ارزش بازار دانشبنیانها در شرایط حبابیشدن بورس
با وجود آنکه به اعتقاد کارشناسان اقتصادی در حال حاضر بورس «حبابی» شده است ولی به گفته معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، از آنجایی که رشد شرکتهای دانشبنیان بر اساس تحقیق و توسعه است، از این رو رشد این شرکتها در بورس رشد واقعی است، بنابراین کلیه شرکتهای دانشبنیان حاضر در بورس رشد بیش از ۶ درصدی را تجربه کردند. دکتر علیرضا دلیری در گفتوگو با ایسنا، در خصوص حضور شرکتهای دانش بنیان در بورس و فرابورس، اظهار کرد: در حال حاضر ۳۲ شرکت دانش بنیان روی تابلوهای مختلف بورس و فرابورس قرار دارند ضمن آنکه سه شرکت نیز مراحل پذیره نویسی خود را به پایان رساندند و وارد فرآیند عرضه سهام خود در بورس و فرابورس شدند. وی ادامه داد: علاوه بر آن پنج شرکت و استارت آپ هم آماده کردیم تا با تکمیل مدارک، بتوانند سهام خود را در بورس عرضه کنند. دلیری تاکید کرد: بر این اساس تاکنون حدود ۴۰ شرکت در بورس حضور دارند. معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در خصوص وضعیت سهام شرکتهای دانش بنیان در شرایط حبابی بورس، توضیح داد: شرایط رشد شرکتهای دانش بنیان بسیار متفاوتتر از سایر شرکتها است و بررسی این ۴۰ شرکت حاضر در بورس نشان میدهد که برخی از آنها رشدهای ۲۰ برابری، ۱۹ برابری و ۱۳ برابری داشتند. دلیری با تاکید بر اینکه اکثر این شرکتها رشد بیش از ۶ برابری را داشتند، یادآور شد: دلیل این رشد آن است که شرکتهای دانش بنیان دارای واحدهای تحقیق و توسعه هستند و دایما محصولات تولیدی خود را ارتقا میدهند؛ از این رو این شرکتها صورتهای مالی واقعی را خواهند داشت و عملکرد واقعی ارایه خواهند کرد و این امر میتواند در کل شاخص بورس هم تاثیرگذار باشد. وی خاطرنشان کرد: بر این اساس ما به دنبال این هستیم که بتوانیم حضور شرکتهای دانش بنیان را در بازار سرمایه پر رنگتر کنیم و این امر هم به نفع تامین مالی حوزه دانش بنیانها و هم به نفع بازار سرمایه خواهد بود. معاون، معاونت علمی رییسجمهور با اشاره به راهاندازی تابلو شرکتهای دانشبنیان و SMEها در فرابورس، یادآور شد: با در نظر گرفتن شرایط خاص در این بخش، شرکتهای متوسط میتوانند در بازار شرکتهای کوچک و متوسط، عرضه سهام داشته باشند و وارد بورس شوند. وی به بیان مزایای حضور شرکتهای دانش بنیان در بورس پرداخت و گفت: یکی از مهمترین مزایای حضور دانشبنیانها در بورس، تامین مالی است. زمانی که شرکتی ۱۰ درصد از سهام خود را در بورس عرضه میکند، از این طریق تامین مالی صورت میگیرد که این تامین مالی، مدلی پایدار است و مانند وام بانکی نیست که با سررسید موعد آن باید مبالغی را پرداخت کنند. دلیری اضافه کرد: علاوه بر آن چون شرکتهای دانش بنیان شرکتهایی هستند که دایما رشد میکنند، رشد ۱۰ درصدی آنها باعث میشود ۹۰ درصد باقیمانده شرکت به همان نسبت پیش رود. معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری خاطرنشان کرد: این امر به گونهای است که شرکتهایی که وارد بورس شدند در ابتدای سال ۱۳۹۸ ارزش بازار آنها ۲۸ هزار میلیارد تومان بود و الان این میزان به ۱۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده و این رشد چند برابری است که صورت گرفته است.
وی در پاسخ به این سوال که موفقترین شرکتها در بازار سرمایه مربوط به چه حوزهای است، گفت: تمرکز عمده شرکتهای دانش بنیان در زمینه IT است به گونهای که پنج شرکت جدیدی که برای ورود به بورس آماده میشوند در حوزه فناوری اطلاعات است.
به گفته این مقام مسوول علاوه بر شرکتهای حوزه فناوری اطلاعات، شرکتهایی در حوزههای پزشکی، دارویی و لیزر نیز وارد بورس شدهاند ولی درصد قابل توجهی از آنها در حوزه فناوری اطلاعات فعال هستند.