تاثیر عوامل مختلف بر عمر باتری گوشی

۱۳۹۹/۰۳/۰۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۷۵۵۸
تاثیر عوامل مختلف بر عمر باتری گوشی

گروه دانش و فن|

عمر باتری یکی از معیارهای مهم در خرید گوشی محسوب می‌شود و بیشتر کاربران انتظار دارند عمر باتری گوشی آنها حداقل یک روز دوام بیاورد. عمر باتری گوشی علاوه‌بر ظرفیت باتری، به عوامل دیگری مثل سخت‌افزار، نرم‌افزار، ویژگی‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و نحوه‌ استفاده از آن نیز بستگی دارد. ازطرفی نحوه‌ استفاده از گوشی هم تأثیر زیادی بر عمر باتری می‌گذارد، بدین‌ترتیب اگر از گوشی‌تان فقط برای انجام کارهایی مثل وب‌گردی استفاده ‌کنید، عمر باتری آن درمقایسه‌با زمانی‌ بیشتر خواهد بود که دایما مشغول بازی باشید. وب‌سایت اندروید اتوریتی به بررسی عمر باتری گوشی‌ها و تاثیر عوامل مختلف بر این موضوع پرداخته است.

ساخت گوشی هوشمندی که عمر باتری آن حداقل یک روز باشد، تنها با استفاده ‌از باتری بزرگ با بیشترین ظرفیت ممکن امکان‌پذیر نیست و سازندگان باید بین هزینه و فضا و سخت‌افزار مدنظرشان توازن مناسب را ایجاد کنند. هرچه گوشی ویژگی‌های بیشتری داشته باشد، ایجاد این توازن دشوارتر می‌شود. بیشتر سازندگان تلاش می‌کنند توازن بین سخت‌افزار و ظرفیت باتری به‌گونه‌ای باشد که کاربران بتوانند با هربار شارژ گوشی به‌صورت متوسط یک روز کامل از آن استفاده کنند و در برخی مواقع، برای دستیابی به چنین هدفی استفاده از باتری بزرگ ضروری نیست. نتیجه‌ آزمایش عمر باتری‌ها نشان می‌دهد در شرایط سخت ارتباط مستقیمی بین ظرفیت باتری و عمر باتری وجود ندارد؛ زیرا عوامل مختلفی می‌توانند عمر باتری را تحت‌تأثیر قرار دهند. باتری بزرگ‌تر نیروی بیشتری برای گوشی تأمین می‌کند؛ ولی درمقابل، استفاده از سخت‌افزارهای مختلف نقش مهمی در تغییر عمر باتری ایفا می‌کند. به‌طورکلی، سازندگان تلاش می‌کنند گوشی‌های میان‌رده با مصرف نیروی کمتر را با باتری کوچک‌تر عرضه کنند و عمر باتری آنها حداقل یک روز باشد؛ اما درمقابل در گوشی‌های پرچم‌دار از باتری‌های بزرگ‌تر استفاده می‌کنند (معمولا خود گوشی‌های پرچم‌دار نیز درمقایسه‌با سایر گوشی‌ها هم بزرگ‌تر هستند) تا نیروی موردنیاز آنها برای فناوری‌ها و ویژگی‌های پرمصرفی مثل اینترنت5G و صفحه‌نمایش‌هایی با نرخ نوسازی تصویر چشمگیر و قدرت لازم برای اجرای بازی‌های سنگین به‌صورت کامل تأمین شود. البته نحوه‌ استفاده از گوشی هم تأثیر زیادی بر عمر باتری می‌گذارد. بدون تردید اگر از گوشی‌تان فقط برای انجام کارهایی مثل وب‌گردی استفاده می‌کنید، عمر باتری آن درمقایسه‌با زمانی‌ بیشتر خواهد بود که دایما مشغول بازی هستید.

   تاثیر ظرفیت میلی‌آمپرساعتی در عمر باتری

عمر باتری مقوله بسیار پیچیده‌ای است و بسته به سخت‌افزار و نرم‌افزار گوشی‌ها، می‌تواند طیف بسیار گسترده‌ای داشته باشد و برای بررسی عمر باتری، تنها نباید به ظرفیت میلی‌آمپرساعتی باتری گوشی‌تان توجه کنید. بررسی و مقایسه عمر باتری گوشی‌ها براساس ظرفیت ذکرشده روی کاغذ و ارایه‌ دیدگاه‌های مختلف درباره آن تنها براساس عدد ساده‌ترین کار است؛ اما چنین رویکردی باعث می‌شود افراد تصور کنند مثلا محصولی با باتری ۴۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی عمر باتری زیادی دارد و درمقابل عمر باتری گوشی‌هایی مثل پیکسل3a و آیفون اس‌ای با باتری کوچک، چندان زیاد نیست. چنین تصوری کاملا اشتباه است؛ زیرا ظرفیت میلی‌آمپرساعتی باتری گوشی‌ها به‌خودی‌خود فقط یک عدد است و اصلا نمی‌توان عمر باتری واقعی گوشی را تنها براساس این ظرفیت اعلام کرد. میلی‌آمپرساعت در فهرست مشخصات گوشی به‌صورت اختصاری به‌شکل mAh بیان می‌شود. واحد اندازه‌گیری میلی‌آمپرساعت برای تعیین میزان جریان الکترونیکی به‌کار می‌رود و برابر با تأمین یک میلی‌آمپر جریان پیوسته برای یک ساعت است؛ بنابراین، باتری یک میلی‌آمپرساعتی می‌تواند یک میلی‌آمپر جریان برای یک ساعت و باتری ۱۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی می‌تواند یک میلی‌‌آمپر جریان برای ۱۰۰۰ ساعت تأمین کند. عمر باتری ۱۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی که جریان ۲ میلی‌آمپری تأمین می‌کند، تنها ۵۰۰ ساعت است. البته مشخص است که هرگز عمر باتری گوشی صدها یا هزاران ساعت نیست؛ زیرا میزان مصرف برق تمام گوشی‌ها بسیار بیشتر از جریان یک میلی‌آمپر است و هرچه گوشی جریان بیشتری از باتری بکشد، عمر باتری کمتر می‌شود. حتی اگر تمام شرایط یکسان باشد، بازهم به‌طورقطع نمی‌توان گفت ظرفیت بیشتر باتری به‌معنی عمر باتری بیشتر است؛ زیرا گوشی‌ها سخت‌افزارهای مختلفی دارند؛ به‌همین‌دلیل، مصرف باتری آنها هم یکسان نیست؛ بنابراین، ممکن است مصرف گوشی دارای باتری بزرگ‌تر از گوشی دارای باتری کوچک‌تر ۱۰ یا ۲۰ یا حتی ۳۰ درصد بیشتر باشد. به‌دلیل اینکه هر گوشی سخت‌افزار متفاوت و اختصاصی دارد، هیچ‌گاه دو گوشی شرایط کاملا یکسانی با یکدیگر ندارند؛ ازاین‌رو، به‌هیچ‌وجه نمی‌توان تنها با استناد به ظرفیت میلی‌آمپرساعتی درباره عمر باتری گوشی نظر داد.

اندروید اتوریتی آزمایش‌هایی را برای بررسی عمر باتری در گوشی‌های مختلف انجام داده است و از آنجایی که این آزمایش‌ها گوشی‌ها را در شرایط بسیار سختی بررسی کرده‌اند، نتایج آن منبع مطمئنی برای اطلاع از حداقل عمر باتری گوشی‌ها در زمان استفاده از آنها محسوب می‌شود. بر اساس این آزمایش‌ها، برخلاف انتظار افزایش تدریجی ظرفیت باتری گوشی‌ها تأثیری بر افزایش عمر باتری آنها نگذاشته است. گوشی‌های مجهز‌ به باتری ۵ و ۶ هزار میلی‌آمپری از سایر گوشی‌ها عمر باتری بیشتری دارند؛ با وجود این، ظرفیت بیشتر یا کمتر باتری به‌هیچ‌وجه به‌معنی عمر بیشتر یا کمتر نیست.

عمر باتری بسیاری از گوشی‌ها در شرایط بسیار سخت بین ۳/۵ تا ۴ ساعت است و شاید این موضوع مهم‌ترین نتیجه این آزمایش باشد. همچنین، به‌نظر می‌رسد این مدت برای بسیاری از سازندگان گوشی میزان مطلوبی محسوب می‌شود و به‌دنبال دستیابی به چنین سطحی هستند؛ البته مسوولان این شرکت‌ها معمولا می‌خواهند زمانی‌که گوشی زیر فشار بیشتری است، این میزان حفظ شود و کاهش پیدا نکند. در این آزمایش‌ها، مشخص شد بین ظرفیت باتری و عمر آن رابطه مستقیمی وجود ندارد. بدون تردید تفاوت بین مشخصات سخت‌افزاری و ویژگی‌های نرم‌افزاری عمر باتری گوشی‌های مختلف را متفاوت می‌کند.

   نقش سخت‌افزار و نرم‌افزار در عمر باتری

طبیعتا باتری نیروی تمام سخت‌افزارهای گوشی را تأمین می‌کند و از پردازنده گرفته تا صفحه‌نمایش و هریک از سخت‌افزارها مصرف متفاوتی دارد. برای ‌مثال، پردازنده‌های رده‌پایین یا میان‌رده درمقایسه‌با سخت‌افزارهای استفاده‌شده در گوشی‌های پرچم‌دار نیروی کمتری مصرف می‌کنند. بدون تردید هرچه قدرت پردازنده بیشتر باشد، مصرف آن نیز به همان اندازه بیشتر است؛ به‌همین‌دلیل، عمر باتری گوشی‌های میان‌رده و ارزان‌قیمت از گوشی‌های پرچم‌دار با هر اندازه‌ ظرفیت باتری بیشتر است. با وجود این، مصرف باتری گوشی‌های پرچم‌دار نیز با یکدیگر تفاوت دارد. برای مثال، مصرف باتری گلکسی اس ۲۰ مجهز به پردازنده‌ اگزینوس با مدل مجهز به پردازنده‌ اسنپ‌دراگون متفاوت است. سازندگان نیز می‌توانند قدرت پردازنده‌ها را کاهش یا افزایش دهند یا می‌توانند زمان‌بندی پردازش پردازنده (زمان‌بندی انجام پردازش‌های مختلف برای افزایش سرعت و کارایی سیستم) را تغییر دهند تا به عملکرد و قدرت مدنظرشان دست یابند.

برخی از ویژگی‌های سخت‌افزاری دیگر نیز می‌توانند باعث افزایش مصرف باتری شوند. سیستم راداری سولی (Soli) در گوگل پیکسل 4، یکی از نمونه‌های بارز این ویژگی‌ها محسوب می‌شود و باعث شده است مصرف باتری این گوشی از گوشی‌های فاقد این ویژگی به‌میزان بسیار زیادی افزایش پیدا کند. برخورداری از دوربین ToF برای فوکوس بهتر و بلندگوهای استریو قوی و صفحه‌نمایش4K نیز می‌توانند مصرف باتری گوشی‌ها را افزایش دهند. شارژ وسایل جانبی کم‌مصرفی مثل قلم دیجیتالی در گوشی‌های گلکسی نوت سامسونگ نیز در افزایش مصرف باتری نقش دارند. اگرچه این ویژگی‌های سخت‌افزاری خاص گوشی‌ها را منحصر‌به‌فرد می‌کنند، اما هر چیزی قیمتی دارد. البته سازندگان گوشی همیشه سعی می‌کنند بین قدرت و مصرف انرژی زیاد و افزایش عمر باتری تا یک روز و هزینه‌ها توازن ایجاد کنند.

نرخ نوسازی سریع‌تر در صفحه‌نمایش گوشی‌های مدرن نیز نقش مهمی در افزایش مصرف باتری دارد؛ به‌ همین‌‌ دلیل، برخلاف اینکه برخی از گوشی‌ها مثل اعضای خانواده‌ گلکسی‌اس توانایی پشتیبانی از صفحه‌نمایش ۱۲۰ هرتز را دارند، بازهم با صفحه‌نمایش ۶۰ هرتز عرضه شده‌اند. حالت ۹۰ هرتز صفحه‌نمایش پیکسل 4 متناسب با روشنایی صفحه‌نمایش فعال یا غیرفعال می‌شود تا مصرف باتری کاهش یابد (نرخ نوسازی با افزایش میزان روشنایی کاهش می‌یابد) . به‌طورکلی، هرچه نرخ نوسازی سریع‌تر شود، مصرف باتری صفحه ‌نمایش و پردازنده گوشی افزایش می‌یابد. البته عمر باتری گوشی فقط به سخت‌افزار بستگی ندارد و نرم‌افزار مناسب نیز می‌تواند با توقف فعالیت اپلیکیشن‌های در حال اجرای پس‌زمینه سیستم‌عامل مصرف پردازنده را کاهش دهند و مانع افزایش فعالیت آن شوند. برای ‌مثال، رابط کاربری EMUI درمقایسه‌با رابط کاربری One UI درزمینه‌ مدیریت مصرف باتری اصلا عملکرد خوبی ندارد.

   اینترنت 5G انرژی زیادی می‌طلبد

 استفاده از اینترنت5G یکی دیگر از عوامل بسیار تأثیرگذار در افزایش مصرف باتری است. مودم‌های5G و تجهیزات رادیویی طراحی‌شده برای استفاده از جدیدترین نسل اینترنت از تجهیزات4G مصرف بیشتری دارد؛ بنابراین، اگر از شبکه5G استفاده کنید، طبیعتا مصرف باتری افزایش پیدا می‌کند. درضمن به‌دلیل اینکه مصرف مودم‌ها و تراشه‌های متفاوت5G یکسان نیست، نمی‌توان درباره‌ میزان مصرف این تجهیزات با قاطعیت نظر داد. مصرف باتری گوشی‌های دارای تراشه‌های میان‌رده مجهز به مودم‌ها5G مانند اگزینوس ۹۸۰ و اسنپ‌دراگون ۷۶۵ از گوشی‌های پرچم‌دار مجهز به مودم اکسترنال کمی کمتر است. اگرچه حداکثر سرعت پردازنده‌های میان‌رده کمتر از پردازنده‌های پرچم‌دار است، درمقابل مصرف کمتری دارند. حرکت به‌سمت استفاده از شبکه‌5G ضرورت استفاده از باتری‌های بزرگ‌تر را بیشتر می‌کند؛ البته چه بخواهید گوشی5G بخرید و چه بخواهید هنوز هم از گوشی4G استفاده کنید، ظرفیت بیشتر باتری عامل مهمی محسوب می‌شود. اگر هنوز هم به استفاده از اینترنت4G تمایل دارید، چندان نباید نگران کاهش عمر باتری گوشی‌تان باشید. طبق گفته لو وی‌بینگ، ‌سرپرست ردمی، مصرف باتری گوشی‌های5G حداقل ۲۰ درصد بیشتر از گوشی‌های4G است؛ بنابراین، ظرفیت باتری گوشی‌های5G باید ۲۰ درصد بیشتر از گوشی‌های4G باشد تا عمر باتری آنها با گوشی‌های نسل قبل یکسان شود.