فقر اطلاعات فعالان اقتصادی، همکاری ایران و زیمبابوه را محدود کرده است
برگزار نشدن کمیسیون مشترک ایران و زیمبابوه از سال 2015 تا به امروز و سطح پایین تعاملات تجاری بین دو کشور بهرغم وجود ظرفیتهای بالا برای همکاریهای دوجانبه، مهمترین موضوعاتی بودند که در دیدار سفیر زیمبابوه در تهران با رییس اتاق ایران مطرح شد.
سفیر زیمبابوه در تهران در ملاقات با رییس اتاق ایران ضمن نگاهی به محدودیتهای ناشی از تحریمهایی که سالها بدون هیچ دلیل مشخصی بر این کشور اعمال شده به ذخایر معدنی، گاز و زمینهای مساعد این کشور برای کشاورزی اشاره و خواستار همکاری با ایران در این حوزهها شد.
در ابتدای این نشست، غلامحسین شافعی، رییس اتاق ایران با توجه به اطلاعات موجود، آماده بودن زیرساختهای عمرانی در کشور زیمبابوه را مبنای خوبی برای تکمیل روند توسعه در این کشور عنوان کرد و گفت: کشورهای آفریقایی و به ویژه زیمبابوه همواره فشارهای ناشی از تحریم را تحمل کردهاند و این موضوع اثر زیادی روی فعالیتهای توسعهای آنها داشته است. نارواییهای اعمال شده علیه این کشورها یک حقیقت بوده که این درد مشترکی بین ایران و زیمبابوه است.
وی به برقراری تعامل سازنده این کشور با جامعه جهانی نیز اشاره و تصریح کرد: این تعاملات میتواند مبنای خوبی برای فعالیتهای اقتصادی زیمبابوه باشد. هرچند در حال حاضر مناسبات اقتصادی دو کشور در سطح پایینی قرار دارد و از سال 2015 تاکنون هنوز نشست کمیسیون مشترک بین دو کشور برگزار نشده است. باید هر چه سریعتر این نشست را برگزار کنیم چراکه میتواند روی برقراری همکاریهای اقتصادی اثر مثبت داشته باشد.
رییس پارلمان بخش خصوصی زمینههای همکاری بین دو کشور را متنوع خواند و ادامه داد: ایران و زیمبابوه میتوانند در بخشهای کشاورزی، معدن، انرژی، مشتقات نفتی، خدمات فنی مهندسی و ماشینآلات کشاورزی با یکدیگر همکاری کنند.
او پیشرفت ایران در حوزه صنایع تبدیلی و صنایع معدنی را نیز مورد تأکید قرار داد.شافعی فقر اطلاعاتی فعالان اقتصادی دو کشور نسبت به یکدیگر را یکی از عوامل سطح پایین روابط بین دو کشور دانست و پیشنهاد داد: برای رفع این مساله، اتاق ایران آمادگی دارد، روز اقتصاد زیمبابوه را با همکاری سفارت این کشور در تهران برگزار کند. این مراسم، فرصتی برای معرفی ظرفیتهای اقتصادی این کشور برای فعالان اقتصادی ایران خواهد بود.
وی علاوه بر برگزاری چنین مراسمی، تأکید کرد: اعزام و پذیرش هیات با همکاری سفارتخانهها و اتاقهای بازرگانی میتواند به آشنایی بیشتر فعالان اقتصادی دو کشور از یکدیگر کمک کند.
به باور رییس اتاق ایران همواره تجارت از سیاست جلوتر بوده و میتوان به کمک روابط تجاری، مراودات پایدار سیاسی را ایجاد کرد. بنابراین تلاش برای مبادلات تجاری و سرمایهگذاریهای مشترک، یک ضرورت غیرقابل انکار است.
توسعه مناسبات ایران و زیمبابوه در حوزه کشاورزی و معدن
کریستوفر ماپانگا، سفیر زیمبابوه در تهران نیز با اشاره به فشارهای ناشی از تحریم که هم بر ایران و هم بر زیمبابوه وارد میشود، گفت: زیمبابوه سالهاست که انواع فشارها و محدودیتها را تحمل میکند و امروز تصمیم گرفته مقابله با این شرایط را از ایران بیاموزد. اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این شرایط نقش بسزایی داشته و توانسته به کمک آیندهنگری و پیشبینی اتفاقات پیش رو سیاستها و برنامههایی را تدوین و در اختیار دولت خود قرار دهد که کارساز بوده است.
وی از نیاز این کشور به تبادل اطلاعات تجاری با ایران و ایجاد راهکاری جامع برای روابط اقتصادی بین دو کشور سخن گفت و ادامه داد: حدود 70 درصد زمینهای این کشور قابلیت کشاورزی دارند اما دستنخورده باقی ماندهاند چراکه به ماشینآلات و تجهیزات کشاورزی نیاز داریم. ایران در این زمینه میتواند به زیمبابوه کمک کند. علاوه بر این، معادن بسیار غنی از انواع فلزات در این کشور نهفته است که قابلیت فراوری آنها را نداریم. از طرف دیگر ذخایر گاز این کشور نیز بسیار غنی است اما از نظر تولید برق و الکتریسیته ضعیف هستیم.
ماپانگا ضمن تأکید بر لزوم همکاری اتاقهای بازرگانی دو کشور با یکدیگر یادآور شد: اتاقها این قابلیت را دارند که به کمک آیندهنگری و جامعنگری خود، به دولتهایشان در راستای توسعه اقتصادی کمک کنند.