بازار حرفهای با ابزار فروش تعهدی
ابتکار کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار در انطباق ابزار فروش تعهدی با مسائل شریعت، موجب شد یکی از بازارهای پیشرو در منطقه در بحث فروش استقراضی (short selling) شویم.
به گزارش سنا، امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس ایران، در آیین رونمایی از ابزار فروش تعهدی که به صورت آنلاین برگزار شد، بیان داشت: ساز و کار فروش تعهدی بازار را دوطرفه خواهد کرد و موجب تبدیل بازار، به یک بازار حرفهای میشود.
وی در این خصوص افزود: در بورسهای کشورهای اسلامی این ابزار به سختی تصویب و معامله میشود به این دلیل که در کشورهای اسلامی پذیرفته نیست که دارایی نداشته به فروش برسد به این دلیل که دارایی منفی ایجاد میکند .
مدیرعامل شرکت فرابورس ایران در ادامه گفت: در مباحث توسعه اقتصادی دارایی منفی وجود ندارد در حالی که، هنگام فروش استقراضی (short selling) دارایی منفی ایجاد میکنیم و آن را به فروش میرسانیم اما در این میان ابتکاری که کمیته فقهی سازمان بورس در بحث طراحی این ابزار داشته است نه تنها در کنار فروش تعهدی از ابزار قرض و بدهی (لندینگ و باروئینگ) ایجاد شده استفاده میشود بلکه قرضگیری سهام در قالب عقد وکالت صورت میپذیرد.
مدیرعامل فرابورس ایران ادامه داد: به این ترتیب سهامداری فکر میکند بازار منفی میشود و در نظر دارد سهم خاصی را به فروش برساند لذا از کسی که سهم را در اختیار دارد این دارایی را قرض میگیرد و به عنوان وکیل در بازار به فروش میرساند.
هامونی گفت: این مکانیزم در کمتر جایی از دنیا استفاده شده است.در واقع این دارایی است که به فروش میرسد و مالکیت آن متعلق به فرد دیگری است و آن را قرض میگیریم و در بازار میفروشیم و دوباره در بازار میخریم و به جای اصلی باز میگردانیم .این ابتکار جای تشکر دارد و باید این ابزارهایی را که کمیته فقهی در راستای جهانیسازی بازار سرمایه طراحی میکند، ابزارهای تمدن ساز نامید.
وی ادامه داد: یکی از ویژگیهای دستورالعمل فروش تعهدی این است که کلیه اوراق بهادار را شامل میشود و فقط مختص به سهام نیست ما در اوراق صکوک و اسناد خزانه اسلامی نیز میتوانیم از این ابزار استفاده کنیم .حتی صندوقهای بادرآمد ثابت نیز میتوانند از این ابزار استفاده کنند. وی در پایان گفت: تنها هشداری که در خصوص استفاده از این بازار باید اعلام کنم این است که فقط سرمایهگذاران حرفهای و متخصص، که دانش مالی و سرمایهگذاری دارند از این ابزار استفاده کنند و تازه واردها برای کاهش ریسک پرتفوی خود فقط از صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای مشاور سرمایهگذاری بهره ببرند.