معامله واحدهای صندوق واسطه‌گری مالی یکم از اول تیر

۱۳۹۹/۰۳/۲۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۷۹۳۳
معامله واحدهای صندوق واسطه‌گری مالی یکم از اول تیر

گروه کلان| 

معمارنژاد معاون امور بانک، بیمه و شرکت‌های دولتی وزیر اقتصاد از امکان معامله واحدهای صندوق واسطه‌گری مالی یکم (ETF) در بازار بورس از ابتدای تیرماه خبر داد.

به گزارش« تعادل»، عباس معمار نژاد در پاسخ به این سوال که چه زمانی واحدهای خریداری شده صندوق واسطه‌گری مالی یکم قابل معامله می‌شوند؟ گفت: تا آخر این هفته وضعیت etf‌های واگذار شده به مردم مشخص می‌شود و از اول تیرماه این واحدهای سرمایه‌گذاری از طریق بورس قابل معامله و خرید و فروش می‌شوند. به گفته معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی باقیمانده سهام دولت در سه بانک ملت، تجارت و صادرات به علاوه باقیمانده سهام دولت در بیمه البرز و بیمه اتکایی امین جمعاً به ارزش ۲۳ هزار میلیارد تومان برآورد شده بود که قرار بود این سهام در قالب صندوق واسطه‌گری مالی یکم و با تخفیف ۲۰ تا ۳۰ درصدی به عموم مردم واگذار شود که در اولین تجربه از واگذاری این‌گونه واحدها بیش‌ از ۳.۵ میلیون نفر از شهروندان ایرانی مشارکت کردند و هنوز کار تسویه و اختصاص واحدها به خریداران به‌طور کامل انجام نشده و قرار است از اول تیرماه ۹۹ این واحدهای صندوق واسطه‌گری مالی در پرتفوی دارایی‌های افراد قرار گیرد و افراد بتوانند دارایی‌های خود را از طریق بورس خرید و فروش کنند. شایان ذکر است، طبق اعلام قبلی معاون وزیر اقتصاد قرار است در نیمه اول امسال دو ETF دیگر به نام‌های صندوق واسطه‌گری پالایشی مرکب از باقیمانده سهام دولت در ۴ پالایشگاه تهران، تبریز، بندرعباس و اصفهان و صندوق واسطه‌گری فلزی (شامل باقیمانده سهام دولت در شرکت فولاد مبارکه، ملی مس ایران، ایران‌خودرو و سایپا) با تخفیف ۲۰ تا ۳۰ درصدی به همه دارندگان کدملی ایرانی واگذار شود. این اقدامات در راستای واگذاری تصدی‌های دولتی به مردم و گسترش فرهنگ سهامداری و مالکیت در بین مردم و از طرفی تأمین مالی دولت از طریق بورس انجام می‌شود. این گزارش حاکی است، دولت در راستای واگذاری سهام خود در شرکت‌های دولتی و بانک‌ها اولین ETF صندوق قابل معامله بورسی به نام صندوق واسطه‌گری مالی یکم را طراحی که برای هر دارنده کدملی تا سقف ۲ میلیون تومان از طریق شبکه بانکی و بورس واگذار کرد و قرار شد واحدهای این صندوق از تیرماه در بورس قابل خرید و فروش باشد.

   وعده به خریداران سهام دولتی 

 درحالی که خریداران سهام دولتی با مشکلاتی چون اضافه برداشت و عدم ثبت دارایی‌ آنها در پرتفوی کارگزاری‌شان مواجه شده بودند، طبق اعلام معاون وزیر اقتصاد با اتمام بررسی اطلاعات موجود در این زمینه، این مشکلات تا پایان این هفته برطرف خواهند شد و از ابتدای تیر ماه سهام‌های دولتی در بورس قابل معامله می‌شوند.

به گزارش ایسنا، پس از تصمیم دولت برای واگذاری اموال دولتی در سال جاری و تمهیدات وزارت اقتصاد در این زمینه مبنی براینکه این سهام‌ها به شکل صندوق‌های واگذاری مالی (یکم) عرضه شوند، سهام دولت در صندوق اول شامل سه بانک ملت، تجارت و صادرات به علاوه باقیمانده سهام دولت در بیمه البرز و بیمه اتکایی امین در کل به ارزش ۲۳ هزار میلیارد تومان برآورد شده بود که در اولین تجربه از واگذاری این‌گونه واحدها بیش‌ از ۳.۵ میلیون نفر از شهروندان ایرانی مشارکت کردند.  پذیره‌نویسی برای خرید این سهام‌ها از ۱۴ تا ۳۱ اردیبشهت ماه آغاز شد و نکته قابل توجه در این زمینه تخفیف ۲۰ تا ۳۰ درصدی و سقف خرید دو میلیون تومانی بود که هر فرد با کد ملی خود می‌توانست از ۱۰ هزار تومان تا سقف دو میلیون تومان سهام دولتی خریداری کند.

در این زمینه، عده‌ای از مردم که به خرید این نوع سهام اقدام کرده بودند، در تماس با ایسنا از بلوکه شدن دو میلیون تومان اضافه از حساب کارگزاری خود، گلایه کرده بودند که عباس معمارنژاد - معاون امور بانکی وزارت امور اقتصادی و دارایی - در این زمینه ۱۳ روز پیش این‌گونه توضیح داه بود که تمام اطلاعات بانک‌ها در زمینه خرید این سهام به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی داده شده و پس از پالایش و بررسی این اطلاعات، اگر فردی دو بار ثبت‌نام کرده باشد و مبلغ اضافی از آن فرد برداشت شده باشد، نهایتا تا ۱۰ روز دیگر به حساب آنها برمی‌گردد.

پس از آن مدیر کل روابط عمومی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت که آن دسته از افرادی که بیشتر از یک بار سفارش خرید این واحدها را ثبت کرده‌اند، ظرف یکی دو روز آینده با تجمیع اطلاعات شبکه بانکی و کارگزاران بورس اضافه خرید به حساب آنها عودت خواهد شد و معاون وزیر اقتصاد نیز اعلام کرد که این مشکل تا پایان هفته جاری برطرف می‌شود.

علاوه براین، یکی دیگر از مشکلات در خرید سهام دولتی عدم ثبت شدن این خرید در پرتفوی دارایی‌های خریداران است که دو روز پیش معاون وزیر اقتصاد اعلام کرد که هنوز کار تسویه و اختصاص واحدها به خریداران به‌طور کامل انجام نشده و قرار است از اول تیرماه ۱۳۹۹ این واحدهای صندوق واسطه‌گری مالی در پرتفوی دارایی‌های افراد قرار گیرد و افراد بتوانند دارایی‌های خود را از طریق بورس خرید و فروش کنند.

بنابراین، طبق اعلام معاون وزیر اقتصاد مشکلاتی که در زمینه خرید سهام دولتی ایجاد شده بود تا پایان هفته جاری برطرف می‌شود و از اول تیر ماه دارایی‌های این صندوق‌ها در بورس قابل معامله خواهند بود.

   17.7 میلیون نفر با روش مدیریت مستقیم 

 سخنگوی طرح آزادسازی سهام عدالت آخرین آمار مشمولانی که روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کرده‌اند، اعلام کرد. حسین فهیمی با بیان اینکه مشمولان سهام عدالت یا باید روش مستقیم یا روش غیرمستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کنند، اظهار کرد: طبق آخرین آمار از بین حدود ۴۹ میلیون نفر سهامدار، حدود ۱۷ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کرده‌اند.

   سودهای گم شده 

 به گفته محسن اختیاری یک کارشناس اقتصادی بر اساس اطلاعات اعلامی دولت، از سودهای توزیع شده شرکت‌ها، حدود ۵۳۲ هزار تومان از سهام عدالت تسویه شده، اما بر اساس محاسبات انجام شده کارشناسان و بررسی سهم‌های سهام عدالت، ۵۷۳ هزارتومان سود سهام شناسایی شد که نشانگر اختلاف ۴۰ هزارتومانی است که در این موضوع ابهام وجود دارد.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه بر اساس محاسبات انجام شده کارشناسان و بررسی سهم‌های سهام عدالت اختلاف ۴۰ هزارتومانی وجود دارد، گفت: البته برخی شرکت‌ها نیز به دلیل اطلاعات ناقص منتشره در محاسبه سود مجامع لحاظ نشده که در آن صورت مبلغ سود توزیعی بیشتر از ۵۷۳ هزار تومان نیز ممکن است بشود، از طرفی بعضی شرکت‌ها نیز از سبد سهام عدالت حذف شده‌اند که سود آنها نیز حذف شده است. این کارشناس اقتصادی با اشاره به سود انباشته شرکت‌های سبد سهام عدالت گفت: شرکت‌ها از این سودها بر اساس سیاست‌های خود برای سایر فعالیت‌های استفاده می‌کنند، نکته‌ای که در این زمینه وجود دارد عدم لحاظ شدن سود انباشته در محاسبات سهام عدالت است که حدود ۱۵۴ هزار تومان به سود توزیع شده سهام عدالت اضافه می‌کند و اگر این سودها لحاظ می‌شد ارزش سهام عدالت مردم نیز افزایش می‌یافت.

اختیاری بیان کرد: ارزش سهام تقسیمی در شرکت‌های بورسی، ۲۰ برابر شده اما برای شرکت‌های غیر بورسی تجدید ارزیابی دارایی‌ها انجام نشده است که اگر انجام می‌شد ارزش سهام عدالت نیز افزایش می‌یافت.