عرضه ۵۳۳ میلیون یورو ارز صادراتی در فروردین ماه
گروه بانک و بیمه |
بررسی عملکرد بازار ثانویه نشان میدهد که در فروردینماه ۱۳۹۹ رقمی معادل ۵۳۳.۶ میلیون یورو ارز حاصل از صادرات در این بازار به فروش رسیده است.
به گزارش «تعادل»، عملکرد بازار ثانویه در اولین ماه از فصل بهار ۱۳۹۹ نشان میدهد با وجودی که صادرکنندگان در فروردینماه ۵۳۳ میلیون یورو در بازار ثانویه به فروش رساندهاند، اما این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۵۸ درصد کاهش یافته است.فروردینماه سال گذشته صادرکنندگان یک میلیارد و ۲۷۳ میلیون یورو در بازار ثانویه عرضه کرده بودند. همچنین میزان خرید ارز برای واردات در بازار ثانویه از ۹۶۹ میلیون یورو در فروردینماه سال ۱۳۹۸ به ۴۰۶.۸ میلیون یورو در فروردینماه امسال کاهش یافته است. این رقم نیز کاهشی ۵۸ درصدی را نشان میدهد.براساس این گزارش میانگین نرخ خرید هر دلار امریکا در بازار ثانویه در مدت زمان مورد بررسی ۱۳هزار و ۹۹۳ تومان بوده که نسبت به رقم ۸هزار و ۸۲۸ تومانی خرید این ارز در ماه مشابه سال قبل، ۵۸.۵ درصد افزایش یافته است.
نرخها در بازار
صرافیهای مجاز بانکی روز شنبه 6 اردیبهشت 99، نرخ خرید دلار را 15400 تومان، فروش دلار را 15500 تومان، نرخ خرید یورو را 16800 و نرخ فروش یورو را 16900 تومان اعلام کردند. در سامانه سنا نیز نرخ لحظهای فروش دلار 15500 تومان و نرخ فروش یورو به 16900 تومان رسید.
سامانه سنا نرخ میانگین ارز معامله شده در تاریخ 4 اردیبهشت 99 را برای دلار 15621، دلار کانادا 11816، لیر ترکیه 2402، یورو 16945، درهم 4233، یوآن 2100 و پوند 19706 تومان اعلام کرد. نرخ حواله روز 4 اردیبهشت 99 در سامانه نیما نیز برای یورو 14896، درهم 4100، یوآن 2098 و لیر ترکیه 2280 تومان اعلام شده است. در بازار طلا نیز با اعلام هر اونس طلا به قیمت 1730 دلار و کاهش نرخ دلار به قیمت 16 هزار و 50 تومان در بازار آزاد و معاملات نقدی، قیمت طلا و سکه در بازار کاهش یافت و مظنه مثقال 17 عیار 2 میلیون و 743 هزار، گرم 18 عیار 638 هزار، سکه 6 میلیون و 410 هزار، نیم سکه 3 میلیون و 250 هزار، ربع سکه 1 میلیون و 880 هزار و سکه گرمی 970 هزار تومان معامله شد. در بازار ارز رسمی نیز، بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۱۰ ارز مانند یورو کاهش و قیمت ۲۴ واحد پولی دیگر از جمله پوند افزایش یافت. نرخ دلار و ۱۲ ارز دیگر نیز ثابت ماند.هر دلار امریکا «شنبه ششم اردیبهشت ۹۹» بدون تغییر نسبت به روز قبل ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس با افزایش ۱۵۰ ریالی به قیمت ۵۱ هزار و ۹۴۳ ریال و هر یورو نیز با کاهش ۸۵ ریالی به قیمت ۴۵ هزار و ۳۲۰ ریال اعلام شد.
عقب گرد دلار
ارزش دلار در برابر بسیاری از همتایانش کاهش یافت. به گزارش بلومبرگ، در جریان معاملات آخر هفته، روند صعودی دلار متوقف شد و بسیاری از ارزها در برابر اسکناس سبز در موقعیت صعودی قرار گرفتند.مجلس سنای امریکا همانطور که انتظار میرفت لایحه نیم تریلیون دلاری پیشنهادی دولت برای حمایت از بخشهای مختلف اقتصادی در برابر ویروس کرونا را تصویب کرد و این لایحه اکنون برای اخذ تایید نهایی به کنگره ارسال خواهد شد هر چند که احتمالا دولت ترامپ برای به تصویب رساندن این لایحه در کنگره با دردسرهای بیشتری نسبت به مجلس سنا مواجه خواهد شد.شمار کسانی که برای دریافت مزایای بیکاری درخواست کردهاند به رقم بی سابقه ۲۶.۵ میلیون نفر رسیده است. در حالی که ۱۶.۲ درصد کل نیروی کار امریکا ادعای بیکار شدن خود را مطرح کردهاند انتظار میرود تا پایان این ماه این رقم حتی به ۳۰ میلیون نفر نیز افزایش پیدا کند. در این صورت کل دستاورد اشتغال زایی اقتصاد امریکا از سال ۲۰۱۰ تاکنون بر باد خواهد رفت. دموکراتها انتقاد زیادی نسبت به مدیریت دولت ترامپ برای مواجهه با بحران کرونا مطرح کردهاند و تد کروز، سناتور جمهوری خواه هشدار داده است ضعف عملکرد دولت در مقابله با این بحران تنها عاملی است که میتواند باعث شکست ترامپ در برابر جو بایدن در انتخابات نوامبر شود. سرعت شیوع کرونا در بسیاری از مناطق کاهشی شده تا جایی که نرخ مرگ و میر روزانه در امریکا و انگلیس نزولی شده و شمار مبتلایان در فرانسه و اسپانیا کاهش داشته است. در اسپانیا، اتریش، دانمارک و ایتالیا برخی از کسب و کارها فعالیت خود را به صورت محدود از سر گرفتهاند.
تحت تاثیر کاهش شدید فعالیتهای تجاری و بازرگانی، نرخ تورم در بسیاری از اقتصادهای بزرگ جهان از جمله در انگلیس، ژاپن، کانادا و چین بهشدت کاهش یافته و نرخ تورم ماهانه نیز به سطوح منفی یا نزدیک به صفر رسیده است و این مساله کار بانکهای مرکزی را برای دستیابی به تورم دو درصدی دشوارتر میکند. هم چنین بسیاری از کشورهای جهان در نتیجه شیوع کرونا و جلوگیری از در اختیار گرفتن شرکتها توسط اتباع خارجی، مقررات سختگیرانهای علیه سرمایهگذاری خارجی وضع کردهاند. کانادا، فرانسه، اسپانیا، آلمان و استرالیا از جمله کشورهایی هستند که چنین تصمیمی گرفتهاند اما این امر احتمالا باعث کاهش بیش از پیش رشد اقتصادی آنها نیز خواهد شد. رییس بانک مرکزی استرالیا نیز از احتمال کوچک شدن ۱۰ درصدی اقتصاد این کشور در نیمه نخست امسال بر اثر شیوع کرونا خبر داد. به گفته فیلیپ لووه، این احتمال وجود دارد که نرخ بیکاری نیز برای نخستین بار در یک دهه اخیر دو رقمی شده و به بالای ۱۰ درصد برسد.رودریگو کاتریل، استراتژیست بازار ارز در بانک ملی استرالیا گفت: باید با احتیاط نسبت به آمار و ارقام مربوط به مبتلایان و قربانیان کرونا نگاه کرد چرا که احتمال اوجگیری مجدد آمار در صورت نادیده گرفتن توصیههای پزشکی کاملا جدی است.هر چند دولتهای محلی در برخی از ایالتهای امریکا قرنطینه را ادامه میدهند اما اعتراضات نسبت به تداوم این وضع رو به افزایش است. ایالت جورجیا مقدمات برچیدن قرنطینه را آغاز کرده و برخی از شهرها در ایالت نوادا نیز خواستار انجام اقدامات مشابه شدهاند. تاکنون بیش از دو میلیون و ۸۳۲ هزار و ۴۴۱ مورد ابتلا به کرونا در جهان گزارش شده است که در این بین ۱۹۷ هزار و ۳۴۲ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به امریکا با ۵۲ هزار و ۲۱۷ نفر، ایتالیا با ۲۵ هزار و ۹۶۹ نفر، اسپانیا با ۲۲ هزار و ۵۲۴ نفر، فرانسه با ۲۲ هزار و ۲۴۵ نفر و انگلیس با ۱۹ هزار و ۵۰۶ نفر بوده است.
جیمز نایتلی، کارشناس ارشد اقتصاد بین الملل در بانکای ان جی گفت: با توجه به گستردگی تعطیلی کسب و کارها در امریکا، پیشبینی ما این است که پیش از بازگشت به سطح قبل از بحران، رشد اقتصادی امریکا تا منفی ۱۳ درجه نیز کاهش پیدا کند و شاید بهبودی کامل از نظر اقتصادی تا میانه سال ۲۰۲۲ طول بکشد. این یعنی شاهد ادامه تعطیلی کسب و کارها و فاصله گذاریها خواهیم بود. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ریزش ۰.۳۴ درصدی نسبت به روز قبل و در سطح ۱۰۰.۲۶۵ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوییس معادل ۱.۰۲۷ دلار اعلام شد. اکنون بسیاری از کشورهای اروپایی در حال بررسی گزینههای موجود برای فرار از رشد اقتصادی منفی هستند و نخستوزیر ایتالیا با بحرانی خواندن شرایط اقتصادی منطقه یورو خواستار تسریع در تهیه بسته نجات شده است. هر چند سران اروپایی بر سر ایجاد یک بسته نجات یک تریلیون یورویی به توافق رسیدند اما اختلاف بر سر جزییات آن باعث شد تا اجرایی شدن آن تا تابستان به تعویق بیفتد. بانک مرکزی اسپانیا از کاهش ۶.۸ درصدی رشد اقتصادی این کشور در سناریو خوشبینانه و ۱۲.۴ درصدی در سناریو بدبینانه در سال ۲۰۲۰ خبر داده است.مرکز آمار فرانسه در گزارشی اعلام کرده که حجم فعالیتهای اقتصادی در این کشور در مقایسه با زمان قبل از شیوع بحران کرونا ۳۶ درصد کاهش پیدا کرده است. این مرکز به دولت فرانسه هشدار داده که هر ماه قرنطینه سراسری در خاک این کشور باعث خواهد شد تا رشد اقتصادی سه درصد کاهش پیدا کند.در آلمان نیز شماری از اندیشکدههای اقتصادی این کشور با هشدار به در پیش بودن سختترین سال اقتصادی چهار دهه اخیر از دولت خواستهاند تا اقدامات حمایتی بیشتری برای کاستن از تبعات اقتصادی ویروس کرونا بر فعالیت کسب و کارهای کوچک و متوسط و بازار کار در پیش گیرد. انتظار میرود پس از مدتها، نرخ بیکاری آلمان از پنج درصد فراتر برود. در تازهترین دور از معاملات، پوند با صعود ۰.۲۴ درصدی نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۲۳۶ دلار مبادله شد. یورو ۰.۵۷ درصد پایین رفت و با عبور از کانال ۱.۰۷ به ۱.۰۸۲ دلار رسید.کارل شاموتا، تحلیلگر بازار در موسسه کمبریج گلوبال پیمنتس گفت: رهبران اروپایی بار دیگر نتوانستند به یک وحدت نظر بر سر چگونگی مقابله با کرونا دست یابند و این مساله باعث سرخوردگی معامله گران نسبت به یورو خواهد شد چرا که احیای مجدد اقتصاد اروپا با توجه به تعللهای صورت گرفته احتمالا بیش از احیای اقتصاد امریکا به طول خواهد انجامید. در معاملات بازارهای ارزی جهانی، هر دلار با ۰.۱۳ درصد کاهش به ۱۰۷.۵۱۴ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار امریکا به ازای ۱.۵۶۴ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۷.۰۸۱ یوآن چین اعلام شد.