رکود بیشتر بازار مسکن به نفع سهام
گروه بورس|
افت نسبی قیمتها در بازار سهام که در روز سهشنبه رخ داد در خلال معاملات آخرین روز هفته جاری پایدار نماند و اغلب نمادهای مورد معامله در این بازار را به مسیر رشد بازگرداند. این رویداد به صعود تمامی نماگرهای بورس و فرابورس انجامید موجب شد تا در پایان معاملات روز گذشته ارزش داد و ستدهای این دو بازار در مجموع از 5 هزار و 400 میلیارد تومان فراتر رود.
در پایان روز گذشته افزایش تقاضا در بورس تهران توانست صعودی 6 هزار و 635 واحدی را رقم بزند. این پیشروی که به رشد 1.41 درصدی شاخص کل بورس انجامید، ارزش بورس تهران را از هزار و 740 میلیارد تومان فراتر برد و ارزش دلاری بازار یاد شده را با احتساب دلار 14 هزار و 200 تومانی صرافی دولتی به 122 میلیارد و 535 میلیون دلار رساند. نمادهای «پارس»، «وغدیر» و «شتران» در این روز بیش از هر نماد دیگری بر رشد دماسنج اصلی بورس تهران اثرگذار بودند.
در فرابورس نیز سمت و سوی معاملات کلیتی مشابه با بورس تهران داشت در این روز نمادهای فلزی و شیمیایی نقش مهمی در رشد 90 واحدی شاخص کل در این بازار داشتند و توانستند آن را به سطح 6 هزار و 206 واحدی برسانند. نمادهای «هرمز»، «مارون» و «مادیرا» بیشترین تاثیر را بر رشد نماگر فرابورسی داشتند.
در این روز 2.3 درصدی شاخص کل هموزن در مقایسه با افزایش 1.41 درصدی نماگر اصلی بورس تهران حکایت از آن داشت که بهرغم رشد لجام گسیخته قیمت در نمادهای کوچک بازار طی چند ماه اخیر، سهام یاد شده همچنان از جذابیت بالایی برای خریداران برخوردار است. این در حالی است که تاکنون بسیاری از متولیان بازار سرمایه در کنار تحلیلگران بازارهای مالی، سعی کردهاند تا مردم را از ورود به نمادهای کوچک که اکثر آنها از توجیه بنیادی برخوردار نیستند بر حذر بدارند. با این حال صفهای خرید سنگین در برخی از نمادها همچنان به این معناست که گوش حقیقیهای بازار به خصوص آنهایی که به تازگی وارد چرخه معاملات بورس شدهاند چندان به توصیههای تخصصی بدهکار نیست. حالا خالص خرید حقیقیها در کنار رصد رفتار سرمایهگذاران حکایت از آن دارد که نهتنها نقدینگی وارد شده به بازار توانسته جریان خرید و فروش این نمادها را در بازار دستخوش تغییر کند بلکه در برخی موارد تقاضا در سایر نمادها آنچنان زیاد است که حتی از اهمیت سهامداران و سرمایهگذاران حقوقی در بسیاری از نمادها کاسته است.
در همین خصوص یک کارشناس بازار سرمایه اعلام کرده اساسا که یکی از موضوعات قابل توجه در خصوص معاملات این روزهای بازار سهام، حضور گسترده سهامدارن حقیقی در بازار است. علی زارعی در گفتوگو با ایبِنا گفت: با توجه به نقدینگی خوبی که به سمت بازار سرمایه آمده است، یکی از موضوعات قابل توجه در خصوص معاملات این روزهای بازار سهام، حضور گسترده سهامداران حقیقی در بازار است و به نوعی میتوان اینگونه ابراز کرد که این روزها بیشتر عرضه و تقاضا سمت و سوی معاملات را تعیین میکند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: البته اینکه آیا معاملات بازار سهام و قیمتهایی که این روزها توسط معاملهگران به ثبت میرسد منطقی و بر پایه مسائل بنیادی صنایع و شرکتهای است یا خیر، موضوعی جدا و قابل بررسی است؛ اما در همه بازارها از جمله بازار سهام این سازوکار عرضه و تقاضا است که تعیین میکند که آیا سهمی از ارزندگی لازم برای خرید یا فروش توسط سهامداران برخوردار است یا نه. وی اضافه کرد: از سوی دیگر جریان نقدینگی در بازار سهام این روزها شرایطی را رقم زده است که سهامداران حقوقی نیز که در روزگاران نه چندان دور تعیینکننده شرایط بازار بودند، این روزها خود تحت تاثیر این شرایط قرار گرفتهاند.
زارعی همچنین در پاسخ به این پرسش که گرفتن مالیات از خانههای خالی چه تاثیری بر بازار سرمایه خواهد داشت، گفت: یک از دلایل اینکه طی چند ماه گذشته شاهد رونق معاملات در بازار سهام هستیم و نقدینگی زیادی در این بازار حضور داشته و موجب شده است شاخص بورس و قیمت سهام شرکتهای مختلف کماکان روند متعادل و مثبتی را در پی داشته باشند، رکودی است که در سایر بازارها وجود دارد.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه گرفتن مالیات از خانههای خالی موجب افزایش عرضهها در بازار مسکن و رکود بیشتر این بازار میشود، افزود: از آنجا که نقدینگی همواره به سمت بازاری میرود که بیشترین سود را نصیب خود کند، بنابراین با توجه به شرایط و اقتصادی و رکود حاکم بر بازارهایی همچون ارز، طلا و خودرو از یکسو و نیز اشباع شدن تورم در این بازارها، بهنظر میرسد بهترین بازار برای ورود این نقدینگی بازار سهام باشد.
وی ادامه داد: در مجموع در پاسخ به این پرسش که گرفتن مالیات از خانههای خالی چه تاثیری بر معاملات بازار سرمایه خواهد داشت، باید تصریح کرد که اگر این موضوع اثر مثبتی بر بازار سرمایه نداشته باشد، بهطور قطع اثر منفی نخواهد داشت.
زارعی افزود: اینکه نقدینگی باید در تمامی بازارها در گردش باشد قابل دفاع است، اما بخش زیادی از نقدینگی موجود در جامعه با هدف سرمایهگذاری و کسب سود بیشتر در اقتصاد در جریان و گردش است و این موضوع منطقی میباشد که نقدینگی به سمت بازاری برود که سود بیشتری داشته باشد. از این رو اگر متولیان اقتصادی کشور بتوانند نقدینگی موجود در بازار سرمایه را حفظ کنند و موجب شوند تا این نقدینگی بهطور منطقی در این بازار جریان داشته باشد، این موضوع به تامین مالی مناسب صنایع و شرکتها کمک میکند و هم اینکه موجب خواهد شد تا شاهد سفتهبازی و دلالی و در پی آن تورم نامتناسب در سایر بازارها نباشیم.
وی در خصوص وضعیت شاخص بورس و کلیت بازار سهام تا پایان سال نیز گفت: با توجه به رکوردشکنیهایی که شاخص بورس در چند روز گذشته داشته است، استراحت چند روزه شاخص در ارتفاعهای فتح شده برای چند روزی دور از انتظار نیست؛ هر چند که حجم نقدینگی موجود در بازار بدون شک شاخص را تا پایان سال تا کانال ۵۰۰ هزار واحد پیش خواهد برد.