حضور ۳۵ شرکت دانشبنیان در معاملات بورس
۳۵ شرکت دانشبنیان سهام خود را در تابلوهای بورس ارایه کردهاند و به زودی بر این تعداد افزوده میشود.
به گزارش روز یکشنبه معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، تامین مالی و سرمایهگذاری برای فعالیت کسب و کارهای دانش بنیان از موضوعاتی است که این معاونت با برنامههای متنوع و با هدف هموار شدن این نوع کسب و کارها به آن پرداخته است. از سوی دیگر شکلگیری زیست بوم فناوری و نوآوری در کشور تحولی به راه انداخته است، بهطوری که در همین بحران کرونا شاهد نقش آفرینی شرکتهای دانش بنیان و سایر بازیگران این زیست بوم و موفقیت آنها در مقابله با کرونا بودیم. اما در این میان تامین سرمایه برای فعالیت کسب و کارها، خرید تجهیزات و سرمایهگذاری اهمیت زیادی داشته است و عاملی تاثیرگذار برای موفقیت استارتاپها و شرکتهای دانش بنیان محسوب میشود. معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری نیز در این حوزه و برای توسعه فعالیتهای دانش بنیان اقدامات تاثیرگذاری انجام داده است. شاید در ابتدای شکلگیری شرکتهای دانش بنیان روشهای تامین مالی آنها از طریق وامهای خرد یا کمکهای دولتی امکانپذیر باشد اما با رشد شرکتها نیازهای آنها نیز بیشتر میشود.
در حالی که معاونت علمی نیز در بستر بازار سرمایه برنامهریزیهای مناسبی برای فعالیت شرکتهای دانش بنیان و فناور انجام داده است، نیازها در شرکتهای دانش بنیان نیز با توسعه فعالیت آنها بیشتر میشود. ورود به بازارهای بین المللی و صادرات محصولات فناورانه یکی از این نیازها است که روشهای تامین مالی برای آن شرایط خاص پیدا میکند. معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در بخش بورس با برنامههای گوناگون برای تسهیل روشهای تامین مالی شرکتهای دانش بنیان اقدام کرده است و چراکه عرضه سهام یکی از بهترین روشهای تامین مالی در دنیا با پایداری بالا محسوب میشود. معاونت علمی با عرضه بخشی از سهام شرکتها در بازار سرمایه فعالیت در این حوزه را آغاز کرده است و اقدامات اولیه مناسبی نیز در این زمینه با سازمان بورس و فرابورس انجام شده است. نتیجه نیز این شد که در چند سال گذشته ۳۵ شرکت دانش بنیان سهام خود را در تابلوهای بورس و فرابورس ارایه کردهاند. حضور شرکتهای دانش بنیان در بورس اقدامی ارزشمند است که در ارزش سهام شرکتها و رشد شاخص بورس تاثیر زیادی دارد، آمارها در اردیبهشت ماه سال جاری نشان میدهد که ارزش سهام شرکتهای دانش بنیان حاضر در بورس ۱۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است. این در حالی است که در سال گذشته این رقم ۲۸ هزار میلیارد تومان بود و معاونت علمی شاهد رشد چند برابری در این حوزه بوده است و این معاونت در تلاش است تا ۵ تا ۱۰ شرکت دانش بنیان را در سال جاری وارد بازار سرمایه کند که این میتواند برای حرکت دانش بنیان به سوی بورس اتفاق تاثیرگذاری باشد. همچنین به زودی شاخص جدیدی با عنوان دانش بنیان در بورس ایران اضافه میشود که مصوبات اولیه این اقدام انجام شده است. این اقدام فعالیت شرکتهای دانش بنیان در بورس را ملموستر میکند. در بخش بعدی اقدامات میتوان به فعالیت صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه اشاره کرد. با راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه بستر سرمایهگذاری در حوزه ریسک پذیر فراهم شده است. زیرساخت این اقدام بازار سرمایه بود، در حال حاضر ۱۵ صندوق سرمایهگذاری جسورانه مجوز گرفتهاند و ۸ صندوق نیز پذیره نویسی کردند. صندوقهای زیادی نیز در حال پیگیری صدور مجوز هستند که این اقدامات توسعه
زیر ساخت سرمایهگذاری خطر پذیر در کشور را به همراه دارد. البته تامین مالی مجدد در طرحهای جدید، به عنوان یک خلأ در این صندوقها محسوب میشد که با راهاندازی فراصندوق گامی برای رفع آن برداشته شد. در واقع هدف از راهاندازی فراصندوق آن است که منابع مالی هلدینگهای بزرگ اقتصادی مستقیم وارد سرمایهگذاری نشود بلکه آنها سرمایه خود را به فرا صندوق تزریق کنند و تقسیم منابع از آن طریق انجام شود. همچنین توسعه فعالیتها در حوزه تامین مالی جمعی از دیگر اقدامات دنبال شده در معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری به شمار میرود. افراد زیادی دارای پولهای خرد هستند که نمیتوانند مستقیم وارد شوند و روی پروژههای بزرگ سرمایهگذاری کنند. راهاندازی پلتفرمهایی که این سرمایههای خرد را جمع آوری کند و در پروژهای خاص فناورانه و دانش بنیان سرمایهگذاری کند از طریق تامین مالی جمعی امکان پذیر است. با این اقدام هدایت منابع مالی خرد برای سرمایهگذاری روی استارتاپها و شرکتهای دانش بنیان انجام میشود.