تداوم روند صعودی بازار با شیب ملایم
یک کارشناس بازار سرمایه چشمانداز بازار برای سال آینده را «مثبت اما با شیب کمتر» ارزیابی کرد و گفت: البته ممکن است روزهایی را با نوسان بیشتر نسبت به امسال تجربه کنیم.
به گزارش سنا، محمد اقبال نیا به تحلیل روند بازار در سال جاری پرداخت و گفت: امسال شاخص، صعودهای پی در پی را تجربه کرد و روزهای منفی محدودی به خود دید، علت اصلی این امر جذاب نبودن بازارهای موازی بود که البته دولتمردان نیز با ارسال سیگنالهایی به مردم، پولهای سرگردان را راهی بورس کردند.
وی ادامه داد: شاخص برخی بخشهای اقتصادی مانند بخش صنعت و خدمات منفی است اما روند مثبت بورس، توجه عموم مردم را به خود جلب کرده است؛ به ویژه اینکه یکی از تاثیرگذارترین علتها در رشد بازار سرمایه، سعی بر کارکرد این بازار در جهت جبران کاهش ارزش پول ملی بوده است.
این کارشناس بازار سهام در ادامه با اشاره به فرصتهای پیشِروی بورس گفت: سیاست بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی، همچنین اعمال مالیات در بازارهای مختلف، رشد دوباره نرخ دلار و تورم فرصتی برای ظهور بازار سهام است و همه اینها فرصتهای دوبارهای است که به شکوفایی بیشتر بورس در سال آینده کمک میکند.
اقبال نیا اظهار داشت: نباید این موضوع را نادیده گرفت که اغلب سهامداران سود بالایی در مدت اخیر کسب کردهاند و با تلنگری ممکن است علاقهمند به فروش سهام و شناسایی سود باشند؛ لیکن با عدم جذابیت بازارهای موازی، بازهم به بازار برمیگردند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: تحت این شرایط، گزینه منطقی برای کسانی که تازه به بورس وارد میشوند این است که از خرید سهامی که طی یک سال اخیر رشدهای چند برابری داشتهاند اجتناب کنند و با تمرکز بر وضعیت سودآوری شرکتها و با مشورت افراد خبره اقدام به خرید کنند. همچنین افراد اگر به دنبال خرید و فروشهای منطقی و جایگزینیهای مناسبی در سبد خرید خود باشند، این شرایط در سال آینده نیز تکرار میشود.
وی برخی صنایع کوچک نظیر صنایع دامپروری، مواد غذایی و لوازم خانگی و دارویی را از جمله صنایع پربازده سال گذشته عنوان کرد و گفت: شرکتهایی با ابعاد کوچک، بازدهی به مراتب بالاتری نسبت به شرکتهای بزرگ داشتند، اما این رویه ممکن است در آینده تغییر کند.به گفته اقبال نیا، افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی یا ارزش جایگزینی بالا در شرکتها نمیتواند به تنهایی سهامداران خرد را در بلندمدت قانع کند، چرا که سهامداران خرد در نهایت، تحلیل خود را بر مبنای دارایی شرکت و میزان سود دهی شرکتها قرار میدهند و شرکتی که نتواند سود مناسبی ایجاد کند را از سبد سرمایهگذاری خود خارج میکنند.این کارشناس بازار سرمایه گفت: نقدینگی موتور محرک بازار است و تعداد سهامداران نو پا و جدید که بر اساس شایعات یا فضای مجازی وارد بازار شدهاند بسیار زیاد است؛ از طرفی چون برخی از این افراد تازه وارد، تجربههای گذشته بورس را ندارند بر این باورند که بازدهی ۱۰ تا ۲۰ درصد فعلی در ماه همیشگی است؛ در صورتی که این بازار هم مثل همه بازارها ریسکهایی دارد و نمیتوان پیشبینی دقیقی از معاملات و روند آتی آن داشت.