بازده بورس فراتر از بازده ارز
به گفته یک کارشناس، بورس تهران از ابتدای سال 1397 تاکنون از 4 برابر فراتر رفته است. بدینترتیب بازده بورس تهران در این دوره از بازده دلار فراتر رفته است.
به گزارش فارس، سید فرهنگ حسینی کارشناس بازار سرمایه در مورد بازدهی سرمایهگذاری در بورس تهران، افزود: بازده بورس تهران از ابتدای سال 1397 تاکنون از 4 برابر فراتر رفته است. بدینترتیب بازده بورس تهران در این دوره از بازده دلار فراتر رفته است.
وی گفت: در حقیقت بخش واقعی و ویترین اقتصاد کشور توانسته با وقفهای کوتاه، ارزش سرمایه سرمایهگذاران خود را در نوسانات ارزی حفظ نماید و حتی بازده بیشتری عاید سازد. کارشناس بازار سرمایه گفت: از جمله اصلیترین دلایل رشد بورس، افزایش قیمت دلار بوده است. همچنین رشد 13درصد هفته گذشته نیز به دلیل جبران کاهش هیجانی هفته پیش از آن تحت تاثیر مسائل سیاسی بوده است. با این حال، شاخص کل بورس در سطح معقولی قرار دارد.
این کارشناس اقتصادی در مورد بررسی ارزش دلار بر شرکتهای بزرگ صنعتی، معدنی، پتروشیمی و پالایشی گفت: بیش از دو سوم این شرکتها به ارزش دلاری سال 1392 خود نیز نرسیدهاند. لذا در مورد شرکتهای بزرگ و سودآور وضعیت عادی و منطقی است. با این حال، در برخی از نمادهای کوچک و متوسط بورس و فرابورس و همچنین بسیاری از نمادهای بازار پایه موضوع فراتر بودن از ارزش ذاتی وجود دارد.
وی گفت: از سوی دیگر، کاهش نرخ بهره براساس سیاستهای بانک مرکزی و راهاندازی بازار باز سبب کاهش جذابیت بازار پول و بازار بدهی به عنوان بازار موازی سرمایه شده، لذا سرمایهها از آن بازارها در حال حرکت به بازار بورس است.
حسینی در مورد سطح نسبت پی بهای (قیمت سهام به بازدهی) اینگونه عنوان کرد که این رقم به عنوان شاخصی از وضعیت حبابی در وضعیت میانه است. بدین معنا که هر چند بالا نیست و اما چندان ارزان نیز نیست. به عبارت دیگر، بخشی از رشد بازار به دلیل افزایش سودآوری و بخشی دیگر به دلیل افزایش پولی که سهامداران به ازای هر واحد سود حاضر به پرداخت هستند، ناشی شده است.
وی این رشد را ناشی از کاهش نرخ بهره و خوشبینی فعالان دانست و گفت: هر چند کاهش نرخ بهره واقعا رخ داده است، اما افراط در خوشبینی میتواند به حباب منجر شود. حسینی افزود: از سوی دیگر، قیمتهای جهانی تقویت شدهاند. به عبارت دیگر، علاوه بر افزایش قیمت ارز در ایران، قیمتهای جهانی عمده محصولات مانند نفت و مشتقات آن و محصولات معدنی و فلزی رشد کرده است و طی هفته گذشته تحت تاثیر توافقات تجاری، رشد بیشتری نیز داشتهاند. این کارشناس گفت: در سوی دیگر شرکتهای دارایی محور، هیات دولت آیین نامه تجدید ارزیابی را تصویب نموده و بدینترتیب معافیت مالیاتی تجدید ارزیابی برای همه شرکتها اعم از شرکتهای با زیان انباشته مشمول ماده 141 قانون تجارت و سودده فراهم شده است که میتواند فرصت خوبی برای اصلاح ساختار مالی و بهروز نمودن داراییهای شرکتها باشد.
وی در مورد فعالان حقیقی بورس گفت: سرمایهگذاران خرد بایستی توجه داشته باشند، بورس بیش از 315 درصد از ابتدای سال 1397 رشد کرده و امکان تکرار چنین رشدی در صورت ثبات عوامل اقتصادی طی سالهای پیشرو دشوار است. با این حال، سرمایهگذاری در شرکتهای بزرگ و سودآور همچنان جذاب است.
حسینی این را هم گفت که البته سرمایهگذاران خرد بایستی به چند نکته ساده توجه داشته باشند. بایستی آموزشهای لازم و کافی در مورد بازار سرمایه را دیده باشند، توانایی تجزیه و تحلیل اطلاعات بازار، اطلاعات مالی شرکتها و صنایع را داشته باشند و نسبت به ساختارهای بازار تسلط کافی داشته باشند. همچنین در هر شرایطی پیشنهاد میشود که پرتفوی متنوع از شرکتهای مختلف از صنایع متفاوت و دارای مزیت اقتصادی داشته باشند. سرمایه زندگی و کسب و کار خود را وارد بازار سرمایه نکنند و با پس اندازهای خود در بورس سرمایهگذاری کنند.