فراز و فرودهای بورس و پیامهایی که باید شنیده شود
نوسانات چند روز گذشته در بورس، ضمن آنکه واجد پیامهایی جدی برای مسوولان ذیربط در دولت و سازمان بورس در خصوص توجه بیشتر به اظهارات و تصمیمات تاثیرگذار بر بازار سرمایه بود، هشدارهای عبرت آموزی نیز برای سهامداران و فعالان بورس در خصوص ضرورت نگاه واقعی به این بازار به دنبال داشت.
بازار سرمایه از سهشنبه هفته گذشته و به دنبال اعلام لغو عرضه «دارا دوم و سوم» به دلیل اختلاف نظری که میان دو وزارتخانه اقتصاد و نفت بروز کرده بود روند نزولی را در پیش گرفت.
علاوه بر این، تحرک غیرمعمول حقوقیها در صف فروش و همچنین کاهش ارزش اعتبار کارگزاریها که منجر به کاهش قدرت خرید غیرنقدی سهامداران شد نیز از عوامل دیگری بود که تعادل بازار را به نفع «فروش» تغییر داد.
اگرچه مسوولان سازمان بورس تاثیر ورود بد موقع شرکتهای کارگزاری استانی برای عرضه سهام عدالت در بورس را نفی میکنند اما کارشناسان بازار سرمایه بر نقش مهم این اقدام در نزولی شدن بازار تاکید دارند.
در کنار موارد عنوان شده که تاثیر مستقیم بر بازار داشتند برخی عوامل روانی چون «شایعه افزایش سود سپردههای بانکی به ۲۲ درصد» و همچنین «کاهش انتظارات تورمی در بازار» نیز از جمله مواردی بود که بر کاهش ارزش سهام تاثیر گذاشت.
طی ۴ روز گذشته رکوردهای بیسابقهای در نزول شاخص سهام ثبت شد و این شرایط نگرانیهای زیادی را در خیل عظیم سهامداران به ویژه گروه مبتدی که قدرت ریسک پایینی دارند به وجود آورد که البته موجب واقعیتر شدن انتظارات آنان از بازار سرمایه شد.
البته فراز و فرود ذات بازار سرمایه است و هیچکس نمیتواند دستیابی به سود مستمر در این بازار را تضمین نماید.
به دنبال انجام برخی اقدامات حمایتی از روز گذشته، کارشناسان بازار سرمایه پیشبینی کردند که از امروز دوشنبه میتوان انتظار داشت که صفهای فروش رشد کمتری داشته باشند و با بازگشت تدریجی توازن به بازار، روند رشد شاخص مجددا آغاز شود. با گشایش بازار در روز جاری با وجود تداوم روند نزولی، هیجان روزهای قبل مقداری فروکش کرد و معاملات منطقیتر شد.
انتظار این بود که در بخش اول معاملات امروز، صفهای فروش ادامه یابد و شاخص کل افت بیشتری داشته باشد و به تدریج و با محدود شدن صف فروش حقوقیها، افزایش تقاضا در بازار شکل بگیرد و با کاهش هیجان روزهای گذشته شاخص مجددا مثبت شود.
روند معاملات امروز در بازار و تاثیر مثبتی که نمادهای «شستا، فولاد و فملی» بر شاخص کل گذاشتند با پیشبینیهای انجام شده متناسب بود و از این رو در ساعت ۱۳: ۹ شاخص کل مجددا مثبت شد.
اگرچه با مثبت شدن شاخص کل برخی از نگرانیهایی که طی روزهای گذشته در خصوص شکلگیری شرایط غیر منتظره در بازار سرمایه فعلا فروکش کرد لیکن کارشناسان اقتصادی معتقدند که نمیتوان انتظار داشت روند شتابان افزایش شاخص، مشابه چند ماه گذشته مجددا به بازار برگردد.
نوسانات چند روز گذشته در بورس، ضمن آنکه واجد پیامهایی جدی برای مسوولان ذیربط در دولت و سازمان بورس در خصوص توجه بیشتر به اظهارات و تصمیمات تاثیرگذار بر بازار سرمایه بود، هشدارهای عبرت آموزی نیز برای سهامداران و فعالان بورس در خصوص ضرورت نگاه واقعی به این بازار به دنبال داشت.
رییس دفتر رییسجمهوری امروز در حساب توییتری خود نوشت: «توصیه دولت به فعالان بورس و مردم عزیزی که در آن سرمایهگذاری کردهاند، این است که هیجانی تصمیم نگیرند. فراز و فرودهای مقطعی بازار سرمایه بخشی از ماهیت این بازار است. سیاست مبنایی دولت حمایت از بازار سرمایه و تقویت آن است.»
اگرچه اعلام موضع صحیح و به موقع دولت با هدف بازگرداندن آرامش به بازار سرمایه انجام شده لیکن تاکید بر «فراز و فرود بازار سرمایه به عنوان ماهیت آن» اشاره به واقعیتی غیر قابل انکار در این بازار یعنی «پذیرش ریسک» است که باید به عنوان پیش فرض ورود به عرصه بورس مدنظر همگان قرار بگیرد