ماموریت ویژه دولت برای ساماندهی بازار مسکن و اجارهبها
گروه راه و شهرسازی|
سرانجام دیروز جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در رابطه با مسکن و تسهیل خانهدار شدن مردم با حضور حسن روحانی، رییسجمهور برگزار شد. در این جلسه مقرر شد کمیته چهار جانبهای برای ساماندهی بازار اجاره از طریق اعطای تسهیلات به مستاجران تشکیل شود. همچنین وزارتخانه جهاد کشاورزی مامور به تخصیص اراضی به وزارت راه و وزارتخانه صمت مامور به کنترل قیمت مصالح و نهادههای ساختمانی شد.
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی، با اعلام اینکه از این پس سیاستهای انبساطی در مورد بازار مسکن اعمال خواهد شد، اظهار کرد: کمیته چهارجانبه متشکل از وزارت راه و شهرسازی، وزارت اقتصاد و امور دارایی، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی ارایه تسهیلات به مستاجران را در شرایط کنونی بررسی میکنند. به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، اسلامی در حاشیه جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در خصوص بازار مسکن، اجارهبها و ساماندهی آن، با اشاره به اینکه موضوع اجارهبها تبدیل به دغدغه ملی شده است، گفت: هم مستاجران، هم دولت و شخص رییسجمهوری در خصوص اجارهبها دغدغه دارند. به همین دلیل نیز رییسجمهوری دستور تشکیل کمیتهای چهار جانبه را برای ساماندهی بازار اجاره دادند.
وزیر راه و شهرسازی ضمن اعلام این مطلب که در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، موضوع تهاجم وارد به بازار مسکن که ناشی از تقاضاهای غیرمصرفی است مورد بحث و بررسی قرار گرفت، افزود: موضوع تبدیل پول به سرمایه موجب تقاضاهای غیرمصرفی در بازار مسکن شده است. باید تمهیداتی اتخاذ و محیطهایی از نظر سیاستهای اقتصادی فراهم شود تا تقاضاهای غیرمصرفی به بازار مسکن نیاید و در بازار مسکن التهاب و تلاطم ایجاد نکند. عضو کابینه دولت دوازدهم تصریح کرد: سیاستهای انبساطی در حال حاضر ملاک عمل قرار گرفته است تا موضوع تولید و عرضه مسکن تسریع شده و افرادی که فاقد مسکن هستند بتوانند سریع تر صاحب خانه شوند.
اجاره نشینی ۴۳ درصد از تهرانیها
اسلامی با یادآوری اینکه هم اکنون ۳۰ درصد جمعیت کشور مستاجر هستند و جمعیت مستاجر تهران نیز ۴۳ درصد برآورد شده است، توضیح داد: افزایش اجارهبها از یکسو و بحران کرونا از سوی دیگر مشکلات عمدهای را برای مستاجران ایجاد کرده است و شاهد هستیم که بسیاری از مشاغل درآمدهای متصور خود را از دست دادهاند. به همین منظور نقشه حمایتی دولت در این باره در جسله ستاد هماهنگی اقتصادی دولت مورد بررسی قرار گرفت. وی گفت: نقشه حمایتی دولت و منابعی که دولت میتواند و باید در شرایط کرونایی به مستاجران تخصیص یابد تا در شرایط فعلی از بحران عبور کنند مورد بررسی قرار گرفت. مقرر شد تا کمیتهای چهارجانبه متشکل از وزارت راه و شهرسازی، وزارت اقتصاد و امور دارایی، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی مساعدت کنند و تسهیلاتی را برای مستاجران در نظر بگیرند. تصمیمات این کمیته چهارجانبه به زودی در این باره اتخاذ و اطلاعرسانی میشود. اسلامی بر ارایه تسهیلات به مستاجران بر اساس ضوابط، تاکید کرد و افزود: سیاستهای انبساطی جایگزین سیاستهای انقباضی دورههای گذشته در بخش مسکن شده است. در همین رابطه نیز رفع سختگیریها در خصوص مجوزهای شهرداریها و تسهیل و تسریع در صدور پروانههای ساختمانی در دستور کار قرار گرفته است. همچنین از دیگر موضوعاتی که دنبال خواهد شد این است که تسهیلات بانکها به میزانی باشد که سازندگان سریعتر و سهلتر بتوانند اقدام کنند. عضو کابینه دولت دوازدهم بار دیگر از سازندگان و تولیدکنندگانی که واحدهای مسکونی نیمه تمام، تمام شده و اراضی در اختیار دارند جهت اتصال به اقدام ملی مسکن دعوت کرد و این موضوع را از موضوعات مطرح شده در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت برشمرد.
دعوت از سازندگان در طرح اقدام ملی مسکن
وی تصریح کرد: اشخاص حقیقی و حقوقی که واحدهای مسکونی نیمهتمام و تکمیل شده خود را به اقدام ملی مسکن اختصاص میدهند زمین در مناطق مرغوب شهری تخصیص خواهد یافت تا به امر ساخت و ساز مبادرت کنند.
اسلامی بر سیاست خانهدار کردن اقشار یک تا هفت درآمدی تاکید کرد و توضیح داد: سیاستهای اتخاذ شده دولت برای خانهدار کردن اقشار یک تا سه، تعامل با سازمانهای حمایتی است. در خصوص دهکهای ۴ تا ۷ درآمدی نیز از طریق احداث ۴۰۰ هزار واحد مسکونی و ارایه تسهیلات و آورده متقاضیان این اقشار صاحب خانه خواهند شد.
وزیر راه و شهرسازی از دیگر موضوعات مورد تاکید رییسجمهور را در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، تخصیص اراضی در اختیار سازمانها و وزارتخانهها طبق ماده ۶ قانون ساماندهی و حمایت از عرضه و تولید مسکن به امر مسکن و اختصاص آنها به وزارت راه و شهرسازی برشمرد. اسلامی گفت: طبق تاکید رییسجمهوری، دستگاههای دولتی باید زمینهای در محدوده و حریم شهرها را برای اجرای طرحهای مسکنی و تولید مسکن در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار دهند.
دستور رییسجمهوری
به وزارت جهاد کشاورزی
به گفته وی، رییسجمهور در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت به وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد تا اراضی در حریم و محدوده شهرها که طبق قانون زمین شهری به وزارت راه و شهرسازی برای ذخیرهسازی و تولید زمین برای عرضه مسکن واگذار کند. اسلامی از دیگر موضوعات مورد تاکید رییسجمهوری را تکمیل واحدهای مسکونی مهر و واگذاری آنها عنوان کرد و گفت: رییسجمهوری تاکید داشتند بر تکمیل واحدهای مسکونی مهر که در این جلسه اعلام کردیم که پروژههای مسکن مهر جز واحدهایی که در محاکم قضایی است که باید با مساعدت قوه قضاییه تعیین تکلیف شود تا آبان ماه تکمیل و تحویل متقاضیان میشود.
کنترل قیمت مصالح و نهادههای ساختمانی
وزیر راه و شهرسازی موضوع قیمت مصالح و نهادههای ساختمانی را از دیگر موضوعات مطرح شده در جلسه عنوان کرد و افزود: در خصوص ساماندهی مصالح و نهادههای ساختمانی، ستاد تنظیم بازار و وزارت صمت کنترلهای لازم را انجامی میدهند تا افزایش لجام گسیخته مصالح ساختمانی رخ ندهد. اسلامی ادامه داد: در حال حاضر قیمت گذاری مسکن بدون ملاحظه بوده و عدد التهابی که در خصوص قیمت مسکن ایجاد شده است موجب برهم زدن آرامش روانی جامعه شده است. اینها قرار شد با کمک وزارت صمت و نقشی که آنها ایفا میکنند ساماندهی شود تا بتوان مصالحی که تولیدات آنها در رکود است و فروش ندارند موجب التهاب بیشتر در بازار مسکن و جامعه نشود و بتوان با یک رشد منطقی آنها را دنبال کرد. وی راهکارهای وزارت راه و شهرسازی را در خصوص خانهدار کردن مردم، عرضه زمین با قیمت مناسب به سازندگان عنوان کرد و یادآور شد: در مجموع در طرح اقدام ملی مسکن یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر ثبت نام کردند که ۸۰۰هزار نفر واجد شرایط شناخته شدند در تابستان امسال تمامی ۸۰۰ هزار نفر به پروژه اقدام ملی مسکن متصل میشوند.
رفع موانع تولید مسکن برای سازندگان
اسلامی بر رفع موانع ارایه تسهیلات به سازندگان با هماهنگی بانک مرکزی تاکید کرد و گفت: ارایه تسهیلات به سازندگان با رفع موانع در دستور کار قرار گرفته است که این تسهیلات در عین حال قابل واگذاری به خریدار نیز است. با این روشها درصدد هستیم تا سرمایهگذاری در مسکن را بیشتر کرده و سرعت بدهیم.
به التهاب بازار مسکن دامن نزنید
وزیر راه و شهرسازی تسهیل و تشویق در مجوزهای ساخت و ساز را از دیگر راهکارهایی عنوان کرد که موجب رونق و سرعت دادن به تولید مسکن در کشور میشود. اسلامی گفت: ایجاد جذابیت برای سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در تولید مسکن، همچنین متقاضیان برای رفع نیاز به سرپناه و همچنین جذابی کسب و کار شرایط و مجموعه بستههای حمایتی و سیاستی بود که در جلسه امروز در مورد آن بحث شد و در جلسات آتی با معاون اول رییسجمهوری با برنامه اقدام و عمل، پیگیری و دنبال خواهد شد. وی به مالکان و مستاجران و اتحادیه املاک توصیه کرد تا به شرایط التهاب گونه بازار مسکن دامن نزنند.