افزایش نرخ ارز در صرافی‌ها

۱۳۹۸/۱۱/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۳۳۴۳
افزایش نرخ ارز در صرافی‌ها

هر گرم طلا به بالاترین نرخ سال جاری و 520 هزار تومان رسید

گروه بانک و بیمه|

روز سه‌شنبه 22 بهمن ماه 98 در بازارهای جهانی اونس طلا 1569 دلار معامله شد، در بازار آزاد و معاملات نقدی نیز قیمت دلار به 13960 تومان افزایش یافت. هر دلار در صرافی‌های بانکی روز (دوشنبه) با رشد ۱۰۰ تومانی نرخ نسبت به یکشنبه به قیمت ۱۳ هزار و ۶۰۰ تومان فروخته شد بر این اساس، نرخ خرید هر دلار در تابلوی صرافی‌های بانکی ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومان و فروش ۱۳ هزار و ۶۰۰ تومان بود، قیمت خرید هر یورو نیز ۱۴ هزار و ۸۰۰ تومان و نرخ فروش آن ۱۵ هزار و۱۰۰ تومان شد. برخی فعالان بازار ارز گفته‌اند که علت رشد جدید نرخ دلار در روزهای اخیر نزدیک شدن به نشست FATF و نگرانی از قرار گرفتن نام ایران درلیست سیاه این نهاد مالی است. اما بانک مرکزی معتقد است که نرخ دلار ربطی به fatf ندارد زیرا نقل و انتقال پول ایران از مسیرهای دیگر صورت می‌گیرد و تمهیدات خاصی برای نقل و انتقال ارز ایران در دستور کار است و این تحولات اثری بر بازار ارز نخواهد داشت به گزارش «تعادل»، سامانه سنا نیز نرخ میانگین معامله شده ارز برای روز یکشنبه 20 بهمن 98 برای دلار 13 هزار و 491 تومان، یورو 14 هزار و 931 تومان، پوند انگلیس 17 هزار و 474 تومان، درهم امارات 3 هزار و 706 تومان، لیر ترکیه 2 هزار و 337 تومان و یوآن چین را یک هزار و 950 تومان اعلام کرد.

در بازار طلا و سکه نیز، با اعلام اونس طلای جهانی به قیمت 1569 دلار و دلار به نرخ 13 هزار و 960 تومان در بازار آزاد، نرخ طلا و سکه با افزایش قیمت مواجه شد. مظنه یک مثقال طلای آب شده 17 عیار 2 میلیون و 252 هزار تومان، هر گرم طلا 18 عیار 519 هزار و 800 تومان، سکه طرح جدید 5 میلیون و 90 هزار تومان، طرح قدیم 5 میلیون و 75 هزار تومان، نیم سکه 2 میلیون و 600 هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و 590 هزار تومان و سکه گرمی نیز 930 هزار تومان معامله شد.

   شوک طلا از صعود دلار

از سوی دیگر، قیمت طلا در معاملات روز سه‌شنبه بازار جهانی تحت تاثیر رشد ارزش دلار و بازارهای سهام، از بالاترین قیمت یک هفته اخیر عقب نشست و کاهش پیدا کرد. به گزارش ایسنا، هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ۰.۲ درصد کاهش یافت و به ۱۵۶۸ دلار و ۱۱ سنت رسید. در بازار معاملات آتی امریکا، هر اونس طلا با ۰.۵ درصد کاهش، در ۱۵۷۱ دلار و ۷۰ سنت ایستاد.

با اعلام شمار جدید قربانیان ویروس کرونا که مجموع تلفات این اپیدمی را به ۱۰۱۶ نفر افزایش داد و تردیدها نسبت به سرعت ازسرگیری فعالیت کارخانه‌های چین، سرمایه‌گذاران متقاضی خرید ارزهای مطمئنی همچون دلار امریکا و ین ژاپن شدند. بازارهای سهام آسیا با دنبال کردن صعود کم‌سابقه وال‌استریت، سبزپوش شدند. انتظار می‌رود سیاست‌گذاران چینی تدابیر محرک مالی بیشتری شامل هزینه مالی و کاهش نرخ‌های بهره را اجرا کنند. بر اساس گزارش رویترز، در امریکا دو سیاست‌گذار بانک مرکزی تاثیر ویروس کرونا روی اقتصاد این کشور را کم اهمیت شمردند و اکنون توجهات به سخنرانی دو روزه جروم پاول، رییس بانک مرکزی امریکا در کنگره معطوف شده است. پیش بینی می‌شود پاول تکرار کند که اقتصاد امریکا وضعیت خوبی دارد اما نرخ‌های بهره با توجه به ملایم ماندن تورم، می‌توانند پایین بمانند. طلا به کاهش نرخ‌های بهره به‌شدت حساس است زیرا نرخ‌های بهره پایین‌تر هزینه نگهداری این فلز ارزشمند که سوددهی ندارد را کمتر کرده و جذابیت سرمایه‌گذاری در آن را تقویت می‌کند. با این حال برخی از تحلیلگران اظهار کردند که ریسک اقتصادی ناشی از ویروس کرونا ممکن است باعث تغییر رویکرد بانک مرکزی امریکا شود.

در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس پالادیوم برای تحویل فوری با ۰.۲ درصد افزایش، به ۲۳۵۹ دلار رسید. هر اونس نقره برای تحویل فوری ۰.۱ درصد افت کرد و به ۱۷ دلار و ۷۴ سنت رسید. هر اونس پلاتین برای تحویل فوری با ۰.۳ درصد افزایش، ۹۶۳ دلار و ۴۶ سنت معامله شد.

   ادامه پیشتازی دلار در بازار جهانی

روند صعود دلار در برابر دیگر ارزها در بازار جهانی ادامه یافت. به گزارش رویترز، دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا از استیضاح در مجلس سنا به لطف اکثریت نمایندگان جمهوری‌خواه در این مجلس نجات یافت و اکنون می‌تواند با آسودگی خاطر بیشتری به کارزار انتخابات ریاست‌جمهوری بپردازد که قرار است در ماه نوامبر برگزار شود.

هر چند نگرانی‌ها از شیوع بیشتر ویروس کرونا در سطح جهان به دنبال انتشار اخباری از ابداع واکسن مقابله با این ویروس در چین، ژاپن و انگلیس، تا حد زیادی کاهش یافته است اما سازمان بهداشت جهانی با صدور بیانیه‌ای هشدار داد که خطر شیوع ویروس کرونا در دیگر مناطق جهان ممکن است موجب زبانه کشیدن مجدد آتش زیر خاکستر شود. تاکنون ویروس کرونا جان ۱۰۱۶ نفر را گرفته است.

بانک مرکزی چین نیز برای جلوگیری از ریزش بیشتر بازارها به تزریق بیش از ۲۴۰ میلیارد دلار نقدینگی اقدام کرده که این اقدام اندکی در تقویت ارزش یوآن موثر بوده است. پیش‌تر شکسته شدن محدوده مقاومتی مهم هفت یوآنی در برابر هر دلار موجب نگرانی از ریزش بازارهای مالی در چین شده بود.

امره اشپایتسر، تحلیل‌گر بازار ارز در موسسه «وست پاک فارکس» گفت: عوامل متعددی دست به دست هم داده‌اند تا دلار را در مسیر صعودی قرار دهند. شیوع کرونا باعث شده تا پول بیشتری روانه معاملات دلاری شود و این کاملا به ضرر کشورهای نوظهور تمام شده است.

شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با صعود ۰.۲۹ درصدی نسبت به روز قبل و در سطح ۹۸.۷۴۳ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوییس معادل ۱.۰۲۲۵ دلار اعلام شد. از سوی دیگر پس از سه سال بحث و جدال، انگلیس سرانجام در آخرین روز از ماه ژانویه ۲۰۲۰ اتحادیه اروپا را ترک گفت تا بدین‌ترتیب به نخستین کشور در تاریخ این اتحادیه تبدیل شود که از آن خارج می‌شود. انتظار می‌رود پیامدهای برگزیت به تدریج روی اقتصاد انگلیس و کشورهای اروپایی آشکار شود، هر چند که انتظار نمی‌رود بانک مرکزی اروپا دست‌کم در کوتاه‌مدت تغییر زیادی در سیاست‌های پولی خود ایجاد کند. هنوز مشخص نیست که با توجه به روند خروج شرکت‌های بزرگ بین‌المللی از انگلیس به دنبال برگزیت، رشد اقتصادی این کشور چگونه خواهد بود. پیش‌تر مدیر بانک امریکایی «جی‌پی مورگان» از انتقال مقر اروپایی این بانک از لندن به پاریس خبر داده بود. تاکنون صدها شرکت، بانک، صندوق سرمایه‌گذاری و موسسات بیمه‌ای برای ادامه فعالیت خود در انگلیس طبق شرایط جدید از دولت درخواست مجوز فعالیت کرده‌اند.

دولت انگلیس به رهبری بوریس جانسون اکنون کار بسیار سختی برای احیای رشد اقتصادی همچنین رسیدن به توافق با اتحادیه اروپا بر سر چگونگی روابط دو طرف در آینده خواهد داشت. انتظار می‌رود که دست‌کم یک سال دوره گذار در نظر گرفته شود و روابط دو طرف به شکل کنونی باقی بماند. بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس خواستار داشتن روابطی مشابه کانادا با اتحادیه اروپا شده است. انگلیسی‌ها همچنین با برخی از شرکای بزرگ تجاری خود نظیر استرالیا مذاکراتی را برای پیمان تجارت آزاد آغاز کرده‌اند. در تازه‌ترین دور از معاملات، پوند با صعود ۰.۱۹ درصدی نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۲۹۰۹ دلار مبادله شد. یورو ۰.۳۵ درصد پایین رفت تا در کانال ۱.۰۹ باقی بماند و هر یورو به ۱۱.۰۹۱۲ دلار برسد. همچنین نرخ برابری هر دلار امریکا معادل ۱.۳۲۹۳ دلار کانادا اعلام شد. در برابر همتای سنگاپوری، هر دلار به ازای ۱.۳۸۸ دلار سنگاپور مبادله شد.

بارت واکابایاشی، مدیر شعبه توکیو موسسه «استیت استریت» گفت: یکی از موضوعات محسوس فعلی حرکت به سمت دارایی‌های امن است. معامله گران در حال فروش بخشی از ارزهای خریداری شده قبلی هستند و اکنون زمان سختی برای ارزهایی نظیر یوآن است.

در حوزه تجاری نیز پس از ۱۷ ماه جنگ تجاری سرانجام دو اقتصاد بزرگ جهان به توافقی اولیه بر سر آتش‌بس رسیدند و نخست وزیر چین با سفر به واشنگتن به همراه دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا فاز نخست توافق را امضا کرد. چین از کاهش تعرفه واردات ۸۵ میلیارد دلاری از محصولات امریکایی به این کشور به عنوان بخشی از تعهدات فاز نخست توافق خبر داده است. انتظار می‌رود به تدریج روند بازگشایی شعبات شرکت‌های بزرگ خارجی در چین آغاز شود. بسیاری از شرکت‌های بزرگ نظیر اپل، مک‌دونالد، هیوندای، هوندا، زیمنس و اشکودا، فعالیت‌های خود را در تمام یا قسمت‌هایی از چین به منظور مقابله با ویروس کرونا به‌طور موقت به حالت تعلیق درآورده‌اند. ریچارد گریس، کارشناس بازار در بانک «کامن ولث» گفت: ریسک کاهش بیشتر رشد اقتصادی چین روی همه‌چیز سایه افکنده است. با توجه به اینکه اقتصاد چین ۱۷ درصد کل تولید ناخالص داخلی جهان را بر عهده دارد ریسک تداوم تعطیلی بخش بزرگی از اقتصاد این کشور کاملا معامله‌گران را نگران کرده است.

در معاملات بازارهای ارزی جهانی، همچنین هر دلار با ۰.۲۵ درصد افزایش به ۱۰۹.۸۶۳۸ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار امریکا به ازای ۱.۴۹۰۳ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۶.۹۷۵۶ یوآن چین اعلام شد. همچنین دلار نخستین روز از معاملات هفتگی را نیز افزایشی آغاز کرد. دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا از استیضاح در مجلس سنا به لطف اکثریت نمایندگان جمهوری‌خواه در این مجلس نجات یافت و اکنون می‌تواند با آسودگی خاطر بیشتری به کارزار انتخابات ریاست‌جمهوری بپردازد که قرار است در ماه نوامبر برگزار شود.

همچنین نگرانی‌ها از شیوع بیشتر ویروس کرونا در سطح جهان به دنبال انتشار اخباری از ابداع واکسن مقابله با این ویروس در چین، ژاپن و انگلیس، تا حد زیادی کاهش یافته است.

بانک مرکزی چین نیز برای جلوگیری از ریزش بیشتر بازارها به تزریق بیش از ۲۴۰ میلیارد دلار نقدینگی اقدام کرده که این اقدام اندکی در تقویت ارزش یوآن موثر بوده است. پیش‌تر شکسته شدن محدوده مقاومتی مهم هفت یوآنی در برابر هر دلار موجب نگرانی از ریزش بازارهای مالی در چین شده بود.  تحلیلگران بانک «جی‌پی مورگان» در گزارشی نوشتند: سرمایه‌گذاران خواهان رسیدن به یک ثبات در زمینه توقف شیوع ویروس هستند و تا زمانی که تعداد تلفات کم نشود، هراس معامله‌گران ادامه خواهد داشت. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات دیروز با صعود ۰.۱۴ درصدی نسبت به روز قبل و در سطح ۹۸.۶۲۴ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوییس معادل ۱.۰۲۲۶ دلار اعلام شد. در تازه‌ترین دور از معاملات، پوند با ریزش ۰.۰۳ درصدی نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۲۸۹۱ دلار مبادله شد. یورو ۰.۳۳ درصد پایین رفت تا در نهایت کانال ۱.۱۰ شکسته شود و هر یورو به ۱.۰۹۴۵ دلار برسد. همچنین نرخ برابری هر دلار امریکا معادل ۱.۳۲۹۷ دلار کانادا اعلام شد. در برابر همتای سنگاپوری، هر دلار به ازای ۱.۳۸۹۶ دلار سنگاپور مبادله شد.

بارت واکابایاشی، مدیر شعبه توکیو موسسه «استیت استریت» گفت: یکی از موضوعات محسوس فعلی حرکت به سمت دارایی‌های امن است. معامله‌گران در حال فروش بخشی از ارزها خریداری شده قبلی هستند و اکنون زمان سختی برای ارزهایی نظیر یوآن است.

در حوزه تجاری نیز پس از ۱۷ ماه جنگ تجاری سرانجام دو اقتصاد بزرگ جهان به توافقی اولیه بر سر آتش‌بس رسیدند و نخست‌وزیر چین با سفر به واشنگتن به همراه دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا فاز نخست توافق را امضا کرد. چین از کاهش تعرفه واردات ۸۵ میلیارد دلاری از محصولات امریکایی به این کشور به عنوان بخشی از تعهدات فاز نخست توافق خبر داده است.

انتظار می‌رود به تدریج روند بازگشایی شعبات شرکت‌های بزرگ خارجی در چین آغاز شود. بسیاری از شرکت‌های بزرگ نظیر اپل، مک‌دونالد، هیوندای، هوندا، زیمنس و اشکودا، فعالیت‌های خود را در تمام یا قسمت‌هایی از چین به منظور مقابله با ویروس کرونا به‌طور موقت به حالت تعلیق درآورده‌اند.

کریس لونگ، کارشناس بازار در موسسه «دی‌بی‌اس اکونومیست» گفت: شوک اقتصادی ویروس کرونا روی اقتصاد جهانی احتمالا دو تا سه برابر بزرگ‌تر از پیامدهای ویروس سارس در سال ۲۰۰۳ خواهد بود و این مساله می‌تواند روند رشد پایدار اقتصاد این کشور را با اخلال مواجه کند. در معاملات بازارهای ارزی جهانی، همچنین هر دلار با ۰.۰۴ درصد افزایش به ۱۰۹.۷۹۳۶ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار امریکا به ازای ۱.۴۹۲۹ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۶.۹۸۲ یوآن چین اعلام شد

   بیت‌کوین در سکوی پرتاب

در خبری دیگر، ارزش بیت‌کوین روند صعودی پیدا کرده و به افزایش‌های کوتاه‌مدت در بازارهای نزولی و سراشیبی فکر نمی‌کند؛ ایستگاه بعدی ۱۱ هزار دلار.

به گزارش از فوربس، در این افزایش ۲ عامل دخیل است: ویروس کرونا. بیت‌کوین یک سرمایه‌گذاری امن تلقی شده و هراس جهانی از شیوع کرونا تقاضا را برای آن افزایش داده و هالوینگ. (نصف شدن پاداش استخراج بیت‌کوین) این رقم احتمالا دوازدهم ماه مه از ۱۲.۵ به ۶.۲۵ به ازای هر بیت‌کوین کاهش خواهد یافت. آنچه در پس این موضوع نهفته این است که ارزش بیت‌کوین در مقایسه با زمان حال ۲ برابر خواهد شد. البته شاید این اتفاق رخ دهد و شاید هم نه اما حتی اگر ۲ برابر هم نشود از بهای کنونی ارزان‌تر نمی‌شود و در صورت تداوم افزایش تقاضا، به مرور منجر به افزایش ارزش آن خواهد شد. تصور عدم وقوع خیز بلند در آینده سخت است اما این اتفاق لزوما هم نباید رخ دهد. زمانی که کرونا مهار شود می‌توان انتظار بازگشت و عقب‌نشینی قیمت بیت‌کوین را داشت اما آینده جهان مملو از چنین اتفاقاتی است. شرایط به نحوی پیش می‌رود که بیت‌کوین برای گذر از ۱۱ هزار دلار نیز هیجان دارد. تورم در امریکا، اروپا و بریتانیا تقریبا یکسان است: امریکا ۱.۹ درصد - اروپا ۱.۹۳ درصد - بریتانیا ۱.۹۴ درصد. این موضوع به یک‌باره چیزهایی را برای من روشن کرد زیرا تغییرات بیت‌کوین نشان می‌دهد که نوسانات آن به شکلی نزدیک با سیاست پولی ارتباط دارد. البته این بخشی از نتایجی است که پس از روشدن این چراغ در ذهن من پدیدار شد اما نکته جالب در مورد بیت‌کوین این است که نرخ تورم بیت‌کوین پس از هالوینگ ماه مه ۱.۸۳ درصد خواهد بود. این ایده به خودی خود معنادار است یعنی ارزش بیت‌کوین در سبد ارزی فوق (دلار، یورو، پوند) باید افزایش پیدا کند زیرا نرخ تورم آن پایین‌تر از آنهاست. اگرچه این اعداد و ارقام اندک و نزدیک به هم هستند اما برای شروع یک شکاف عمیق نیازی نیست که تورم، افزایش چندان زیادی پیدا کند.

محرک‌های زیادی موجب تورم قیمت یک دارایی می‌شود اما بیشترین سود را سرمایه‌گذاری‌هایی دارند که روی محصولات محدود انجام شوند. استخراج بیت‌کوین محدود است و ارزش آن (به واسطه تورم کمتر)، بیش از پیش مستعد افزایش است.

   تداوم ریزش‌های لیر

ارزش لیر در معاملات ارزی باز هم کاهش یافت. از سوی دیگر، به گزارش رویترز، پس از شکست کانال مقاومتی مهم شش لیر به ازای هر دلار در ابتدای معاملات این هفته، دولت ترکیه به منظور جلوگیری از ریزش بیشتر ارزش لیر دست به اعمال برخی از محدودیت‌ها زده است، اما این محدودیت‌ها تاکنون نتوانسته‌اند کمکی به پایین آوردن نرخ برابری دلار در مقابل لیر کنند.

به گفته معامله گران پس از مدت‌ها روند عادی بازار ارز، بانک مرکزی و بانک‌های دولتی از روز گذشته اقدام به مداخله سنگین در معاملات کرده و سعی دارند تا با تزریق ارز، جلوی ریزش بیشتر ارزش لیر را بگیرند. در سال قبل نیز بانک‌های دولتی ترکیه برای آرامش بخشیدن به بازار ارز اقدام به تزریق ده‌ها میلیارد دلار از ذخایر ارزی خود کرده بودند. در معاملات اخیر ارزش لیر در شرایطی به کمترین سطح هشت ماه اخیر خود رسیده که ارتش ترکیه به عملیات خود در سوریه شدت بخشیده است. بانک مرکزی ترکیه روز گذشته با صدور بخش‌نامه‌ای اعلام کرد محدودیت بیشتری بر معاملات ارزی با بنگاه‌های خارجی اعمال کرده است. آخرین بار چنین محدودیتی در جریان بحران ارزی سال ۲۰۱۸ که به کاهش ۳۶ درصدی ارزش لیر در برابر دلار منجر شد، اعمال شده بود.

در معاملات دیروز بازار ارز استانبول، هر دلار به ازای ۶.۰۳۵۶ لیر، هر یورو به ازای ۶.۵۸۷۳ لیر و هر پوند به ازای ۷.۸۰۲۵ لیر مبادله شد. پیتر ماتیش، استراتژیست ارزی بازارهای نوظهور در «روبو بانک»  گفت: اقدامات اخیر نشان‌دهنده تلاش مقامات ترکیه برای بالا نگه‌داشتن مصنوعی ارزش لیر هستند. در شرایطی که رشد اقتصادی ترکیه در مقایسه با ماه‌های ابتدایی سال ۲۰۱۹ به طرز محسوسی بهبود یافته اما نرخ بیکاری بالا و مشکلات بخش صنعتی در کنار ریسک‌های ناشی از ویروس کرونا در مراودات تجاری و مالی با چین باعث شده است تا نگرانی‌های تازه‌ای از وضعیت اقتصاد ترکیه در بین معامله‌گران ایجاد شود. جیسون تووی، کارشناس ارشد مسائل اقتصادی در موسسه «کپیتال اکونومیکس» گفت: این احتمال وجود کرد که نرخ برابری هر دلار تا پایان سال به ۷.۵ لیر نیز برسد. ریسک اصلی آن است که مقامات سعی کنند هر طور شده جلوی ریزش لیر را بگیرند و این اقدام می‌تواند عواقبی دردناک و بلندمدت برای بازار ارز ترکیه داشته باشد.