وزیر امورخارجه هند دیدار با ظریف را سازنده توصیف کرد
سابرامانیام جایشانکار وزیر امورخارجه هند روز سهشنبه در پیام توییتری، دیدار خود با محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود در تهران را مثبت و سازنده توصیف کرد.جایشانکار در این پیام افزود: یک دیدار سازنده با محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه ایران در طول توقف در تهران داشتم.
وی افزود: در این دیدار در مورد همکاریهای دوجانبه گفتوگو و تحولات منطقهای را بررسی کردیم. من از محمد جواد ظریف برای مهمان نوازیش تشکر میکنم.
وزارت امور خارجه هند نیز با انتشار تصویری در وب سایت رسمی خود اعلام کرد که وزرای امور خارجه هند و ایران در تهران دیداری مثبت و سازنده داشتهاند.
به گزارش ایرنا محمدجواد ظریف نیز در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «با وزیر خارجه هند درباره گسترش روابط دوجانبه و تجارت مذاکره کرده و در خصوص مسائل مهم منطقهای به تبادل نظر پرداختیم». ظریف تصریح کرد: «از میزبانی همتای هندی خود، سابرامانیام جایشانکار برای گفت وگوی امروز در تهران خرسندم. درباره گسترش روابط دوجانبه و تجارت مذاکره کرده و در خصوص مسائل مهم منطقه به تبادلنظر پرداختیم و تعامل فعال با همسایگان، اولویت اصلی ماست.»سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: در طول گفتوگوها، دو طرف بر اراده خود برای گسترش بیش از پیش روابط دوجانبه در همه ابعاد تأکید کردند. وزیر امور خارجه هند پیش از سفر به روسیه و برای دیدار و گفتوگو با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه وارد تهران شد. سفر او بعد از دیدار غیرمنتظره روز گذشته «راجنات سینگ» وزیر دفاع این کشور به تهران و دیدار با سرتیپ امیر حاتمی وزیر دفاع انجام میشود. وزیر امور خارجه هند چند ساعتی در تهران توقف دارد و پس از رایزنی با ظریف برای نشست وزیران امور خارجه شانگهای به مسکو میرود.
رسانههای هند درباره سفر وزیر خارجه این کشور به ایران چه نوشتند؟
در آستانه سفر «سابرامانیام جایشانکار» وزیر امور خارجه هند به ایران، رسانههای هندی اعلام کردند که این سفر نشان دهنده علاقه دهلی نو به گسترش همکاریها با ایران در چابهار است.به گزارش نشریه «هندوستانتایمز»، مقامات هند اعلام کردند: جایشانکار روز سه شنبه و پیش از سفر به روسیه در ایران توقف خواهد کرد تا با محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود دیدار و گفت و گو کند.
جایشانکار با هدف شرکت در سازمان همکاری شانگهای به مسکو سفر میکند. هند، پاکستان، چین، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان بخشی از این سازمان هستند. ایران یکی از اعضای ناظر سازمان همکاری شانگهای میباشد.
مقامات هندی افزودند: انتظار میرود وزرای امور خارجه هند و ایران عصر روز سه شنبه در تهران با یکدیگر دیدار کرده و در مورد روابط دو جانبه و همچنین مسائل منطقهای گفت و گو کنند. این اولین سفر خارجی وزیر امور خارجه هند پس از آغاز بحران کووید-۱۹ است و زمانی انجام میشود که هند به دنبال گسترش همکاریهای خود با ایران برای افزایش فعالیت اقتصادی بندر چابهار است.
بندر چابهار ایران به دلایل مختلف برای هند اهمیت زیادی دارد که مهمترین آن موقعیت راهبردی آن است. هند تصمیم گرفته است تا یک مسیر جدید برای دسترسی به کشورهای غرب و آسیای مرکزی ایجاد کند و منافع خود را در افغانستان محصور در خشکی گسترش دهد.
بندر چابهار که در دریای عمان قرار دارد، دسترسی هند به افغانستان از طریق دریا را آسان میکند. دولت هند متعهد به سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری برای توسعه چابهار و همچنین سرمایه گذاری یک میلیارد و پانصد میلیون دلاری برای ساخت مجموعهای از جادهها و راه آهن شده است. در دو سال گذشته هند چندین محموله کالا را از طریق بندر چابهار به افغانستان صادر کرد. این اقدام با هدف اثبات اعتبار این مسیر و گسترش ورود محمولههای جهانی پیش از فعال شدن کامل بندر چابهار صورت گرفت.
وزیر دفاع ایران خواستار رویکرد مستقل هند در مسایل جهانی شد
نشریه «اکونومیک تایمز» نیز در این زمینه نوشت: این دومین سفر یکی از مقامات عالی رتبه هند به ایران در هفته جاری میباشد. راجنات سینگ وزیر دفاع هند که نقش تعیین کنندهای در دولت «نارندرا مودی» دارد، پس از پایان دیدار سه روزه از مسکو، روز یکشنبه در سفری اعلام نشده به ایران سفر کرد تا با امیر حاتمی وزیر دفاع ایران دیدار کند.پایگاه اطلاعرسانی وزارت دفاع ایران روز یکشنبه گزارش داد که موضوعات منطقهای، دوجانبه و مسائل بینالمللی در دیدار وزرای دفاع ایران و هند مورد بررسی قرار گرفت. دفتر وزارت دفاع هند نیز در بیانیه جداگانهای در خصوص دیدار وزرای دفاع ایران و هند نوشت: هر دو مقام هندی و ایرانی، روشهای موجود برای پیشبرد همکاریهای دوجانبه را بررسی کرده و در مورد مسایل امنیتی منطقهای از جمله صلح و ثبات در افغانستان به تبادل نظر پرداختند. مذاکرات وزرای دفاع هند و ایران همچنین شامل مسائل امنیتی منطقهای شده است و هر دو طرف توافق کردهاند که امنیت در منطقه تنها با مشارکت کشورهای محلی و منطقه قابل دستیابی است. در این راستا، مقامات هند و ایران نظرات خود را در مورد صلح و ثبات در افغانستان به اشتراک گذاشتند.
ایران و هند پیش از این نیز در افغانستان با یکدیگر همکاری داشتند.
وزارت دفاع هند در بیانیه خود افزود: دو طرف همچنین در مورد مسائل جغرافیایی و سیاسی به تبادل نظر پرداختند. در ارتباط با تحریمهای آمریکا علیه ایران، امیر حاتمی وزیر دفاع این کشور ابراز امیدواری کرد که هند به عنوان یک کشور مستقل و آزاد، رویکردی عادلانه و بیطرف نسبت به مسائل جهانی در شورای امنیت سازمان ملل اتخاذ کند.
هند از ماه ژانویه سال ۲۰۲۱ به عضویت غیر دائم شورای امنیت درمیآید. وزرای دفاع هند و ایران همچنین در مورد پروژه بندر چابهار گفت و گو کردهاند و وزیر دفاع ایران در این دیدار اعلام کرده است که پروژه چابهار یک عامل مهم برای توسعه و رشد افغانستان است.
هند از موافقت ایران با ایجاد یک منطقه آزاد تجاری در چابهار استقبال کرده است. صادرات کالا از چابهار به مناطق دیگر جهان از جمله جنوب آسیا و آسیای شرقی با وجود شیوع ویروس کرونا در ماههای اخیر، افزایش یافته است.