مخالفت با وجود حباب در بازار سهام

۱۳۹۹/۰۴/۰۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۸۴۳۴
مخالفت با وجود حباب در بازار سهام

گروه بورس|

رشد قیمت‌ها در بازار سرمایه همچنان ادامه یافته و به لطف سیل بزرگ نقدینگی، این روزها سرمایه‌گذاران هر سهم را که بتوانند می‌خرند. همین سبب شده تا در روز نخست هفته جاری نیز شاهد رشد 46 هزار و 822 واحدی شاخص کل بورس باشیم. بر این اساس در روز گذشته بر آیند معاملات بازار سرمایه افزایش 3.3 درصدی نماگر اصلی بازار سرمایه و جای گرفتن آن در سطح 1میلیون و 466 هزار و 275 واحد شد. 

در شرایطی که برخی از کارگزاری‌های بزرگ کشور از انجام خدمات خود باز مانده‌اند و سامانه‌های معاملاتی با اخلال مواجه شده‌اند، به نظر می‌رسد که اقبال عمومی در شرایط تقویت انتظارات تورمی اصلا تمامی ندارد. 

 در این شرایط بنا بر گفته یکی از کارشناسان بازار سهام، بهتر است سرمایه‌گذاران، بخشی از سبد دارایی‌های خود را هم به سهم‌های با ریسک بیشتر اختصاص دهند.

به گزارش بورس نیوز مثبت‌های بازار سرمایه ادامه دارد و شاخص کل بورس، هفتمین روز تیرماه را با رشد ۴۶ هزار و ۸۲۲ پله‌ای به پایان رساند و قله ۱ میلیون و ۴۶۶ هزار واحدی هم فتح شد. هیچ بعید نیست که فردا قله رفیع ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی هم فتح شود و بورس تهران افتخار دیگری کسب کند.

این روزها بعضی تحلیلگران مرتبا در مورد حباب بازار سرمایه سخن می‌گویند و گویا چشم بینایی برای دیدن جهش در بازارهای دیگر وجود ندارد.

ابراهیم قزل گل ،کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با بورس نیوز در خصوص وضعیت بازار سرمایه و دلایل تداوم رشد این بازار بیان کرد: دوستانی که اصرار بر وجود حباب در بازار سرمایه دارند ۲ گروه هستند. گروه اول، آنهایی هستند که از شاخص ۱۰۰ هزار واحدی ادعا داشتند این بازار حباب دارد و گروه دوم، آنهایی که به تازگی به طرفداران نظریه حباب در بورس تهران پیوسته‌اند که البته باید دید حباب بازار سرمایه، با چه بازاری مقایسه می‌شود. وی افزود: بر اساس یک نظریه اقتصادی، هیچ کالایی در اقتصاد گران نیست و هر چیزی به قیمت واقعی معامله می‌شود‌. با در نظر گرفتن نرخ ارز و ارزش جایگزینی دلاری شرکت‌ها، معتقدم هنوز کلیت بازار سرمایه حباب ندارد؛ اگرچه شاید قیمت سهم برخی شرکت‌های کوچک، حباب داشته باشد.

این فعال بازار سرمایه اضافه کرد: نرخ ارز هم بر سودآوری شرکت‌های فعال در بازار سرمایه و ارزش جایگزینی آنها و هم بر نرخ تورم اثر مستقیم دارد. شرکت‌های صادرات محور، به‌طور مستقیم از افزایش نرخ ارز منتفع می‌شوند و شرکت‌هایی هم که فروش داخلی دارند، به سبب تورم ناشی از افزایش نرخ ارز و افزایش نرخ محصولات از این قضیه بهره مند می‌شوند. در شرایطی که نرخ ارز در چندماه گذشته، رشد ۵۰ درصدی داشته، رشد بازار سرمایه کاملا منطقی است. ضمن اینکه در حال حاضر بسیاری از سهم‌های بنیادی و بزرگ بازار کمتر از ارزش NAV معامله می‌شوند و کماکان پتانسیل رشد دارند.

  تحلیل بازار ارز 

وی ضمن تاکید بر اثرگذاری نرخ ارز بر بازار سرمایه، در تحلیل بازار ارز گفت: از زمان شیوع کرونا، تقاضای ارز از سوی تولیدکنندگان و واردکنندگان به‌شدت کاهش یافته و شاهد افزایش تقاضای سرمایه‌ای در بازار ارز هستیم. در حالی که صادرات ما افت چندانی نداشته است. با این حال، نرخ ارز در ۴ ماه اخیر، رشد تقریبا ۵۰ درصدی داشته است. با در نظر گرفتن شرایط عرضه و تقاضای ارز، احتمال افزایش تقاضای مصرفی ارز در ماه‌های آینده و نیز تقاضای سرمایه‌گذاری ناشی از وجود حجم بالای نقدینگی در کشور، نرخ ارز پتانسیل لمس قیمت‌های بالاتر را دارد. چشم‌انداز صعودی روند بازار ارز به این معنا است که رشد بازار سرمایه هم تداوم خواهد داشت.

  احتمال اصلاح مقطعی در روزهای آینده 

وی در ادامه گفت: بازار سرمایه باید در روزهای قبل یک دوره کوتاه‌مدت اصلاح را هم پشت سر می‌گذاشت؛ ولی افزایش نرخ ارز، مجالی برای اصلاح به بازار سرمایه نداد. اما احتمالا در چند روز آینده، شاهد اصلاح مقطعی بازار خواهیم بود. اما منفی‌های احتمالی به معنای ریزش نبوده و فقط اصلاحی گذرا خواهد بود. هیچ نشانه‌ای از بهبود وضعیت تورمی اقتصاد ما مشاهده نمی‌شود که انتظار داشته باشیم بورس تهران هم ریزش داشته باشد. ضمن اینکه فعالان این بازار هم تغییر کرده‌اند و حالاسکان این بازار به نوعی در دست حقیقی‌ها است. هر چند تجربه ثابت کرده که مردم ما، رفتارهای هیجانی دارند و شاید این بازار در ماه‌های آینده، اصلاح عمیقی هم تجربه کند؛ ولی باز هم بعید است که نقدینگی از این بازار خارج شود. حجم معاملات رشد چشمگیری داشته و شیب رشد نقدینگی هم تند است. با این حجم نقدینگی و شرایط اقتصادی کشور و اوضاع سایر بازارها، اتفاق ناخوشایندی برای بازار سرمایه کشورمان متصور نیستم.

  معرفی گزینه‌های مناسب   برای سرمایه‌گذاری 

قزل گل در معرفی گزینه‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری میان مدت اظهار کرد: ۳ صنعت دارویی، غذایی و پالایشی جزو مناسب‌ترین گزینه‌ها برای سرمایه‌گذاری هستند. البته بهتر است سرمایه‌گذاران، بخشی از سبد دارایی‌های خود را هم به سهم‌های با ریسک بیشتر اختصاص دهند. با پذیرش اندکی ریسک، گروه خودرویی هم برای سرمایه‌گذاری جذاب خواهد بود. البته با توجه به اختلاف ارزش بازار شرکت ایران خودرو و سایپا، سهام شرکت سایپا جذاب‌تر از سهام ایران خودرو خواهد بود. صف خرید سنگین این روزهای سایپا هم احتمالا به این دلیل است که ارزش بازار این شرکت، خیلی کمتر از ارزش بازار ایران خودرو است و در سال‌های قبل، این میزان اختلاف وجود نداشته است.