رویداد
پیشبینی بانک مرکزی از کمبود بازار بینبانکی
بانک مرکزی در مهلت تعیین شده از طریق سامانه بازار بینبانکی پنج سفارش فروش اوراق بدهی دولتی از طرف دو بانک دریافت کرد.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، پیرو اطلاعیه روز دوشنبه 28 مهرماه 1399 در خصوص موضع بانک مرکزی در عملیات بازار باز، این بانک در مهلت تعیین شده از طریق سامانه بازار بینبانکی پنج سفارش فروش اوراق بدهی دولتی از طرف دو بانک دریافت کرد.
با توجه به پیشبینی بانک مرکزی از کمبود نقدینگی در بازار بینبانکی همچنین فاصله گرفتن نرخ سود موزون بازار از نرخ سود هدف، بانک مرکزی اوراق پیشنهادی را در مجموع به ارزش 2.0 هزار میلیارد ریال خریداری کرد. معاملات مربوط به این عملیات توسط کارگزاری بانک مرکزی در روز چهارشنبه 30 مهرماه انجام شد. ذکر این نکته ضروری است که بانک مرکزی در چارچوب مدیریت نقدینگی مورد نیاز بازار بینبانکی ریالی، عملیات بازار باز را به صورت هفتگی اجرا میکند. موضع این بانک (خرید یا فروش اوراق بدهی دولتی) براساس پیشبینی وضعیت نقدینگی در بازار بینبانکی و با هدف کاهش نوسانات نرخ بازار بینبانکی حول نرخ هدف، از طریق انتشار اطلاعیه در سامانه بازار بینبانکی اعلام خواهد شد. متعاقب اطلاعیه یاد شده، بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی میتوانند در راستای مدیریت نقدینگی خود در بازار بینبانکی، نسبت به ارسال سفارشها تا مهلت تعیین شده از طریق سامانه بازار بینبانکی اقدام کنند.
ارز دیجیتال ایرانی باید توسط دولت و بانک مرکزی تولید شود
یک کارشناس فناوریهای نوین گفت: تنها نهادی که میتواند درباره ارزهای دیجیتال نظر بدهد، بانک مرکزی است و ارز دیجیتال میتواند توسط دولت و بانک مرکزی تولید شود و حتی میتوان اسم آن را «ایرانکوین» مانند «بیتکوین» گذاشت که آن هم میتواند یا با ارزش ثابت یا با ارزش متغیر توسط بانک مرکزی مدیریت شود.
چند سالی است که پای ارزهای دیجیتال به معادلات اقتصادی گشوده شده است. دنیای مرموزی از ارقام و اعداد کدگذاری شده بر بستری موسوم به بلاکچین که میتوان داد و ستدهای مالی را روی آن انجام داد بدون آنکه پای دیگران به میان بیاید. این دنیای جدید که به دنیای رمزارزها شناخته میشود، دارای مزایا و مخاطراتی است که باید بیش از پیش آنها را شناخت و جدی گرفت. چرا که بسیاری از کارشناسان در کنار بدبینیهایی که به این ارزهای دیجیتال دارند، اما خوشبینیهایی هم برای آن متصورند؛ مثل اینکه با تحولات سریع در جهان و احتمال فراگیر شدن ارزهای دیجیتال تا چند سال آینده، این امکان وجود دارد که پولهای ملی کشورها تحت الشعاع قرار گرفته و در نتیجه به نابودی سلطه دلار بینجامد.
فرهاد اینالویی، کارشناس فناوریهای نوین در گفتوگو با ایبِنا در این باره گفت: ارز دیجیتال در مقابل ارز رسمی کشورها مطرح است و ما باید سیاست خود را در این رابطه کاملا مشخص کنیم که آیا ما این ارزها را به رسمیت میشناسیم یا خیر؟
وی با بیان اینکه «ما لاجرم به سمت و سویی خواهیم رفت که ارزهای دیجیتال را به رسمیت خواهیم شناخت» ادامه داد: پرسش اینکه ارز دیجیتال در کشور ما توسط کدام نهاد باید به رسمیت شناخته شود، به نظر میآید تنها نهادی که میتواند روی آن نظر بدهد بانک مرکزی است. اینالویی در پاسخ به این سوال که آیا میتوان امیدوار بود که این فناوریها و تکنولوژیهای بعد از آن در ایران بتواند کاربرد واقعی به ویژه در خنثی کردن تحریمها داشته باشند؟ اظهار کرد: از نظر من، پاسخ این سوال منفی است. چرا که مبادلات در سطح بالا کاملا رصد میشود. اگرچه ارز دیجیتال یک ارز متمرکز است و در شبکه برخط مبادله و تولید میشود، اما وقتی عدد مبادلات بزرگ میشود کاملا شفافیت دارد و قابل رصد است.ذهنیتی که ما از ارز دیجیتال داریم آن است که هیچ کسی آن را رصد نمیکند، اما این دادهها کاملا به درستی و با دقت بالا قابل رصد است و تنها متولی متمرکز ندارد. وی با اشاره به اینکه بانک مرکزی باید از هم اکنون برای این دنیای جدید خود را آماده کند، افزود: به رسمیت شناختن این نوع ارزها از مهمترین کارهایی است که بانک مرکزی میتواند انجام دهد.در این مورد، بحث تولید و استخراج ارز که توسط افراد مختلف و با هزینههای مختلف میتواند انجام شود به نظر میآید این کار بسیار مناسب است، اگر ما آن را به رسمیت بشناسیم. این کارشناس بانکی یادآور شد: در صورت رسمیت دادن به این حوزه، هم اکنون ماینرهای ما میتوانستند ماین انجام داده، استخراج کرده و ارز دیجیتال ایجاد کنند.
وی نمونه سادهای از ارز دیجیتال را مثال آورد و گفت: من مثالی در این مورد به شما میزنم که ارز دیجیتال حتما نباید از یک الگوریتم پیچیده کامپیوتری برخوردار باشد، بلکه مثلا فرض کنید شما در باشگاه مشتریان بانکی عضو هستید و آن بانک به شما یک امتیازی به خاطر عضویت در آن باشگاه میدهد که آن امتیاز آنقدری مقبولیت دارد که میتواند در باشگاه بانکهای دیگر و شرکتهای دیگر و بین تولیدکنندگان دیگر و در سیستم دولتی مورد پذیرش واقع شود که این خود ارزی دیجیتال محسوب میشود.