهای ما نسبت به مراجع بین‌المللی بسیار پایین‌تر است و وقتی این آمارها را با میزان مرگ و میر در بیمارستان‌های کشور و مدت بستری در بخش‌های مختلف مقایسه می‌کنیم، در می‌یابیم که این آمارها صحیح نیست و مشکل مربوط به دیتاسازی ماست.

جان‌بابایی گفت: یکی از مهم‌ترین دلایل مرگ و میر در برخی بیمارستان‌های کشور، عفونت بیمارستانی است که با بررسی سابقه بیمار در بیمارستان درمی‌یابیم یکی از دلایل آن ماندگاری طولانی بیمار در بیمارستان است و باید زیرساخت‌های لازم برای کشت میکروبی در بیمارستان‌ها ایجاد شود. اینکه می‌گوییم میزان عفونت بیمارستانی در بیمارستان‌های کشور حدود یک درصد است، شوخی بیش نیست؛ چرا که با آمارهای دنیا فاصله بسیاری دارد. وی در ادامه درباره مدیریت مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها و کنترل عفونت بیمارستانی اظهار کرد: ساخت و توسعه مراکز LTC و گسترش خدمات مراقبت در منزل علاوه بر اینکه قسمت زیادی از هزینه‌ها را کاهش می‌دهد عفونت‌های بیمارستانی و مقاومت میکروبی هم کنترل خواهد شد.

جان‌بابایی گفت: با بررسی بیماران مزمن مانند بیماران سکته مغزی پس از اجرای طرح ۷۲۴ دریافتیم که بیشترین زمانی که بیمار از بستری در بیمارستان سود می‌برد همان ۷۲ ساعت اول است و باید پس از این مدت در خارج بیمارستان روند درمانی بیمار ادامه یابد. جان‌بابایی بیان کرد: از آنجایی که خدمات مراقبت در منزل پوشش بیمه‌ای ندارد، هزینه هنگفتی روی دست بیمار و خانواده‌اش می‌گذارد و امیدواریم که این خدمات تحت پوشش بیمه قرار گیرد؛ چرا که پوشش بیمه‌ای خدمات مراقبت در منزل به نفع بیمه‌هاست. وی به تغییر بیماری‌ها در کشور اشاره کرد و گفت: اکنون به سمت افزایش بروز بیماری‌های مزمن و غیر واگیر پیش می‌رویم و به همین دلیل ساختارمان را باید متناسب با این بیماری‌ها اصلاح کنیم؛ چرا که مبتلایان به بیماری‌های مزمن مانند بیماران سرطانی و خاص به دلیل ضعف سیستم ایمنی بدن بیشتر در معرض ابتلا به عفونت‌های بیمارستانی قرار می‌گیرند، از طرفی برخی داروهای مصرفی در این بیماران مانند کورتون‌ها در ضعف سیستم ایمنی و افزایش ابتلا به عفونت بیمارستانی نقش دارند.

جان‌بابایی در ادامه، گفت: خوشبختانه دستورالعمل‌های لازم درباره مصرف آنتی‌بیوتیک ابلاغ شده است و در صورتی که دستورالعمل‌ها به درستی عمل شوند، عفونت‌های بیمارستانی و مرگ و میر ناشی از آن کاهش پیدا می‌کند. وی  اظهار کرد: متاسفانه در این حوزه توسعه خوبی نداشتیم، برخی بیمارستان‌ها از خدمات نوین استرالیزاسیون استفاده می‌کنند اما در بسیاری از بیمارستان‌ها استرالیزاسیون به درستی انجام نمی‌شود و اولویت ما در وزارت بهداشت این است که با ایجاد زیر ساخت درست از ظرفیت شرکت‌های بزرگ برای استرالیزاسیون بیمارستانی استفاده کنیم و اقداماتی شروع شده است و امیدواریم با کمک معاونت توسعه شرایط سرمایه‌گذاری برای این شرکت‌ها ایجاد شود. ایجاد این شرکت‌ها از نظر اقتصادی مقرون به‌صرفه است و عفونت‌های بیمارستانی را کاهش می‌دهد.