قوانین حمایتی شرکت‌های حاضر در بازار سرمایه بایدتغییر کنند

۱۳۹۹/۰۱/۲۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۵۹۵۴
قوانین حمایتی شرکت‌های حاضر در بازار سرمایه  بایدتغییر کنند

گروه بورس|

 رشد نماگرها و آمارهای به ثبت رسیده در بازار سرمایه ایران طی دو سال اخیر سال‌ حکایت از آن دارد که استقبال آحاد مردم در مدت یاد شده وارد فاز جدیدی شده است و اداره و پایش کارکدهای آن به تمهیداتی جدید نیاز دارد. در همین راستا طی ماه‌های گذشته سازمان بورس در قالب اجرای دستورالعمل‌های جدید و ایجاد سامانه‌هایی نظیر «نامک» سعی کرده تا از برخی مشکلات موجود در سازوکار بازار بکاهد. به همین منظور در آخرین تغییرات اعمال شده نیز این سازمان تصمیمات جدیدی را اتخاذ کرده تا ضمن کاستن از فشار وارده به سامانه معاملات، ریسک وارده به سرمایه‌گذاران تازه وارد را نیز تعدیل کند و شرایط را برای عرضه دارایی‌هایی نظیر سهام عدالت مهیا سازد.

 در همین راستا روز گذشته رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به این پرسش که چگونه می‌توان زمینه حضور عامه مردم در بازار بورس را فراهم کرد، گفت: به نظر من باید روی صندوق‌های سرمایه‌گذاری کار کنیم و چون مردم می‌خواهند در بورس حاضر شوند، باید ابزارهای غیرمستقیم مانند صندوق‌های سرمایه‌گذاری را بیشتر تجهیز کنیم.

به گزارش فارس، شاپور محمدی گفت: در حال حاضر 14 درصد مردم دارای کد معاملاتی بورسی هستند و سرمایه‌گذاری در بورس در بازه سه تا پنج ساله بیشتر از بازار طلا و ارز بازدهی دارد.

وی همچنین یادآور شد، باید مفهوم سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه و بورس در محتوای آموزشی از سطح دبستان و دبیرستان تا دانشگاه به مردم آموزش داده شود، چون این یک کار روزمره است و همه مردم به آموزش فنون سرمایه‌گذاری نیاز دارند. باید محتوای آموزشی برای مردم اصلاح شود که مردم به حضور در بورس رغبت پیدا کنند.

  بقیه اقتصاد غیر از شرکت‌های بورسی هم باید شفاف شوند

محمدی گفت: از طرفی باید قوانین حمایتی در مورد شرکت‌های حاضر در بازار سرمایه تغییر کنند، یک شرکتی که در بورس حضور دارد، همه مسائلش شفاف است، البته ممکن است نقایصی داشته باشد، اما نسبت به بقیه شرکت‌ها وضع خیلی بهتری دارد، باید یک کاری کنیم، بقیه اقتصاد هم به نظم در بیاید و از فعالیت‌های اختلال‌زا مانند احتکار، مالیات‌های سنگینی دریافت شود.

 لزوم وضع مالیات سنگین برای احتکار‌کنندگان خودرو و مسکن

به گفته رییس سازمان بورس و اوراق بهادار برای حمایت از تولید و شرکت‌های بورسی که عمدتاً تولیدی هستند، باید به کسانی که در بازار طلا و ارز سرمایه‌گذاری می‌کنند یا به احتکار خودرو، احتکار ملک و آپارتمان می‌پردازند مالیات سنگینی وضع شود در آن موقع شرکت‌های تولیدی و بورس رونق می‌گیرند. شاپور محمدی در پاسخ به این پرسش که چند درصد مردم در بورس حضور دارند، ‌گفت: در حال حاضر 11.2 میلیون نفر کد معاملاتی بورسی دارند که این رقم حدود 14 درصد جمعیت کشور را شامل می‌شود. در حالی که در هند با جمعیت حدود 1.3 میلیاردی فقط 25 میلیون کد بورسی (1.8 درصد) وجود دارد.

  سهامداران عدالت باید به تدریج در بورس حضور یابند

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به این پرسش که اگر 49 میلیون سهامدار عدالت بخواهند وارد بورس شوند، آیا زیرساخت فنی آن فراهم شده است، ‌گفت: بله، ظرفیت وجود دارد و از نظر امکانات فنی ممکن است، اما اگر 49 میلیون نفر همگی با هم بخواهند سهام بفروشند، قیمت سهام آنها افت پیدا می‌کند، بنابر این باید یک سیاستی تنظیم کنیم که به تدریج وارد بازار شوند و در عین حال امکان خرید و فروش هم به تدریج پیدا کنند، گرنه قیمت سهام خودشان کاهش پیدا می‌کند.

  صرف‌نظر از رشد قیمت سهم، به سودآوری سهام توجه کنید

محمدی در مورد اینکه آیا به نظر شما رشد شاخص بورس با توجه به وضعیت اقتصاد واقعی است، گفت: سازمان بورس به عنوان یک نهاد ناظر نمی‌تواند راجع به روند بازار صحبت کند، اما این نکته بسیار مهم است مردم وقتی می‌خواهند سهام خریداری کنند، تنها به شاخص کل بازار فکر نکنند بلکه بر روی خود شرکت متمرکز شوند و خود شرکت را تحلیل کنند سودآوری سهام آن را ببینند ممکن است قیمت سهام رشد نکند، اما در مجمع سالانه شرکت سود به سهام تعلق بگیرد.

وی خاطرنشان کرد: اگر مردم با این استراتژی یعنی ماندگاری در بازار سهام جلو بروند و سهام خود را نگه دارند، سود می‌کنند و صرف نظر از اینکه قیمت سهام رشد کند یا نه، سود سهام را در نظر می‌گیرند و این فرهنگ سهامداری و ماندگاری در بازار سرمایه باید در کشور جا بیفتد. محمدی گفت: مردم نباید فقط به خاطر رشد قیمت سهام، اقدام به خرید سهام کنند، بلکه سود شرکت را هم در نظر بگیرند، برخی سرمایه‌گذاران 10 سال یک سهام را نگه می‌دارند و هر سال از سود آن بهره‌مند می‌شوند و باید این نگاه ماندگاری در بازار سهام فرهنگ‌سازی شود نه اینکه فقط قیمت هر سهم را با شاخص بازار تراز کنند. این استراتژی درست نیست که فقط به رشد قیمت سهام نگاه شود بلکه سودآوری خود سهام در بلندمدت هم مدنظر قرار گیرد.

  عامه مردم چگونه در بورس

سرمایه‌گذاری کنند؟

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در واکنش به این پرسش که عامه مردم سرمایه‌های اندک 4 تا 5 میلیون تومانی دارند و آشنایی کافی با بورس ندارند، چگونه می‌توانند در بازار حضور پیدا کنند، گفت: به این افراد توصیه می‌کنیم به جای خرید سهام ابتدا از خرید واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌های سرمایه‌گذاری شروع کنند که ریسک کمتری دارند و نیازی نیست که خود آنها وقت بگذارند، بلکه در صندوق‌های سرمایه‌گذاری یک مدیریت حرفه‌ای مستقر است و آنها سرمایه‌گذاری حرفه‌ای انجام می‌دهند و واحدهای صندوق‌ها برای دارندگان این واحدها سود به همراه دارد. وی در پاسخ به اینکه بازدهی بازار سرمایه در مقایسه با بازارهای رقیب مانند طلا و ارز چگونه است، گفت: بازدهی بورس در بلندمدت بهتر است، البته اگر افق بلندمدت برای سرمایه‌گذاری در نظر گرفته شود، معمولاً ظرف سه تا پنج سال بازدهی بازار سرمایه بیشتر از بازار طلا و ارز است. وی همچنین در مورد عملکرد شاخص کل بازار گفت: این شاخص ترکیبی از عملکرد 320 نماد بورسی است که باید سرمایه‌گذاران راجع به تک تک شرکت‌ها اطلاعات به دست بیاورند، همچنین در مورد خود صنعت اطلاعاتی که در سامانه جامع اطلاع‌رسانی ناشران بورسی، کدال منتشر می‌شود، اطلاعات صنعت را بررسی کنند.

وی همچنین تأکید کرد: بازار سرمایه قواعد خودش را دارد و بورس از بازار طلا و ارز پیچیده‌تر است، هر شرکتی مقتضیات خودش را دارد، ممکن است یک شرکت خوب باشد که در صنعت خوبی قرار ندارد، اما آن شرکت رو به رشد است، بنابر این سرمایه‌گذاران همواره باید به ارزندگی سهام و شرکت توجه کنند.