اخبار
چهار شرکت در آستانه عرضه اولیه
معاون بازار فرابورس با بیان اینکه چهار شرکت در صف عرضه اولیه در فرابورس هستند، گفت: سهام یکی از چهار شرکت مذکور، اواخر همین هفته عرضه میشود. افسانه اروجی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه چهار شرکت درج شده در بازار دوم فرابورس وجود دارند، اظهار کرد: این چهار شرکت شامل توسعه مسیر برق گیلان، شرکت تهیه و توزیع غذای دنا افرین فدک، شرکت پتروشیمی ارومیه و یک شرکت کشاورزی و دامپروری میشود. وی ادامه داد: طبق اقداماتی در فرابورس و شرکتها انجام شده است، دو شرکت توسعه مسیر برق گیلان و پتروشیمی ارومیه در آستانه عرضه اولیه قرار دارند و هرکدام به نتیجه نهایی برسد و ارزشگذاری شود، چهارشنبه هفته جاری عرضه اولیه خواهد شد. سایر شرکتها نیز در هفتههای آتی عرضه میشوند. بر اساس این گزارش، رافزا آخرین نمادی بود که در تاریخ ۲۴ تیرماه در فرابورس عرضه اولیه شد.
امکان فروش 60 درصد سهام عدالت بعد از عید غدیر خم
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران گفت: بعد از عید غدیرخم علاوه بر ۳۰درصد قبلی، امکان فروش ۳۰درصد دیگر و در مجموع ۶۰درصد سهام عدالت فراهم میشود.حسن قالیباف اصل ابراز کرد: براساس آییننامه سهام عدالت که شنبه نهایی شد و برای ابلاغ به مراجع ذیربط به امضای اعضای شورای عالی بورس رسید، مقرر شد کسانی که روش مستقیم را در آزادسازی سهام عدالت انتخاب کردند بتوانند بعد از عید غدیرخم (از 19 مرداد) علاوه بر 30 درصد قبلی برای 30 درصد دیگر و در مجموع 60 درصد، حق فروش داشته باشند. رییس سازمان بورس گفت: در روش غیرمستقیم آزادسازی سهام عدالت که شرکتهای سرمایهگذاری استانی در آن دخیل هستند، پذیرش این شرکتها از اواسط مرداد در بورس تهران آغاز میشود و آنها نیز بعد از عید غدیر میتوانند در مجموع 60 درصد سهام خود را به فروش برسانند. وی همچنین اظهار داشت: در جلسه شنبه مقرر شد سهام شرکتهای سرمایهگذاری استانی بازارگردانی شود تا قیمت آنها کمتر از 98 درصد خالص ارزش داراییهای شرکتهای سرمایهگذاری در بورس یا همان (NAV) نباشد.
۲۸ درصد کسری بودجه تامین شد
از آنجا که طبق برآوردها بودجه سال جاری حدود ۱۵۰ میلیارد تومان کسری دارد، تاکنون بیش از ۴۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان آن از طریق انتشار اوراق تامین شده است. همچنین، طبق گفته رییس مرکز مدیریت بدهیها و داراییهای مالی عمومی خزانهداری کشور تا پایان شهریور معادل ۶۰ هزار میلیارد تومان از هزینههای بودجه هم به صورت نقدی تامین خواهد شد. به گزارش ایسنا، بودجه امسال از زمانی که به مجلس تحویل داده شد، کارشناسان اقتصادی از آنجاکه تحقق درآمدهای بودجه مورد شک و تردید قرار داشت نسبت به کسری بودجه هشدار میدادند تااینکه سرانجام دولت بهطور رسمی کسری بودجه را اعلام کرد و این کسری را مرکز پژوهشهای مجلس ۱۵۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرد اما وزیر اقتصاد این رقم را منطقی ندانست و کسری بودجه را در بدبینانهترین حالت ۱۴۰ هزار میلیارد تومان بیان کرد. پس از این موضوع، تامین کسری بودجه مورد توجه قرار گرفت که در این زمینه دولت انتشار اوراق بدهی، عرضه سهام شرکتهای دولتی و اموال مازاد دولت را مدنظر قرار داد و تاکنون طبق اعلام بانک مرکزی با حراج اوراق بدهی دولت طی هفت مرحله حدود ۳۶ هزار میلیارد تومان از کسری بودجه بدون خلق نقدینگی تامین شده که حدود ۷۰ درصد این اوراق توسط بانکهای خصوصی و دولتی و ۳۰ درصد آن نیز توسط نهادهای مالی بازار سرمایه نظیر شرکتهای سرمایهگذاری، صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای تامین سرمایه خریداری شده است. گفتنی است که در بودجه امسال سهم درآمدها اعم از مالیاتی و سایر درآمدها، واگذاری دارایی سرمایهای (فروش نفتی و واگذاری اموال دولتی) و واگذاری دارایی مالی در ۵۷۱ هزار میلیارد تومان منابع عمومی دولت به ترتیب ۲۸۸.۷ هزار میلیارد، ۱۰۷ هزار میلیارد و ۱۷۴.۷ هزار میلیارد تومان و دو هزینه اصلی دولت شامل ۴۳۴ هزار میلیارد تومان هزینه جاری (عمدتا حقوق و دستمزد) و تا ۷۰ هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی است.
از آنجا که درآمدهای نفتی دولت را از یک سو تحریمها و از سوی دیگر شیوع ویروس کرونا تهدید کرده است و به اعتقاد کارشناسان فروش اموال و املاک دولتی تا سقف ۵۰ هزار میلیارد تومان هم در محل تردید قرار دارد، وزارت اقتصاد وظیفه دارد منابع مورد نیاز دولت را برای هزینههای اجتناب ناپذیر با قیمت مناسب و ریسک پایین تامین کند. همچنین، در حال حاضر با توجه به سهم کم نفت در تامین منابع مالی بودجه، حدود ۹۰ درصد منابع بودجه عمومی کشور از طریق وزارت اقتصاد تامین میشود که این وزارتخانه میتواند از مجموعهای از ابزارها همچون مالیات، درآمدهای گمرکی، مولدسازی و فروش داراییها و سهام دولت و همچنین انتشار اوراق مالی اسلامی استفاده کند.
در این راستا، طبق اعلام معاونت نظارت مالی و خزانهداری وزارت اقتصاد علاوه بر فروش ۳۶ هزار و ۴۴۷ میلیارد تومان اوراق طی هفت مرحله، در جریان هشتمین عرضه عمومی اوراق نیز مبلغ ۶۱۶۷میلیارد و ۱۱۹ میلیون تومان در راستای تامین مالی بهینه تامین منابع شد که در کل مجموع تامین مالی صورت گرفته از طریق فروش اوراق مالی اسلامی به ۴۲ هزار و ۶۱۴ میلیارد و ۱۱۹ میلیون تومان رسید.