عدد سبد معیشتی کارگران هفته آینده نهایی میشود
نماینده کارگران در شورای عالی کار با اشاره به اینکه هفته آینده عدد سبد معیشتی نهایی و اعلام خواهد شد گفت: در جلسه گذشته، بحث مزد منطقیای بررسی و مطرح شد، این موضوع بنابر دلایل کارشناسی رد شد.
علی خدایی، نماینده کارگران در شورای عالی کار در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، درباره جلسه شورای عالی کار گفت: با اشاره به اینکه هفته آینده عدد سبد معیشت نهایی و اعلام خواهد شد گفت: در جلسه گذشته، بحث مزد منطقیای بررسی و مطرح شد، این موضوع بنابر دلایل کارشناسی رد شد.
وی ادامه داد: اینکه بخواهیم تمام مشکلات کارگران را به بحث دستمزد ارتباط دهیم درست نیست، آدرس اشتباه دادن است، افرادی که خود را نماینده کارگر معرفی میکنند و خود را دلسوز کارگر میدانند، کارگر نیستند بلکه کارفرما هستند .بنابر این نمیتوانند خود را دلسوزتر از نماینده کارگری بدانندکه با رأی کارگران انتخاب شده است.
نماینده کارگران در شورای عالی کار افزود: بعضی از آقایان کاسه داغتر از آش هستند، افکار خود را طوری به جامعه القا میکنند که انگار نمایندگان کارگران مخالف منافع جامعه کارگران و آنها موافق منافع کارگران هستند. بارها با آنها جلساتی را داشتهایم و بحثهایی را کردهایم. هدف اصلی آنها حذف چتر حمایتی قانون کار است. افرادی که تحت عنوان خیریه نذر اشتغال فعالیت میکنند در ابتدا خواهان مزد توافقی و در حال حاضر به دنبال مزد منطقهای است. هدف اصلی این خیریه کاهش دستمزد در روستاها است. تمام مستنداتی که درباره مقاوله نامههای بینالمللی میگویند بهطور کامل غلط و اشتباه است. به هیچ عنوان این مقاوله نامهها وجود ندارد و بارها ثابت شده است. هدف اصلی این خیریه استفاده از نیاز مردم و نیروی کار است. استثمار هدف اصلی در خیریه نذر اشتغال است.
خدایی با بیان اینکه تعداد زیادی از کارگران در کارگاههای پوشاک با حداقلهای حقوق فعالیت میکنند بیان کرد: از مشکلاتی که وجود دارد و باید آن را حل کنیم سوءاستفاده میکنند. نظارت باید بسیار قوی باشد که حق کارگران احجاف نشود. عدهای میخواهند از این ضعف و درد کارگران سواستفاده کنند و کل قانون را عوض کنند. وی بیان کرد: این
خاماندیشی است که تصور کنیم اگر در روستا دستمزد را پایینتر در نظر بگیریم صنایع به آن سمت کوچ میکنند. اتفاقا این برعکس میشود. یک کیک اقتصاد وجود دارد که در آن میزان فروش، خرید، تولید، بازار، قدرت خرید مردم است. اگر متولیان این طرح اعتقاد دارند که با طرح خیریه نذر اشتغال، شغل جدید ایجاد میشود این امر غیر ممکن است، نهایتا اشتغال موجود حفظ میشود. بیکاری از عوامل دیگری به غیر از دستمزد نشأت میگیرد. نعل وارونه میکنند، روستاها نیازمند حمایت بیشتر هستند باید از آنها حمایت شود. نگاه به مردم در مسائل مختلف نباید صرفاٌ اقتصادی باشد. اینها به این نگاه میکنند که اگر این محصول را پایینتر تمام شود محصول بیشتری تولید میکنیم.در حالی که توجه ندارند با دستمزد پایین چه بلایی بر سر زندگی کارگران میآید.
خدایی درباره سهم دستمزد در قیمت تمام شده کالا گفت: محاسباتی که در ردیف پر هزینهترین صنایع صورت گرفته است، عدد 11 درصد است. چیزی که روی کاغذ میتوان آن را ثابت کرد عدد 11درصد است. اگر سهم دستمزد در روستاها نسبت به شهرها کمتر هم باشد، به صفر درصد که نمیرسد. نهایتاً شهر 11درصد و روستا 7درصد است. هر یک درصد از سهم دستمزد در قیمت تمام شده تحول عظیمی ایجاد میکند و میتواند منجر به مهاجرت معکوس شود. یعنی اگر افرادی که طرح دستمزد منطقی را دارند معتقد هستند که با این طرح کوچ به سمت روستاها افزایش مییابد، اما برعکس میشود و کارگران از شهرهایی که دستمزد پایین دارند به سمت شهرهایی میروند که دستمزد بیشتر است.به عبارت بهتر هدف نهایی کارگران حذف حداقل دستمزد است.
وی ادامه داد: سوال ما از افرادی که به دنبال مزد منطقهای هستند این است که جامعه هدف شما کجاست؟قصد خدمت به چه کسی را دارید؟ ایرادهایی که آنها به قانون کار گرفتند بهانهگیری بود. مزد منطقهای زمانی میتواند تحت کارشناسی مورد بررسی قرار گیرد که کشور به یک ثبات اقتصادی رسیده باشد، میتوانیم مشوقهایی را برای مناطق محروم در نظر بگیریم. این مشوقها حدود 10درصد میتواند در حوزه دستمزد باشد، در حال حاضر سهم دستمزد با سهم مالیات بر ارزش افزوده برابری میکند، چرا این آقایان به دنبال حذف مالیات بر ارزش افزوده نمیروند؟
خدایی گفت: متأسفانه تجربه حذف حداقل دستمزد در کارگاههای قالیبافی را داریم. در حال حاضر مشاهده میکنیم که اکثرقالیبافان با حقوقی کمتر از حداقل کار میکنند. این مساله از اینجا ناشی میشود که حداقل دستمزد در کارگاههای قالیبافی ضرورت ندارد.