ایست به تخصیص دلار 4200 برای واردات دارو

۱۳۹۹/۰۳/۲۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۷۹۱۲

تجارت |

ناصر ریاحی، عضو هیات رییسه اتاق تهران در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق تهران خبر داد که تخصیص ارز دولتی به واردات دارو متوقف شده است. او با بیان اینکه از دو ماه پیش از عید هیچ ارزی دریافت نکردیم و ارز صرفا به داروهای کمیاب و اضطراری تخصیص داده شده است، گفت: در آغاز اردیبهشت ماه بانک مرکزی برای تخصیص ارز اقدام کرد اما یک روز بعد در پیامی اعلام کرد که تخصیص روز گذشته از درجه اعتبار ساقط است. پس از این در مواردی ارز به میزان کمی تخصیص داده شده است.

به گفته او، درواقع تخصیص ارز دولتی تنها به داروهای خیلی ضروری و داروهایی که به‌طور مطلق امکان تولید آن در داخل وجود ندارد، منحصر شده است. واردات داروهایی که مشابه داخلی دارد اما پزشکان خارجی آن ترجیح می‌دادند یا فکر می‌کردند که تولیدکننده داخلی نمی‌تواند آن را به موقع تامین کند، به‌شدت کاهش یافته است.  ریاحی افزود: البته در سال گذشته بخشی از این داروها با پیش بینی واردکنندگان وارد و در گمرک انبار شده است. این داروها در زمان کمبود با قول وزارت بهداشت برای تخصیص ارز و برای رعایت حال بیماران ترخیص می‌شود.

او ادامه داد: به پایان ماه خرداد نزدیک می‌شویم و بانک مرکزی باید 500 میلیون یورو ارز برای مواد اولیه و داروی ساخته شده تخصیص دهد اما آنطور که از مسوولان شنیدیم، نزدیک به 90 میلیون یورو ارز تخصیص داده شده که بیش از نیمی از این ارز، کارایی لازم را نداشته و جابه‌جایی آن مشکل است. ریاحی همچنین با بیان اینکه ارز صرف بیماری کرونا شده است را محتمل نمی‌دانم، اظهار کرد: کرونا بیماری‌ای است که دارویی ندارد و تمرکز بر واردات داروهای لازم برای بیماری‌های زمینه‌ای هم نمی‌تواند عدم تخصیص ارز را طولانی کند. در سال گذشته هم واردات دارو با چالش‌هایی همراه بود اما عدم تخصیص ارز به این اندازه طولای نمی‌شد.  او در ادامه پیشنهاد داد: هرچند به فکر عاجل مسوولان امیدواریم اما راه‌حل غلبه بر این چالش‌ها، خارج کردن دارو از دایره کالاهای مشمول ارز دولتی و واردات آن با ارز نیمایی است. دولت می‌تواند برای ثابت نگه داشتن قیمت دارو مابه التفاوت ارز رسمی و نیمایی را در اختیار بیمه قرار دهد. دسترسی به ارز نیمایی برای واردکنندگان ساده‌تر است. با تلاش وزارت خانه بعضی داروهایی که نیاز به آن فوری نبوده با ارز نیمایی وارد شده و می‌بینیم که کمبودی از ناحیه این داروها در بازار وجود ندارد. ریاحی همچنین با بیان اینکه شرکت‌های دارویی اعم از تولیدکننده و واردکنندگانی که از ظرفیت خالی کارخانجات داخلی برای تولید استفاده می‌کنند، گفت: باوجود عدم توجیه اقتصادی کار، به دلیل نیاز کشور به اشتغال و صنعت، به کار خود ادامه می‌دهند. امسال سال جهش تولید نامگذاری شده است و ما هم برای تحقق این شعار تلاش می‌کنیم. ما همه در یک کشتی نشسته‌ایم.  عضو هیات رییسه اتاق تهران همچنین با بیان اینکه گله ما از نبود ارز، صرفا یک مطالبه تجاری نیست، اظهار کرد: عدم تخصیص ارز نه فقط واردکننده داروی ساخته شده بلکه تولیدکننده را هم دچار مشکل کرده است؛ چراکه باید مواداولیه لازم برای تولید را وارد کند. با توجه به همه‌گیری کرونا واردات بعضی داروها برای بیمارانی که سن خیلی بالا یا سن خیلی پایین دارند، به ویژه بیماران کرونایی با بیماری‌های زمینه‌ای ریوی، ضروری است. غیر از این، نیاز به دارو یک نیاز فوری است. بعضی داروها هیچ جایگزینی ندارد. دارو مثل غذا نیست. بنابراین دولت باید تامین دارو را در اولویت قرار دهد.