بیانیه پایانی پانزدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام
بیانیه پایانی هماهنگکننده پانزدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام منتشر شد که در آن همه اعضاء، با یادآوری اینکه این توافق، عنصر کلیدی ساختار عدم اشاعه جهانی محسوب میشود، بر اهمیت صیانت از آن تاکید کردند. متن کامل این بیانیه از این قرار است: نشست کمیسیون مشترک برجام در تاریخ ۷ اسفندماه ۱۳۹۸ در وین برگزار شد. براساس برجام، کمیسیون مشترک مسوولیت نظارت بر اجرای این توافق را بر عهده دارد. این نشست به ریاست خانم هلگا اشمید، به نمایندگی از طرف نماینده عالی اتحادیه اروپایی و با حضور نمایندگان چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، انگلیس و جمهوری اسلامی ایران، در سطح معاونین وزرای خارجه/ مدیران سیاسی/ سفرا برگزار شد. در این نشست، گامهای ایران در کاهش تعهدات هستهای ذیل برجام از جمله اعلان ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ و نگرانیهای دیرپای کلیه اعضاء در خصوص آثار خروج امریکا از برجام در سال ۱۳۹۷ و اعمال مجدد تحریمها، مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در همین راستا، نگرانی جدی پیرامون گامهای ایران در خصوص تعهدات هستهای ذیل برجام ابراز شد. اعضاء همچنین تصدیق کردند که وضع مجدد تحریمهای امریکا، مانع بهرهمندی کامل ایران از منافع ناشی از رفع تحریمها شده است. همه اعضاء، با یادآوری اینکه این توافق، عنصر کلیدی ساختار عدم اشاعه جهانی محسوب میشود، بر اهمیت صیانت از آن تاکید کردند. متعاقب بیانیه نماینده عالی اتحادیه اروپایی مورخ ۴ بهمنماه ۱۳۹۸، اعضاء، مباحث مطروحه در سطوح کارشناسی که در هفتههای گذشته در قالبهای مختلف، هم در خصوص مباحث مرتبط هستهای و هم در خصوص پیامدهای گستردهتر خروج امریکا از برجام، وضع مجدد تحریمهای امریکا و منافع حاصل از رفع تحریمها در جریان بوده است را مرور کردند. کارشناسان موظف شدند که این مباحث را پیش ببرند. اعضاء، از تحولات مثبت اخیر در خصوص پردازش اولین تراکنش از طریق اینستکس، اضافه شدن چهار دولت اروپایی به عنوان سهامداران جدید و افق افزایش بیشتر سهامداران استقبال کردند. آنها همچنین به اهمیت تقویت این ابزار اذعان داشتند. اعضاء، بر مسوولیت جمعی خود جهت تداوم پروژههای کلیدی عدم اشاعه که بخشی اساسی از برجام محسوب میشود تاکید کردند. آنها از تلاشهای مستمر کارگروه اراک و روسای مشترک آن، انگلستان و چین، جهت پیشبرد مدرنسازی تاسیسات اراک استقبال کردند. آنها تحولات اخیر در خصوص تاسیسات فردو را مد نظر قرار داده و حمایت قاطع خود را از روسیه برای تداوم اجرای پروژه ایروتوپهای پایدار ابراز داشتند. این نشست در زمان شیوع ویروس کرونا برگزار شد. اعضاء، با چین، جمهوری اسلامی ایران و تمامی کشورهای مبتلا، در تلاشهایشان برای مقابله با این موضوع، مشخصاً، مشارکت چین و آنهایی که متعاقباً متاثر شدهاند در مبارزه با این چالش بهداشت جهانی، اعلام همبستگی کردند.
نماینده چین:
در تلاشیم برجام را نجات دهیم
«وانگ کن» سفیر چین در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین پس از پایان پانزدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام تصریح کرد، اعضا به سرعت در تلاشند تا این توافق را نجات دهند. این مقام چینی در گفتوگو با خبرنگاران از اختلاف نظر بین اعضا، درخصوص فعال شدن سازوکار حل اختلاف در برجام خبر داد اما تصریح کرد در نشست امروز صحبتی در این رابطه صورت نگرفت. نماینده چین همچنین نسبت به تلاشهای امریکا برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران هشدار داد.
روسیه از آغاز کار «اینستکس» با ایران خبر داد
معاون وزارت خارجه روسیه از شروع فعالیت اینستکس با ایران خبر داد و خواستار حضور کشورهای بیشتر در آن شد. به گزارش فارس، یک دیپلمات ارشد روس روز چهارشنبه از فعالیت اینستکس با ایران خبر داد. به نوشته وبگاه شبکه خبری «آرتی» «سرگئی ریابکوف» معاون وزارت خارجه روسیه امروز درباره آغاز کار اینستکس گفت: «ساز و کار مالی اروپا برای برای ایران آغاز شده است و معاملاتی در حال انجام است.» معاون وزیر امور خارجه روسیه در ادامه گفت: «ما در جلسه وین خواستار افزایش تعداد شرکتکنندگان در ساز و کار اینستکس شدیم و به زودی تصمیمی اتخاذ میشود.» نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزارت خارجههای ایران و گروه «1+4» (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) بعد از حدود یک ساعت و نیم در وین پایان یافت. «سیدعباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر خارجه ایران با بیان اینکه اینستکس تقریبا به مراحل عملیاتی رسیده، گفت: «در جلسه امروز کمیسیون مشترک تأکید کردیم که بدون برآورده شدن انتظاراتمان در حوزههای اقتصادی بازگشت کامل ایران به برجام مقدور نیست.»