«خاییز»؛ تقابل دستان خالی با شعلههای سرکش
آتش حدود چهار روز پیش در منطقه حفاظت شده خاییز به دلیل عوامل انسانی آغاز شد و به دلیل کمبود تجهیزات و امکانات همچنان ادامه دارد. هر چند که نیروهای محلی تا پای جان مشغول اطفای آتش سرکش شده هستند اما شدت آتش از توان دستهای خالی بیشتر است. از روزهای پایانی هفته گذشته تا همین دیروز بخشی از جنگلها و مراتع کشور در استانهای کهگیلویه و بویر احمد، فارس، بوشهر و خوزستان دچار حریق هستند. از بین تمام اینها آتش در منطقه خاییز استان کهگیلویه و بویر احمد و کوهستان بوشکان بوشهر شدت بیشتری داشت و به تبع آن خسارتهای بیشتری نیز دامن جنگلهای این مناطق را گرفته است. جنگلها و مراتع کوه «بوشکان» در بوشهر به دلیل وقوع صاعقه غرق در آتش شده بودند و به دلیل اینکه این اتفاق در مناطق صعبالعبور رخ داده بود عملیات اطفا دشوارتر از همیشه شده بود. هر چند که سازمان جنگلها اعلام کرد که برای اطفای حریق در این منطقه به بالگرد نیاز است اما نبود بالگردها و تجهیزات هوایی اطفای حریق سبب شد که مردم محلی پا پیش گذارند و در کنار نیروهای اطفای حریق سعی در کنترل آتش با کمترین امکانات کنند.
بر اساس اخبار منتشر شده روز جمعه یک بالگرد برای اطفای حریق به بوشهر اعزام شد که به دلیل نقص فنی از ادامه کار بازماند. محمد دهقان - که از نیروهای محلی اطفا در آتشسوزیهای اخیر است - به ایسنا میگوید: اگر تجهیزات و تعداد افراد بیشتر بود آتشسوزیها در روز اول یا دوم خاموش میشد. در برخی مناطق به دلیل صعبالعبور بودن نیاز به بالگرد است و در برخی دیگر از مناطق نیاز به خودرو یا موتورسیکلتهای مخصوص اما این امکانات فراهم نبود و مردم با هر چه در دسترس داشتند به میدان مقابله با آتش میآمدند.
وقوع آتش در خاییز بر اثر اختلافات عشایری
همزمان که بوشهر در آتش میسوخت، خاییز - منطقه حفاظت شده محیط زیست در استان کهگیلویه و بویر احمد - نیز دردی مشترک را تجربه میکرد. بر اساس گفته مسوولان محیط زیست استان کهگیلویه و بویر احمد داستان از این قرار بود که در جایی خارج از منطقه حفاظت شده و در مرز بین دو استان خوزستان و کهگیلویه اختلافات عشایری سبب وقوع آتش و وزش بادهای گرم و خشک بودن پوشش گیاهی منطقه سبب انتقال آن به منطقه حفاظت شده محیط زیستی شد. مسوولان محلی استان کهگیلویه و بویر احمد از همان ابتدا هشدار داده بودند که باتوجه به حجم آتش، برای اطفای آن نیاز به بالگرد آبپاش دارند. منطقه حفاظت شده خاییز که از مطلوبترین زیستگاههای کل و بز در کشور است و گونههای دیگری همچون کاراکال و پلنگ را نیز در خود جای داده، صبح روز جمعه (۹ خرداد) همچنان در آتش میسوخت و با وجود هشدارها هنوز خبری از بالگردها برای اطفای حریق نبود. جنگلبانان، محیطبانان و مردم محلی با دستهای خالی به جنگ آتش در زاگرس میرفتند اما زور آتش از توان دستهای خالی بیشتر بود. عصر روز جمعه درحالی که آتش در خاییز و بوشهر از کنترل خارج شده بود و بالگردها به داد جنگلها نمیرسیدند که سرهنگ علی عباس نژاد -
فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگلها - به ایسنا گفت: برای اطفای آتش در این نقاط به بالگرد احتیاج است اما پس از ساعتها پیگیری هنوز هیچ کمکی به ما برای تامین تجهیزات هوایی اطفای حریق نشده است. ساعاتی بعد خبر آمد که اسحاق جهانگیری - معاون اول رییسجمهوری - پیگیر موضوع شده و از حسین کلانتری - استاندار کهگیلویه و بویراحمد - خواسته است که با هماهنگی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و رییس سازمان مدیریت بحران کشور، امکانات و تجهیزات اطفای حریق از جمله بالگردهای آبپاش را به منطقه اعزام کنند. به دنبال آن استاندار کهگیلویه و بویر احمد اعلام کرد که از صبح روز شنبه (۱۰ خرداد) چهار فروند بالگرد آبپاش بر فراز کوه خاییز برای اطفای حریق عملیات خود را آغاز خواهند کرد اما دستور معاون اول و قول استاندار نیز به سرعت عملی نشد و تا بعد ازظهر دیروز خبری از بالگردهای آبپاش نشد. آتشسوزی در جنگلهای بوشهر که دلیل وقوع آن رخداد صاعقه عنوان شده است تا عصر روز گذشته ادامه داشت و منطقه حفاظت شده خاییز نیز همچنان در آتش نبود امکانات میسوزد.