300 هزار میلیارد تومان دارایی در شرف تبدیل به سهام
گروه بورس|
خصوصیسازی و اعطای حق مالکیت بر داراییهای دولتی توسط مردم، همواره یکی از مسائل مهم در اقتصاد ایران بوده است. این مساله جدا از اهمیت بالایی که در اقتصاد کشور دارد، به دلیل حواشی و مشکلاتی که در سالهای گذشته پیرامون آن شکل گرفته مورد توجه بسیاری از کارشناسان و منتقدان بوده است.
در این بین نوع خصوصیسازی و روش انتقال مالکیت داراییهای دولت به عموم مردم جزو مهمترین مسائل در این حوزه است که میتواند سبب گسترش عدالت یا تضعیف آن شود. از آنجایی که در این قبیل مسائل تغییر ساختار دولتی و آزادی عمل شرکتها در اداره امور از نکات مورد مناقشه توسط بسیاری از محافل و کارشناسان است، از این رو انتخاب روشی صحیح برای انتقال مالکیت شرکتها باید به گونهای صورت گیرد که در عین تامین منافع عمومی، به نفع کل اقتصاد کشور باشد.
در دو روز اخیر ابلاغ دستور العمل واگذاری سهام عدالت و ورود آن به بورس از سوی مقام معظم رهبری جز مسائل مورد توجه فعالان بازار سرمایه بوده است. بر این اساس تصمیم گرفته شده تا پس از 12 سال دارایی اختصاص یافته به عموم مردم که حالا 49 میلیون مالک دارد، از این پس توسط خود آنها یا از طریق سهامداری در شرکتهای سرمایهگذاری استانی اداره شود.
در این خصوص علی آقا محمدی با اشاره به میزان بازدهی مناسب بورس به خصوص در سالهای اخیر تصریح کرد: « در اداره سهام عدالت چه بهطور فردی و مستقیم و چه به شکل جمعی (سبد) مهم این است که مردم بورسی باشند و در این بازار باقی بمانند تا بتوانند در توسعه کشور نقش داشته و از سود آن بهرهمند شوند.»
علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگویی اختصاصی با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) در خصوص بیانیه رهبر معظم انقلاب مبنی بر آزادسازی سهام عدالت اظهار کرد: با فرمایشات مقام معظم رهبری، بازار سرمایه ایران نخستین بازاری خواهد شد که با جمعیت ۸۰ میلیونی کشور حدود ۶۰ میلیون سهامدار دارد و به این ترتیب تبدیل به یک بازار مردم پایه شد.
وی در این خصوص ادامه داد: این یک تحول بنیادین برای بازار سرمایه است و بازار سهام کشور حمایتهای مقام معظم رهبری را در پیش دارد. با توجه به شرایط بورس و بهترین بازدهی آن در بین بازارهای موازی، سازمان بورس و نهادهای مالی و دیگر فعالان این بازار باید بهطور جدی افراد و سهامداران جدید را راهنمایی کنند تا این سهامداران جدید بتوانند از بازار سرمایه کسب منفعت کنند. آقامحمدی در ادامه توضیح داد: با ادامه رونق و بازدهی مناسب بورس، سهامداران سهام عدالت که به تازگی وارد بازار سرمایه خواهند شد، به استمرار رونق این بازار کمک خواهند کرد.
نقدینگی ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی وارد بورس میشود
این عضو مجمع تشخیص مصحلت نظام با اشاره به تحول عظیم اقتصادی در کشور با فرمایشات رهبر معظم انقلاب در خصوص آزادسازی سهام عدالت بیان داشت: با بیانیه شب گذشته مقام معظم رهبری، حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار سرمایه خواهد شد و چنین نقدینگی عظیمی تمام فرضیات برخی از فعالان اقتصادی مبنی بر حبابی بودن بازار سرمایه را از بین خواهد برد. ورود سیل جدید سهامداران به بازار موجب پایداری و استحکام بورس شده و همین امر مقدمهای است برای حضور مابقی شرکتهای تجاری به بازار سرمایه تا از این بازار بازدهی مناسبی کسب کنند.
وی در این خصوص عنوان داشت: به این ترتیب امیدواریم نخستین کشوری باشیم که بتوانیم با سرعتی باورنکردنی عدم تعادل میان بازار پول و بازار سرمایه را جبران کرده و بازار سرمایه را به عنوان یک بازار مقتدر در بحث تامین مالی و توسعه کشور معرفی کنیم.
۵۰ میلیون نفر سهام عدالت دارند
این مقام مسوول در ادامه با اشاره به ساز و کار سهام عدالت خاطرنشان کرد: تمامی ۵۰ میلیون نفری که دارای سهام عدالت بوده و عضو شرکتهای سرمایهگذاری استانی هستند، نیاز نیست تا اقدام خاصی انجام دهند به این دلیل که وارد کردن شرکتهای سهامی استانی به بازار سرمایه به سازمان بورس و اوراق بهادار ابلاغ شده و آنها خود به خود سهامدار این شرکتهای سرمایهگذاری استانی خواهند شد و میتوانند سهم خود را خرید و فروش کنند.
آقا محمدی گفت: اما عدهای که نمیخواهند سهامدار شرکتهای سرمایهگذاری استانی شوند طبق فرمان رهبر معظم انقلاب به آنها اجازه داده شده که سهام شرکتهای سرمایهپذیر را داشته باشند. پس اگر این عده از سهامداران جدید میخواهند سهام شرکتهای بزرگ بازار سرمایه را داشته باشند، طبیعی است که به ۵۰ میلیون فرد بهطور مساوی از سهام این شرکتها تعلق میگیرد و سبدی از سهام بهطور مساوی به هر فرد اختصاص مییابد و به این ترتیب هر فرد مدیریت سهام و خرید و فروش آن را بر عهده میگیرد. سهامداران شرکتهای سرمایهگذاری استانی نیز ویژگیهای خاصی دارند. به این ترتیب که سبد تشکیل شده برای آنها نیز در نظر گرفته میشود و علاوه بر آن امکان فروش سهام مدیریتی نیز وجود دارد.
اعطای اختیارات به بورس توسط رهبری انجام شد
وی بیان کرد: بنابراین کسانی که میخواهند سهام خود را به نام کنند و شخصا در مورد آن تصمیم بگیرند باید به سایت سازمان خصوصی سازی مراجعه کرده و پس از آن به سازمان بورس مراجعه کنند. رهبری در این خصوص اختیارات را به سازمان بورس و اوراق بهادار واگذار کرده و افراد میتوانند با مراجعه به این سازمان و اعلام تقاضا، کد بورسی خود را فعال کرده و سهام خود را به نام کنند. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: به نظر من جزییات بیشتر آزادسازی مانند زمان فروش و زمان به نام کردن سهام عدالت باید هرچه زودتر به تصویب رسیده و رسما اعلام شود تا افراد با جزییات بیشتر این اقدام آگاهی پیدا کنند.
وی تاکید کرد: در نظر داشته باشید که مردم بهطور طبیعی عضو شرکتهای سرمایهگذاری استانی هستند، بنابراین اگر بخواهند از آن خارج شوند حتما باید طی مدت اعلام شده توسط بورس این کار را انجام داده و در بورس ثبت نام کنند.
به افرادی که در سبد سهامی استان باقی میمانند، مزایا تعلق میگیرد
علی آقا محمدی توضیح داد: با آزادسازی سهام عدالت افراد میتوانند بهطور مستقیم یا غیرمستقیم سهام خود را بفروشند و یا با سهام دیگری جابهجا کنند. به این معنی که افراد میتوانند اختیار خرید و یا فروش را در این خصوص به دست بیاورند. در مدل غیر مستقیم، افراد میتوانند توسط شرکتهای «سرمایهگذاری سهامی عام استان» که نگهدارنده سهام عدالت هستند و مردم در هیات مدیره، انتخابات، گرفتن سود و خرید و فروش آن مشارکت دارند، باقی بمانند. در این حالت، افراد عضوی از سبد سهامی مشترک استانی خود خواهند بود، در حالیکه در شرایط مستقیم هر فرد بهطور مستقل و شخصی میتواند از سهام خود بهرهبرداری کند و یا آن را انتقال دهد. بنابراین، ثبت نام فقط برای افرادی لازم است که میخواهند بهطور فردی و مستقیم کار را در اختیار خودشان قرار دهند.
وی تصریح کرد: بنابر گفته مقام معظم رهبری قرار بر این است برای افرادی که در شرکتهای سرمایهگذاری استانی باقی میمانند، مزایایی در نظر گرفته شود. براین اساس، ممکن است در آینده مصوب شود تا برخی پروژههای سودده از طریق این شرکتها انجام شود و سود آن نصیب افراد باقی مانده در سبد سهامی استانی شود.