دستِ باز کرونا در تهران

۱۳۹۹/۰۱/۱۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۵۸۸۲
دستِ  باز کرونا  در تهران

آمار روزانه مبتلایان به کرونا، همچنان روندی صعودی دارد اما این روند، از تندی روزهای اول آرامتر است. سخنگوی وزارت بهداشت از تشخیص ۲۵۶۰ بیمار جدید مبتلا به کروناویروس در 24 ساعت خبر می‌دهد و معاون کل این وزارتخانه نیز می‌گوید: تا اطلاع ثانوی به زندگی با کرونا عادت کنید.  کیانوش جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت گفت: از ظهر جمعه تا ظهر شنبه، ۱۶ فروردین۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲۵۶۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شدند و مجموع بیماران شناسایی شده بر اثر این بیماری به ۵۵۷۴۳ مورد رسید. جهانپور گفت: خوشبختانه تاکنون ۱۹۷۳۶ نفر از بیماران بهبود یافته و ترخیص شده‌اند. وی افزود: متاسفانه در این مدت، ۱۵۸ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند ومجموع درگذشتگان بر اثر این بیماری در کشور به ۳۴۵۲ نفر رسید. ۴۱۰۳ نفر از بیماران در وضعیت شدید این بیماری قرار دارند. او گفت: مردم برای خوداظهاری غربالگری کرونا به سامانه salamat.gov.ir مراجعه کنند. معاون کل وزارت بهداشت نیز ضمن اعلام روند کاهشی بروز کرونا در برخی استان‌های پرشیوع و همچنین ابراز نگرانی درباره وضعیت این بیماری در تهران، در زمینه پیش‌بینی از زمان مهار کرونا در دنیا و کشور گفت: تا اطلاع بعدی و تا زمان کشف دارو و واکسن باید با زندگی با کرونا عادت کنیم. ایرج حریرچی، نماینده ویژه وزیر بهداشت و ناظر بر اجرای طرح بسیج ملی مبارزه با بیماری کرونا، در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، در پاسخ به سوالی درباره وضعیت ابتلا به کووید۱۹ در استان تهران و استان‌های پرشیوع، گفت: در استان‌هایی که روند ابتلا به کووید۱۹ زودتر آغاز شد و معمولا استان‌های پر خطرمان محسوب می‌شدند...

 

‌در حال حاضر روند ابتلا نزولی شده است و اکنون تعداد بیشتری از استان‌هایمان این وضعیت را دارند. البته متاسفانه برخی از استان‌ها هنوز از نظر تعداد موارد ابتلا و مرگ‌ومیر روند صعودی نسبی را دارند که استان‌هایی هستند که ویروس کرونا دیرتر به آنها وارد شده است.

حریرچی ادامه داد: فاصله‌گذاری اجتماعی در کشور انجام شده و فکر می‌کنیم در اکثر استان‌ها از نقطه اوج خارج شده‌ایم و اگر همین روال ادامه یابد، در اردیبهشت ماه میزان شیوع به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد، اما نکته بسیار مهم این است که روند کاهشی نه در کشور ما و نه در هر کشور دیگری به معنای صفر شدن و از بین رفتن ویروس نیست. در کره جنوبی که یکی از کشورهای موفق در مقابله با کرونا بوده است، دیروز ۹۰ مورد جدید داشته است. همانطور که بسیاری از کشورها اعلام کرده‌اند، متاسفانه باید تا اطلاع ثانوی که واکسن یا داروی ویروس ایجاد شود، به زندگی با این ویروس عادت کنیم و استراتژی‌های فاصله‌گذاری اجتماعی را تا حد مقدور رعایت کنیم. خیلی از مردم ما و کشورهای دیگر شستن دست را رعایت نمی‌کردند که باید رعایت کنند. ارتباطات اجتماعی زیاد ما بسیار خوب است، ‌اما فعلا باید آن را کنترل کنیم. حریرچی درباره اینکه ویروس کرونا ویروسی دست‌کاری شده از سوی انسان است، گفت: این موضوع را ابتدا کشور چین رسما اعلام کرد و کشور امریکا هم این ادعاها را مطرح می‌کرد و جای تعجب است که رییس‌جمهور امریکا چند بار اسم ویروس چینی را به کار برد. از نظر ما این قابل رد کردن نبوده و محتمل است، اما بررسی‌های لازم از نظر پدافند غیرعامل دارد انجام می‌شود. نکته مهم این است که این ویروس در کشور ما و سایر کشورها موجود است و با حداکثر شدت با آن مقابله می‌کنیم.

 نگرانی درباره وضعیت تهران

وی افزود: در عین حال از وضعیتی که در تهران وجود دارد از نظر ابتلا هنوز نگران هستیم. از آنجایی که تهران نقش کلیدی ارتباطی با سایر استان‌ها دارد، هرگونه وجود و شیوع ویروس حتی در حد متوسط هم می‌تواند باعث انتشار به سایر شهرها و به‌ویژه شهرهای اطراف تهران شود که تبادل زیادی از نظر اشتغال دارند. همان‌طور که آقای رییس‌جمهور اعلام کردند روند ابتلا در اکثر استان‌ها نزولی است و همانطور که وزیر بهداشت اعلام کردند این به معنی مدیریت بیماری است، نه به معنی کنترل و سرکوب بیماری. ما هنوز درباره ویروس نگرانیم. سطح ترافیکی که امروز در سطح شهر تهران بود، ما را نگران می‌کند. زیرا هر یک از این افراد می‌توانند ویروس را به خانه یا محل کار ببرند. ‌ حریرچی در پاسخ به سوال دیگری، درباره وضعیت نمودار ابتلا و بروز کرونا در ایران در مقایسه با نمودار سایر کشورها و برخی اظهارات مبنی بر عدم شناسایی درست بیماری در ایران، گفت: مهم‌ترین موضوعی که در بررسی نمودارهای ابتلا باید به آن توجه شود درست است که تعداد مهم است، اما مهم‌ترین نکته این است که میزان ابتلا با چه سرعتی رشد می‌کند و شیب منحنی، صاف شدن آن و پایین آمدن آن، شاید اهمیتش از تعداد خالص بیشتر باشد. یک نقص ما این بود که تست‌مان را برای افراد بستری انجام می‌دادیم و در افراد سرپایی کمتر تست انجام داده بودیم، زیرا اپیدمی در کشور ما زودتر شروع شد و در آن زمان اصلا تست نداشتیم، اما اکنون با اقداماتی که انجام دادیم، تست‌های سرپایی بسیار بیشتری را انجام می‌دهیم.

وی افزود: نکته مهم این است که اگر به موارد مرگ‌ومیر توجه کنید، می‌بینید کسانی که در بیمارستان‌ها فوت می‌کنند، حتما تست بر رویشان انجام شده است. به ویژه از روز یکم و دوم اسفند که ویروس شناسایی شده است و ملاحظه می‌کنید که با توجه به اقداماتی که دولت و ملت با هم انجام دادند، موضوع مهم این است که روند صعودی‌مان در میزان مرگ‌ومیر را کنترل کردیم و به خط صاف رسیده که به عنوان مهم‌ترین دستاورد مطرح است که کشورهای کمی توانستند به این دستاورد برسند. البته به این معنی نیست که کار ما نقص ندارد. حتما در کارمان نقص‌هایی داشتیم که سر فرصت می‌توانیم درباره آن بحث کنیم. وی درباره لزوم تشدید فاصله‌گذاری اجتماعی، گفت: ما دو موضوع داریم؛ یکی کنترل بیماری و کاهش مرگ و میر و بیمای‌زایی بیماری است و هدف دوم هم کاهش اثرات اجتماعی و اقتصادی ویروس است که این دو هدف متناقض بوده و حصول هر دو به میزان کاملا مناسب، ممکن است حاصل نشود. مهم این است فاصله‌گذاری اجتماعی به معنی کاهش تماس مردم با یکدیگر هدف ما است، اما باید ببینیم که اقتصاد ما چقدر تحملش را دارد. زیرا ایران فقط با کرونا نمی‌جنگد، بلکه با تحریم‌های ناجوانمردانه هم می‌جنگد و به همین دلیل حفظ تعادل در این زمینه لازم است و به حداکثر ممکن باید برسد، اما قاعدتا ملاحظات اقتصادی هم باید لحاظ شود.

   بروز موج دوم کرونا در کشور اگر...

حریرچی در ادامه درباره احتمال بروز موج دوم کرونا در کشور، گفت: اگر روال به سابق بازگردد که این اقدام مدنظر هیچکس نیست، مطمئنا شاهد یک موج بازگشت ویروس خواهیم بود. هیچکس در کشور، در دولت و ملت خواهان این موضوع نیست. اما در صورت عدم رعایت، احتمال بازگشت بیماری وجود دارد. همانطور که کشورهای مختلف مطرح کردند و رییس‌جمهور ما هم اشاره کردند تا زمانیکه واکسن و داروی این ویروس ساخته نشود که طبق پیش‌بینی‌ها حداقل ۱۸ ماه برای این اقدام وقت نیاز است و در عین حال اگر خود ویروس مانند سارس دچار تغییر معنی‌داری نشود، در کشورهای مختلف موجود خواهد بود. هیچ کشوری نتوانسته این ویروس و احتمال وقوع آن را به صفر برساند. ویروس در کشورهای مختلف دنیا خواهد بود و مقداری بسته به تغییرات آب‌وهوایی و رفتار مردم ممکن است انتشار ویروس و بالا و پایین شود.

حریرچی درباره پیش‌بینی وزارت بهداشت از زمان مهار کرونا در کشور، گفت: پیش‌بینی‌ها ما بسته به سطح فاصله‌گذاری اجتماعی است. یکی از پیش‌بینی‌هایمان این بوده که اگر هیچ فاصله‌گذاری اجتماعی رخ ندهد، تا انتهای خرداد با این بیماری درگیر خواهیم بود و در تابستان هم خودش را حفظ می‌کند و در پاییز هم مشکل‌زا خواهد بود. نظرمان این است که هیچ کشوری نمی‌تواند قرنطینه کامل را انجام دهد. به جز چین که البته شرایط خاصی داشت و بیش از ۴۰ هزار پزشک و پرستار به ووهان اضافه کرد و در مواردی هم افراد بیرون می‌رفتند. اکنون گفته می‌شود که در فرانسه قرنطینه کامل است، اما در آنجا مردم به شش دلیل می‌توانند از خانه خارج شود. وی درباره مهم‌ترین مشکلات در مراکز درمانی، گفت: ما هم مانند سایر کشورهای دنیا در روزهای ابتدایی بیماری با موج عظیمی مواجه شدیم که آمادگی در داخل کشور و حتی در منابع بین‌المللی برای تامین مواد و وسایل حفاظتی وجود نداشت. در حال حاضر در امریکا و ایتالیا و... هم وجود دارد. ما شرمنده جامعه پزشکی، پرستاری و پیراپزشکی هستیم که در برخی مراحل وسایل حفاظتی‌مان کم بود، اما حداقل در بخش بستری و بیمارستان‌های دولتی هیچ پزشک، پرستار و پیراپزشکی کم‌فروشی نکرد. خوشبختانه این موضوع تنها یکی دو روز در کشور مطرح بود که در زمینه تخت هم نگران بودیم، اما تمام بیماران را پذیرش کردیم. در حالی که در کشورهای اروپای غربی و امریکای شمالی که جزو هفت اقتصاد برتر جهان هستند، به شهادت پزشکان، می‌گویند افراد سن بالا یا مبتلایان به برخی بیماری‌ها را به ونتیلاتور وصل نکنید. در حالی که ما در کشورمان هیچگاه چنین کاری نکردیم و تمام بیماران را پذیرش کردیم و می‌بینید که بهبودیافته ۹۰ ساله و ۱۰۰ ساله هم داریم. شاید یکی از نقص‌های ما که سایر کشورها هم با آن مواجه شدند، کمبود تست در روزهای اول بود که الان ظرفیت مناسبی فراهم شده و همچنان باید افزایش یابد. حریرچی افزود: شاید می‌توانستیم هماهنگی‌های بیشتری داشته باشیم و فاصله‌گذاری اجتماعی را زودتر آغاز کنیم تا موج اول سفرهای نوروزی را نداشته باشیم، اما مجموع عملکردمان با توجه به اعلام مراجع بین‌المللی و درگیری زودهنگام‌مان مشخص است که عملکردمان در کنترل مرگ‌و میر مناسب است.