در انرژی اتمی هیچ محدودیتی نداریم
امروز غنیسازی روزانه ما بیش از دوران قبل از برجام است
گروه ایران|
«ارتباط متقابل اقتصاد و معیشت با امنیت و دیپلماسی»موضوعی است که رییسجمهوری در جریان نشست پنجاه و نهمین اجلاس سالانه مجمع عمومی بانک مرکزی با بررسی محتوایی آن تلاش کرد تا تصویری از چشمانداز آینده اقتصاد و دیپلماسی کشورمان ارایه کند. موضوع سرنوشتسازی که از منظر رییسجمهوری چنانچه درک درستی از آن در بخشهای مختلف ایجاد شود میتواند دریچههای تازهای به سمت توسعه و پیشرفت به سمت کشورمان بگشاید و بخش قابل توجهی از مشکلات را حل کند. روحانی همچنین با اشاره به تواناییهای ایران در دانش هستهای اعلام کرد که میزان غنیسازی ایران امروز ار دوران قبل از برجام بیشتر شده و ایران هیچ محدودیتی را بر سر فعالیتهای هستهای خود احساس نمیکند. رییسجمهور امید مردم به آینده را رمز موفقیت در امور دانست و با بیان اینکه محور تلاش پیوسته تقویت ثبات و امنیت و امید به آینده بوده است، تاکید کرد: اقتصاد با امنیت و سیاست خارجی ممزوج است و جداشدنی نیست و دولت در همه این عرصهها در مسیر رفاه مردم و کشور میکوشد. روحانی که در پنجاه و نهمین نشست مجمع عمومی بانک مرکزی و در جمع مدیران بانکی کشور سخن میگفت با اشاره به اینکه در جهان سیاست ما باید کار و تلاش کنیم و روزی نبوده که در دولت به فکر سیاست خارجی نباشم، اظهارداشت: به عنوان مسوول شورای عالی امنیت ملی، روزانه از امنیت و جلوگیری از برخورد نظامی مراقبت میکنم؛ اگر مراقبت روزانه انجام نگیرد، فاصله بین جنگ و صلح فقط یک گلوله است. رییسجمهور با بیان اینکه یک فرمانده نظامی جمهوری اسلامی ایران به دست امریکاییها ترور میشود و ببینید اثر این شهادت در کل منطقه و جهان چه مقدار است؟، گفت: این شهادت حتی در قیمت ارزها، نفت، بورس و همه بازارهای ملی و دنیا اثر گذاشت و از لحاظ روانی، فکری و سیاسی کل منطقه را تحت تأثیر قرار داد. روحانی با بیان اینکه این نکته بسیار مهمی است که امریکا را ناچار کردیم از تهدیدات خود عقبنشینی کند، افزود: رییسجمهور امریکا اعلام کرده بود که اگر ایران به ترور سردار سلیمانی پاسخ دهد، ۵۲ نقطه مهم از جمله مراکز فرهنگی و تاریخی ایران را هدف قرار داده و منهدم میکند، اما وقتی جمهوری اسلامی ایران به این پایگاه نظامی حمله میکند، لحن و برنامه وی تغییر کرده و صریحاً و رسماً عقبنشینی مینماید. رییسجمهور با اشاره به حادثه دردناک سقوط هواپیمای مسافربری اوکراینی که ۱۷۶ نفر عزیز و کبوتران علم و دانش و تحقیق بالهایشان در آسمان میسوزد و به زمین فرود میآیند، ادامه داد: یک ملت داغدار شد و یک نفر در کشور نبود که اظهار همدردی نکند و در همین ارتباط باید گامهای بعد از این اشتباه بزرگ برداشته شود.
تبعات خروج امریکا از برجام
روحانی با اشاره به آغاز اقدامات امریکاییها علیه جمهوری اسلامی ایران از اردیبهشت ۹۷ و اعلام خروج از برجام و وضع توطئهها و اجرایی کردن توطئهها و تحریمها از ۱۳ آبان سال گذشته، افزود: آیا تا امروز ملت ما قویتر و مستحکمتر در برابر این توطئه شده یا ضعیفتر؟ رییسجمهور با بیان اینکه رییسجمهور قبلی فرانسه در جلسه خصوصی و حتی در سفر به پاریس در حضور خبرنگاران اعلام کرد که ما ۶ کشور قاطعانه برای حمله نظامی به ایران تصمیم گرفته و مصمم به انجام آن در سال ۲۰۱۳ بودیم، تأکید کرد: رییسجمهور فرانسه گفت که بعد از انتخابات سال ۲۰۱۳ شرایط دولت در ایران ما را دچار تردید کرد و از تصمیم خود منصرف شدیم و هیچ فردی در دنیا این گفتهها را تکذیب نکرد. رییسجمهور افزود: این به دلیل حضور مردم در انتخابات بود و در این راستا در کنار نظام و دولت قرار گرفتند. روحانی با بیان اینکه از آغاز دولت یازدهم در افکار عمومی جامعه و همچنین انتظارات تورمی بهطور کامل شاهد تغییراتی در کشور بودیم، گفت: در گزارش ۱۰۰ روزه اعلام کردم که تورم تک رقمی خواهد شد و در جلسهای مسوولان اقتصادی و اقتصاددانان به این گفته ایراد گرفتند و اقتصاددانان باور نمیکردند این مهم امکانپذیر باشد. اما دولت قبل از موعد و در اواسط دولت یازدهم و نه پایان دولت، تورم را تک رقمی کرد. روحانی با بیان اینکه اقتصاد با امنیت و سیاست خارجی در آمیخته است، ادامه داد: شاید کسی تنها درونگرا و به اقتصاد در داخل کشور فکر کند و معتقد است که اگر تمام روابط خارجی تخریب شود، مردم احساس کنند که شرایط سختتر میشود، تحریمهای بینالمللی به کشور فشار میآورد و در فروش نفت مشکل داریم، اما در عین حال، اقتصاد کشور مشکلی ندارد که من اینگونه بلد نیستم.
رییسجمهور با تأکید بر اینکه در دنیای امروز همه دنیا بههم متصل است و اقتصاد به سیاست، فرهنگ و امنیت مرتبط است، افزود: در شرایط جنگ و صلح شرایط اقتصادی متفاوت است و تلاش دولت این بوده که ثبات و امید به آینده را در کشور ایجاد کند و جلوی برخورد نظامی و جنگ گرفته شود و این کار را به عنوان مسوول شورای عالی امنیت ملی روزانه انجام دادم و مراقبت کردم. رییسجمهور با بیان اینکه در قانون اساسی اختیارات، توزیع شده است، گفت: دولت، مجلس، رهبری و بخشهای مختلف هر کدام در چارچوب قانون اساسی، اختیاراتی دارند که باید در چارچوب همین قانون به اختیارات خود عمل کنند و البته پیچیدگیهایی وجود دارد که باید مد نظر قرار دهیم.
وی افزود: ما گفتیم میتوانیم با تدبیر مشکلات خود را با آژانس حل کنیم در مقابل عدهای میگفتند اینها سادهلوح هستند، اما ما میگفتیم که آنها با پیچ و خمها آشنا نیستند و وارد عمل شدیم و ثابت کردیم که میتوان مشکلات را حل کرد و این کار را کردیم. به عنوان نمونه موضوع پیامدی را حل کردیم در حالی که همه میگفتند، حل آن مدتها طول خواهد کشید، اما این پرونده را بستیم. روحانی با بیان اینکه کارکردن با دنیا سخت است، گفت: عدهای میگفتند، طرف مقابل قابل اعتماد نیست، اتفاقاً وقتی قابل اعتماد نباشند کار سخت است.راحتترین راه این بود که کار را رها کنیم در این حال همه تعریف میکردند و میگفتند این آدم به دنیا پشت کرد، اما آیا با این کار، کار مردم حل و یا گرهای از مشکلات مردم باز میشد؟
صبر استراتژیک ایران
روحانی در ادامه به خروج یکجانبه امریکا از برجام اشاره کرد و گفت: برخی به ما گفتند بعد از خروج ترامپ از برجام شما هم خارج شوید اما اگر خارج میشدیم، پرونده ما به سازمان ملل میرفت و تحریم بینالمللی میشدیم و در این صورت کار برای ترامپ راحت میشد. اما ما این کار را نکردیم، در برجام ماندیم و از بقیه طرفین مطالبه کردیم و خواستیم که به تعهدات خود عمل کنند. این کار درستی بود که انجام دادیم و موجب شد همه حتی دوستان ترامپ به خاطر خروج از برجام او را محکوم کنند.
روحانی ادامه داد: سال ۹۷ جلسه شورای امنیت سازمان ملل با حضور خود ترامپ برگزار شد، اما در این جلسه همه حاضران علیه ترامپ صحبت کردند و حتی اروپاییها هم از اقدامات ترامپ حمایت نکردند و این یک موفقیت بزرگ سیاسی بود. حالا بعضیها خیلی دلشان نمیخواهد کار خوب ما را تعریف و تبیین کنند اما اگر فرد دیگری بود، ۴۰ روز جشن میگرفتند و میگفتند که کار بسیار مهم و بزرگی انجام شده است. دولت ما مظلوم است و ما فقط میتوانیم در چنین جلساتی بگوییم و توضیح دهیم که چه کارهایی انجام دادهایم. دولت ترامپ جلسهای هم در ورشو با هدف جلب حمایت و تحت فشار قرار دادن ایران برگزار کرد که با تلاش ما و وزارت خارجه در این جلسه هم به نتیجه نرسید. روحانی با بیان اینکه امروز در انرژی اتمی هیچ محدودیتی نداریم و از نظر وضعیت هستهای وضعمان بهتر از قبل برجام است، گفت: امروز غنیسازی بیشتر از آن موقع انجام میشود و ما دست روی دست نگذاشتیم. شرایط ساده نیست اما متوجه هستیم که دنیای سیاست، امنیت و اقتصاد باهم ارتباط تنگاتنگ دارند. رییسجمهور در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: در اقتصاد نیز ما در دولت راهی را شروع کردیم و گفتیم که باید ابتدا تورم را کاهش دهیم. البته برخی از اقتصاددانها و کارشناسان مخالفت میکردند و معتقد بودند که با این روند تورم نمیتوان رکود را از بین برد. ما در دولت تلاش کردیم تا ابتدا تورم را کاهش دهیم و در سال ۹۲ کاهش تورم را شروع کردیم. سال ۹۳ شاهد رشد تورم بودیم و مسیر از منفی به سمت مثبت حرکت کرد.
شرایط سخت اقتصادی
روحانی با اشاره به تحریمها و شرایط سخت امروز کشور، گفت: امروز شدیدترین فشار و تحریمهای دشمنان را شاهدیم و اگر تلاش تولیدگران، کشاورزان و کمک و همکاری بانکها نبود، نمیتوانستیم از این شرایط سخت عبور کنیم. دنیا هم باور نمیکرد که بتوانیم این شرایط سخت را پشت سر بگذاریم. وی افزود: امروز با تلاشهای انجام شده بهطور متوسط سالانه ۵۰۰ هزار اشتغال خالص ایجاد شده و این کار بزرگی است که بهرغم همه سختیها انجام شده در حالی که قبل از دولت ما اشتغال خالص در سال ۱۰ تا ۱۲ هزار شغل بوده است.
روحانی با بیان اینکه به عنوان شاهد و کسی که از اول انقلاب تاکنون در مسوولیتهای مختلف حضور داشته شهادت میدهم که سالهای ۹۷ و ۹۸ سختترین شرایط اقتصادی بر کشور حاکم بوده است، گفت: در این ۲ سال قیمت ارز با نوسان شدید مواجه بود و از ۱۰ هزار تومان، حتی تا ۱۹ هزار تومان افزایش یافت اما خودمان را نباختیم و برنامهریزی کردیم و رشد قیمت را مهار کردیم. امسال هم تکانههای شدیدی داشتیم، اما قیمت ارز نوسان زیادی نداشت. هر چند که قیمت ارز در نقطه مطلوب ما نیست و باید پایینتر از این باشد، اما باید شرایط را در نظر بگیریم. رییسجمهور افزود: در بحث تورم نیز سال ۹۷ و اوایل ۹۸ شرایط سخت بود، اما از اردیبهشت امسال شاهد روند کاهشی بودیم که انشاءالله این روند همچنان ادامه خواهد داشت.
روحانی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه در شرایط امروز یکسری اقدامات را باید سریع انجام دهیم، گفت: اقدام اول این است که سرمایههای منجمد را فعال کنیم. در این راه بانکها، دولت و خصولتیها سرمایه بزرگی هستند. بانکها علاوه بر کار سختی که انجام میدهند بنگاهداری هم میکنند که باید از آن خلاص شوند. البته در این چند سال که این موضوع را تأکید کردیم، این کار هنوز انجام نشده است. به بانکها گفتهایم که اموال خود را بفروشند و از بنگاهداری دست بردارند. نمیدانیم که چرا انجام نمیشود و مشکل کجاست؟ این اموال چسبناک است و جدا نمیشود و یا از این کار میترسند. در صورتی که اگر این کار انجام شود و واگذاریها صورت گیرد تحول بزرگی در اقتصاد روی خواهد داد و حرکت خوبی انجام میشود و با کمک به بخش تولید از طریق سرمایه در گردش کشور در مسیر رونق قرار خواهد گرفت. رییسجمهور اقدام مهم دوم را واگذاری همه طرحهای نیمه تمام، به مردم عنوان کرد و گفت: تمام طرحهای نیمه تمام که دولت قادر به تکمیل آن نیست، باید برای تکمیل به مردم واگذار شود تا مشکلات آن حل شود.