بررسی طرح تولید محصولات کشاورزی گواهی‌شده

۱۳۹۸/۱۰/۳۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۱۸۶۴

نمایندگان بخش خصوصی در نشست دهم کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی استان تهران، بررسی مساله باقی‌مانده سموم و آفت‌کش‌ها در محصولات کشاورزی را ادامه دادند و روی پیشنهاد دفتر محیط زیست و سلامت وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر ارایه محصولات گواهی‌شده، تاکید کردند که این کار بهتر است توسط بخش خصوصی انجام شود.

هیات رییسه کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران تصمیم گرفته‌ است تا وضعیت سموم باقی‌مانده در محصولات کشاورزی و غذایی را یک بار برای همیشه تعیین تکلیف کرده و بخش‌ خصوصی در حوزه کشاورزی را نیز در این رابطه به تکاپوی بیشتر درآورد، از همین روی، برای سومین نشست متوالی خود، موضوع باقی‌مانده سموم در محصولات کشاورزی را در دستورکار نشست این کمیسیون قرار داد تا با دعوت از مدیرانی از وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین سازمان میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران راهکارهایی برای رفع این معضل به دست آورند.

در این نشست سعید سعادت، مدیرکل دفتر محیط‌زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی از برنامه‌های این وزارتخانه برای تولید محصولات کشاورزی گواهی‌شده خبر داد و طی توضیحاتی درباره این طرح، از بخش ‌خصوصی و اتاق بازرگانی خواست تا در فرآیند تولید محصولات گواهی‌شده مشارکت کند.

به گفته وی، طرح تولید محصولات کشاورزی گواهی‌شده، دولتی نیست و پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی این است که این طرح از طریق هولدینگ بخش‌ خصوصی به اجرا درآید. سعادت افزود: محصول گواهی شده به محصولی گفته می‌شود که با رعایت اصول مناسب کشت، فاقد باقی‌مانده آفت‌کش‌ها بوده و مقدار آلاینده‌ها و نیترات در آنها مطابق یا کمتر از حد مجاز در استانداردهای مربوط باشد و سلامت آن توسط نهاد نظارتی معتبر گواهی و قابل ردیابی باشد.

وی سپس به دستورالعمل سازمان ملی استاندارد در ارتباط با حد مجاز آلاینده‌ها در محصولات کشاورزی اشاره کرد که به گفته وی دارای برخی ایرادات و ابهاماتی بود که قابلیت اجرایی نداشت، از این رو طی توافقی میان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان ملی استاندارد، اصلاح این دستورالعمل در دستورکار قرار گرفت و سرانجام، نسخه نهایی این دستورالعمل طی اسفندماه سال گذشته از سوی وزیر جهاد کشاورزی ابلاغ شد.

مدیرکل دفتر محیط‌زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی، برخی از اهداف طرح تولید محصولات گواهی‌شده را به حداقل رساندن آلودگی‌های فیزیکی و شیمیایی و میکروبی محصولات و همچنین، امکان ردیابی محصولات از تولید تا مصرف عنوان کرد و در عین حال، اذعان کرد که محصولات گواهی‌شده کد رهگیری و شناسه دریافت کرده و قابل ردیابی هستند.

سعادت سپس با بیان اینکه این دستورالعمل اجباری نیست، افزود: برای ترغیب و تشویق کشاورزان به دریافت این گواهی، بوروکراسی‌های اداری مربوط به آن حذف شده و تسهیلاتی نیز درنظر گرفته شده است.

وی همچنین خبر داد که از اردیبهشت ماه امسال، سامانه صدور پروانه نشان حد مجاز آلاینده‌ها در محصولات کشاورزی، رونمایی و آغاز به کار کرده است. به گفته وی، روی این سامانه کشاورزان این امکان را دارند که مدیران کنترل کیفیت را خود انتخاب کنند. سعادت افزود: در حال حاضر حدود 100 پروانه برای متقاضیان روی این سامانه صادر شده و در حدود 250 درخواست نیز وارد این سامانه شده است.

  عرضه محصولات ارگانیک

 نیاز به ارایه گواهی فرآیند دارد

همچنین علی عفتی، معاون بهره‌برداری و بهداشت سازمان میادین شهرداری تهران نیز طی سخنانی، با بیان اینکه تاکنون 11 دوره نمایشگاه محصولات ارگانیک در تهران برگزار شده ‌است، گفت: در میادین میوه و تره‌بار تهران در حدود 40 غرفه را به محصولات گواهی‌شده و ارگانیک تخصیص دادیم در حالی که پس از یک سال فعالیت این غرفه‌ها، به دلیل تجربه تلخی که به دست آمد مجبور به جمع‌آوری این اماکن شدیم. وی دلیل جمع‌آوری غرفه‌های محصولات گواهی‌شده را عدم ارایه گواهی فرآیند این محصولات از سوی صاحبان این غرفه‌ها اعلام کرد و افزود: در تولید و عرضه محصولات ارگانیک و گواهی‌شده، اخلاق یکی از حلقه‌های مفقوده است.

 

  تشکل‌های کشاورزی ورود پیدا کنند

پس از ارایه توضیحاتی در ارتباط با محصولات گواهی شده و فرآیندهای آن، احمدرضا فرشچیان، رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی تبدیلی اتاق تهران، به حضور تشکل‌های بزرگ صنایع غذایی و کشاورزی در اتاق تهران اشاره کرد و با بیان اینکه تشکیل هولدینگ برای اجرای طرح محصولات گواهی‌شده، زمان‌بر خواهد بود، پیشنهاد کرد تا این طرح از سوی تشکل‌های بخش ‌خصوصی مورد ارزیابی و اجرا قرار گیرد.

علی تقوی‌فر، نایب‌رییس این کمیسیون نیز با بیان اینکه این طرح به دست دولت، قابل اجرا نیست و ناکامی‌هایی را به همراه خواهد داشت، اظهار کرد که انتظار این است برای چنین طرحی از بخش خصوصی دعوت شود تا به اجرای آن بپردازد.